Τρίκαλα: Ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών, για καλύτερης ποιότητας προϊόν

29-09-2015, 13:36
 Τρίκαλα: Ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών, για καλύτερης ποιότητας προϊόν

 Τους βαμβακοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, ενημερώνει σήμερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

   

Για τις διαπιστώσεις τονίζεται πως την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο έναρξης συγκομιδής σύσπορου βαμβακιού. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις που έπεσαν επηρέασαν το άνοιγμα των καρυδιών και έχουμε οψίμηση και πιθανόν μείωση της παραγωγής.

 

Συστήνεται από τις παραπάνω υπηρεσίες, η αποφύλλωση των βαμβακόφυτων να γίνεται όταν είναι ανοικτό το 60% των καρυδιών, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτορρυθμιστικά σκευάσματα. Για επιτυχή αποφύλλωση ακολουθούμε πιστά, προστίθεται, και σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Μη επιτυχής αποφύλλωση, διευκρινίζεται, έχει ως συνέπεια την ξήρανση των φύλλων χωρίς να πέσουν από το φυτό, οπότε αυτά τρίβονται και κολλάνε στο σύσπορο βαμβάκι και δύσκολα αποχωρίζονται κατά τη συγκομιδή. Πρόκειται για ενέργειες οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Εμμανουήλ Γουγουλάκης, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

   

Στο πλαίσιο της συγκομιδής, υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι για καλύτερης ποιότητας προϊόν, η συγκομιδή βαμβακιού πρέπει να γίνεται όταν αυτό δεν είναι υγρό, τα φύλλα των βαμβακόφυτων έχουν πέσει και το σύνολο των ώριμων καρυδιών έχει ανοίξει. Γι' αυτό δεν συγκομίζουμε ποτέ μετά από βροχή, ούτε τις νυχτερινές ή τις πρωινές ώρες όπου υπάρχει ακόμα υγρασία στα χωράφια.

  

Μετασυλλεκτικές επεμβάσεις

   

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις μετασυλλεκτικές επεμβάσεις. Όπως είναι γνωστό, τονίζεται, το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο έδαφος ως νύμφη. Από αυτές τις νύμφες θα προκύψουν οι νέες πεταλούδες την επόμενη άνοιξη για να συνεχιστεί ο κύκλος του εντόμου.

  

Επομένως η πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αριθμό των νυμφών που θα διαχειμάσουν. Για να καταφέρουμε, διευκρινίζεται, μείωση του αριθμού των νυμφών πρέπει να προβούμε σε καλλιεργητικές επεμβάσεις με σκοπό την καταστροφή όσο το δυνατό μεγαλύτερου πληθυσμού αυτών.

  

Γι' αυτό συστήνεται στους παραγωγούς, μετά το τέλος της συγκομιδής να προβούν άμεσα σε στελεχοκοπή των βαμβακόφυτων και εν συνεχεία να οργώσουν με άροτρο (υνί) για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που θα ακολουθήσει.

  

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει:

  

Ø 'Αμεση καταστροφή των νυμφών του πράσινου σκουληκιού που βρίσκονται και διαχειμάζουν στο έδαφος.

  

Ø Έκθεση των νυμφών στις αντίξοες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα.

  

Ø Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20-25 εκ. με επακόλουθο την μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

  

Ø Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων.

  

Ø Εμπλουτισμός του εδάφους σε οργανική ουσία με την ενσωμάτωση των φυτικών υπολειμμάτων του βάμβακος.

  

Ø Περιορισμός της επιφανειακής απορροής του νερού από τις χειμερινές βροχοπτώσεις.

  

Ø Ακόμη με το φθινοπωρινό όργωμα πετυχαίνεται καλύτερη και ευκολότερη κατεργασία του εδάφους για την επόμενη ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

  

Η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνει απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα ρίπερ, κλπ.

  

Τέλος με τις παραπάνω εργασίες, καταλήγουν οι υπηρεσίες, περιορίζουμε και τον πληθυσμό του ρόδινου σκουληκιού καθότι διαχειμάζει σαν «εν διαπαύσει» προνύμφη μέσα στα εναπομείναντα καρύδια, σε βαμβακοστελέχη, καθώς και σε ρωγμές του εδάφους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<