Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών κατά του ρωσικού εμπάργκο

05-03-2015, 16:08
 Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών κατά του ρωσικού εμπάργκο

Mηλοπαραγωγοί από νομούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Αγιά,  προκειμένου να ενώσουν την φωνή διαμαρτυρίας τους για το ρωσικό εμπάργκο, αποτέλεσμα του οποίου είναι να μένουν αδιάθετες και σε ψυκτικούς θαλάμους, μεγάλες ποσότητες μήλων.

 

Αισθητή ήταν και η παρουσία των τρακτέρ, που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αγιάς κάνοντας την εμφάνιση τους κατά δεκάδες δίνοντας έτσι μεγαλύτερη δυναμική στην αγροτική διαμαρτυρία, βασικό σύνθημα-αίτημα της οποίας ήταν: “Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος – δεν θα πληρώσουν οι αγρότες το εμπάργκο στη Ρωσία”.

Εκτός από τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς συμμετείχαν μηλοπαραγωγοί από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Νάουσα, την Πέλλα και την Ζαγορά Πηλίου, περιοχές στις οποίες παράγεται το 90% περίπου της παραγωγής μήλων της χώρας.

Η πρωτοβουλία για το σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ανήκε στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και στους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς του Δήμου Αγιάς και είναι η «απάντηση» των αγροτών στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση από το αρμόδιο υπουργείο στη διαφαινόμενη, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, τεράστια τελική ζημιά από τη διαμορφούμενη κατάσταση σε σχέση με το ρωσικό εμπάργκο. Αποτέλεσε δε, την υλοποίηση απόφασης που λήφθηκε σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για το θέμα αυτό.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτουν οι μηλοπαραγωγοί, όπως τα προέβαλε και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, είναι:

Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μηλοπαραγωγών από το εμπάργκο για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες. Εξαιτίας του εμπάργκο, έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), είτε από άλλους πόρους.

Η κυβέρνηση να αναπληρώσει το εισόδημα όπως έγινε ήδη στα ροδάκινα για τον ίδιο λόγο.

Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία.

Να εξαιρεθούν από το εμπάργκο όλα τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρώσικη αγορά και όχι μόνο τα πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες, που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<