Θεσσαλονίκη: Στις 25 Ιουνίου στη διάθεση των αγροτών το πρώτο αεροπλάνο χαλαζικής προστασίας

23-06-2014, 13:57
Θεσσαλονίκη: Στις 25 Ιουνίου στη διάθεση των αγροτών το πρώτο αεροπλάνο χαλαζικής προστασίας

Έστω και "κατόπιν εορτής" αφού δηλαδή το χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες παραγωγών της Β. Ελλάδας, οι αρχές δηλώνουν έτοιμες να ρίξουν στη μάχη, εναντίον πιθανόν νέων χαλαζοπτώσεων αεροσκάφη που παρέμεναν καθηλωμένα μέχρι τώρα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 3D ΑΕ (εκτελεί το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ), Δημήτρης Σκεπαστιανός, στις 25 Ιουνίου θα βρίσκεται στους αιθέρες ένα από τα τρία αεροσκάφη, που θα μπορεί να τροποποιήσει τον καιρό και το χαλάζι, προτού εκδηλωθεί να καταπολεμηθεί και να πέσει... νεράκι σε καλλιέργειες και δρόμους, χωρίς να προκαλέσει καταστροφές.

 

Το δεύτερο αεροσκάφος χαλαζικής προστασίας, θα είναι έτοιμο να πετάξει εντός του επόμενου 20ημέρου και το τρίτο σε έναν μήνα, αφού ακόμα και τα δύο βρίσκονται για συντήρηση, σύμφωνα με τον κ. Σκεπαστιανό.
Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκεπαστιανός, "εάν δεν λαμβάναμε τη χρηματοδότηση ύψους 200-300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για τα λειτουργικά μας έξοδα, θα καθυστερούσε η έναρξη εφαρμογής του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας".

 

"Λέγαμε στον ΕΛΓΑ ότι μπορούμε να διαθέσουμε το ένα αεροσκάφος αμέσως, μετά την ημερομηνία υπογραφής της πενταετούς σύμβασης στις 12 Ιουνίου και παρά την τετράμηνη παράταση προθεσμίας που μας δίνει η ίδια η σύμβαση, ωστόσο θέλανε και τα τρία μαζί και έτσι δεν ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος", είπε χαρακτηριστικά
Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα).

 

Η σπορά των νεφών & το έργο των αεροσκαφών

 

Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος χαλαζικής προστασίας περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου που βρίσκονται στα φτερά και την κοιλία και λειτουργία ενός δικτύου χαλαζομέτρων.

 

Υπογραμμίζεται ότι όταν ξεσπάσει καταιγίδα με χαλάζι, το αεροσκάφος βρίσκεται ήδη στον ουρανό και κοντά στην περιοχή που "δονείται". Στη συνέχεια προσεγγίζει την περιοχή που τροφοδοτεί την καταιγίδα και σε κατάλληλο ύψος αφήνει υλικό σποράς στο νέφος, αυξάνοντας ουσιαστικά τον αριθμό των χαλαζοκόκκων και μειώνοντας ταυτόχρονα το μέγεθός τους. Και έτσι, οι χαλαζόκοκκοι, όντας υπεράριθμοι και μικρότερου μεγέθους, μέχρι να πέσουν στο έδαφος λιώνουν ή είναι τόσο μικροί, που δεν δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες.

 

Απογοητευμένοι οι παραγωγοί

 

Την εκτίμηση ότι δεν θα είχαν υποστεί καμία ζημιά οι καλλιέργειές τους, εάν πετούσαν τα αεροσκάφη χαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ από τις 20 Μαρτίου, όπως προβλέπεται διατύπωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Όπως διευκρίνισε "οι χαλαζοπτώσεις που έπεσαν ήταν μικρού και μεσαίου μεγέθους και εάν δεν σημειώνονταν ολιγωρίες και καθυστερήσεις, σήμερα θα κάναμε τη δουλειά μας απερίσπαστοι.
"Τώρα που έχει ήλιο τι να το κάνουμε", τόνισε ο ροδακινοπαραγωγός Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης, προσθέτοντας ότι "οι του ΕΛΓΑ φέρουν μεγάλες ευθύνες και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβουν".

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<