ΕΑΣ Καλαβρύτων: Οι κτηνοτρόφοι στην πρωτοπορία

06-12-2012, 19:26
ΕΑΣ Καλαβρύτων: Οι κτηνοτρόφοι στην πρωτοπορία

Πόσο εύκολο είναι οι κτηνοτρόφοι να κερδίσουν κατά κράτος τους τεχνοκράτες; Οι περισσότεροι το θεωρούν ακατόρθωτο. Όμως μία πενταμελής ομάδα, το Δ.Σ. της ΕΑΣ Καλαβρύτων, έκανε την μεγάλη ανατροπή.

Δημιούργησε μία από τις πλέον σημαντικές στο χώρο της, γαλακτοβιομηχανίας. Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά τους παραγωγούς της περιοχής, καταγράφει κέρδη και σχεδιάζει νέες επενδύσεις. Εκ των πρωταγωνιστών της δυναμικής πορείας της ΕΑΣ, ο 40χρονος πρόεδρος της κ. Παύλος Σατολιάς, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια συμμετέχει όσο πιο ενεργά γίνεται στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή του τόπου.

 

-Κλασική η ερώτηση: ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

Η επιτυχία της ΕΑΣ, δεν ήρθε ούτε ξαφνικά, ούτε συμπωματικά. Από το 1980 έβαλε τις βάσεις με αρχές τη νοικοκυροσύνη, την αλληλεγγύη και την διαφάνεια. Παράλληλα φρόντισε να έχουν τον πρώτο λόγο στο Διοικητικό Συμβούλιο οι κτηνοτρόφοι και ουδείς άλλος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για το σύνολο των κτηνοτρόφων, οι οποίοι είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να διαχειρίζονται το προϊόν τους με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς να πληρώνονται γι’ αυτό! Έτσι αναπτύχθηκε μία στέρεα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του συνεταιρισμού και των 1.200 κτηνοτρόφων της περιοχής.

 

 

-Πώς κερδήθηκε η μάχη της αγοράς;

 

Εμείς από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε να παρασκευάσουμε ένα προϊόν ποιοτικό και σχετικά φθηνό για τον καταναλωτή. Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε συμπαραστάτη τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» με τα οποία έχουμε μια άριστη σχέση. Είναι δε τα μόνα καταστήματα στα οποία πωλείται η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων. Και δω πρέπει να πω ότι μετά την επιτυχία την δική μας, άρχισαν πολλοί να πωλούν φέτα με την ίδια επωνυμία και αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη κατά ιδιωτών, για να προστατεύουμε την θέση μας στην αγορά και την ποιότητα του προϊόντων μας.

 

-Η σχέση σας με τους παραγωγούς;

 

Έχουμε αναπτύξει μια σχέση ουσιαστική. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομική στήριξη, αλλά και σε προστασία του κοινωνικού ιστού της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε οι μόνοι που προσφέρουμε καλύτερες τιμές ανά κιλό για το αιγοπρόβειο γάλα. Πλέον ο παραγωγός δεν ρωτάει καν την τιμή, αλλά απλώς μας ζητά να του αγοράσουμε το γάλα. Τον βοηθάμε στην αγορά εφοδίων και ζωοτροφών, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

 

Αλλά η καλή σχέση ενισχύεται και από το γεγονός ότι σαν συνεταιρισμός απασχολεί περί τους 100 μόνιμους και εποχικούς υπαλλήλους, χωρίς καν να έχουμε μπει στη διαδικασία των απολύσεων και των μειώσεων των μισθών. Αυτό σημαίνει ότι συμμετέχουμε αποφασιστικά στην οικονομική ζωή του τόπου με όλα τα θετικά που απορρέουν από αυτό. Και θα ήθελα εδώ να πω ότι είμαστε από τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες την περασμένη χρονιά κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ.

 

 

-Παρά τις προοπτικές για τον κλάδο, η κτηνοτροφία σήμερα δεν έχει τη θέση που πρέπει στην Ελλάδα;


Δυστυχώς μόνο το 4-5% του πληθυσμού ασχολείται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα. Οι προοπτικές δεν είναι καλές γιατί μέχρι τώρα οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, δεν συνέβαλαν στην πραγματική ανάπτυξη. Δεν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές. Πρέπει να σας πω ότι σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο είναι το μεγάλο «όπλο» για την εξέλιξη στο χωριό μου, τη Σκοτίνα, δεν υπάρχει ίντερνετ. Η παιδεία υστερεί και η υγεία ασθενεί βαρέως.

 

Όσον αφορά το ζήτημα της ανάζευξης της κτηνοτροφίας θα πρέπει πλέον να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις. Πρέπει άμεσα να καθοριστούν οι κτηνοτροφικές ζώνες. Η διαχείριση των δημοτικών και των δημόσιων βοσκοτόπων να περάσει αποκλειστικά στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

 

Πρέπει ο γεωργοκτηνοτρόφος να μάθει καλά την επιστήμη της παραγωγής. Παράλληλα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων, ώστε να πετύχουμε να μειώσουμε το κόστος. Εμείς αγοράζουμε ζωοτροφές μόνο από συνεταιρισμούς. Τους έχουμε προτείνει να συνταχτούν πολυετή συμβόλαια, ώστε ο καθένας να γνωρίζει από πριν την τιμή και τις ανάγκες. Ακόμη δεν το έχουμε πετύχει.

 

-Μπορεί να αναζωογονηθεί ο πρωτογενής τομέας με την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο;

Είναι δύσκολη η ζωή στην επαρχία. Αν δεν υπάρχει υποδομή, αν δεν υπάρχει γνώση η ενασχόληση με την γεωργία και την κτηνοτροφία δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ωστόσο πιστεύω ότι οι ομάδες παραγωγών μπορούν να δώσουν τη λύση.

 

-Τελικά έχουμε επάρκεια σε κρέας ;

Όχι. Εισάγουμε μεγάλες ποσότητες αλλά δυστυχώς δεν γίνονται έλεγχοι, με αποτέλεσμα πολλά κρέατα να βαπτίζονται ελληνικά. Εμείς ως συνεταιρισμός σχεδιάζουμε να παρέμβουμε με τη συμμετοχή μας στα σφαγεία και την τυποποίηση. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά.

 

-Αν και οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες είναι σε καλό δρόμο, βλέπουμε μια τάση να πωληθούν σε ιδιώτες, όπως συμβαίνει με την «Δωδώνη»…

Η πώληση της «Δωδώνης» θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους παραγωγούς της περιοχής. Εμείς θα θέλαμε να παρέμβουμε ως συνεταιρισμοί για να παραμείνει η βιομηχανία στους κτηνοτρόφους. Θα δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

 

 

Στην πρώτη γραμμή

 

Ο κ. Παύλος Σατολιάς, 40 χρόνων, εξελέγη πρόεδρος στην ΕΑΣ Καλαβρύτων το 2007. Παράλληλα είναι και πρόεδρος των συνεταιρισμένων αγροτών. Εκτρέφει 300 πρόβατα και ζει μόνιμα στο χωριό Σκοτίνα κοντά στα Καλάβρυτα, μία περιοχή που έζησε τη φρίκη της γερμανικής θηριωδίας την κατοχή. Μάλιστα με αφορμή την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή με ανακοίνωσή του, ως εκπρόσωπος της ΕΑΣ εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξέλιξη αυτή: «Προερχόμενοι από την ιστορική και μαρτυρική γη των Καλαβρύτων, που έζησε τον όλεθρο της ναζιστικής βίας εκφράζουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας… Η εκλογική δύναμη που εμφανίζεται να κατέχει το εν λόγω κόμμα, ειδικότερα στην περιοχή μας, είναι αποτέλεσμα κυρίως μιας αλόγιστης και αστείας διαμαρτυρίας».

 

Η ΕΑΣ Καλαβρύτων ιδρύθηκε το 1963. Το 1972 προχώρησε στην ίδρυση εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1974 με την παραγωγή της «φέτας Καλαβρύτων».

 

Την περίοδο 1982-2007 η Ένωση αξιοποίησε τέσσερα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ με συνεχή επανεπένδυση των κερδών δημιούργησε σύγχρονες υποδομές λειτουργίας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<