ΠΕΣ Αιγίου: Ο συνεταιρισμός που καταγράφει μόνο επιτυχίες

21-12-2012, 15:54
ΠΕΣ Αιγίου: Ο συνεταιρισμός που καταγράφει μόνο επιτυχίες

Διεκδικεί το Ευρωπαϊκό βραβείο συνεταιριστικής καινοτομίας. Από το 1935 που ιδρύθηκε και μέχρι σήμερα η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) καινοτομεί συνεχώς προς όφελος του συνόλου των παραγωγών αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Όπως λέει σε συνέντευξη του στην «Παραγωγή» ο πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Σωτηρόπουλος το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο αυτονόητο: Σύγχρονη οργάνωση, επενδύσεις και εξωστρέφεια.

 

Η θέση της Ένωσης συνεταιρισμών στην σημερινή οικονομική συγκυρία.

 

Η διττή φύση μιας Συνεταιριστικής Οργάνωσης, κοινωνική και οικονομική είναι πολύ σημαντική στην κρίσιμη εποχή που βρισκόμαστε. Η Π.Ε.Σ., από τη μία πλευρά ως ανθρωποκεντρικός θεσμός, λειτουργεί με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο για τους παραγωγούς-μέλη της όσο και για το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Παράλληλα, καθήκον της Οργάνωσης είναι να παρεμβαίνει στην αγορά προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και σε τιμές που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών και ταυτόχρονα ικανοποιούν τον παραγωγό προκειμένου να συνεχίσει να παράγει και να ζει αξιοπρεπώς. Αυτή την στιγμή, η Π.Ε.Σ. εξάγει σχεδόν το 100% των προϊόντων που εμπορεύεται βοηθώντας σημαντικά την εθνική μας οικονομία, την τοπική απασχόληση και βεβαίως το εισόδημα του παραγωγού της Αιγιάλειας.

 

-Πως πετύχαμε τα προϊόντα μας να έχουν ξεχωριστή θέση στις αγορές του εξωτερικού;

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής της Οργάνωσης είναι η έμφαση στην παραγωγή και η εμπορία ποιοτικών προϊόντων. Επιπρόσθετα οι μεγάλες μας επενδύσεις σε σύγχρονες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγής, εξειδικευμένα Εργαστήρια Ποιότητας ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των μεγαλύτερων βιομηχανιών του εξωτερικού παράλληλα με την έρευνα για παραγωγή νέων προϊόντων μας έδωσαν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο.

 

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας της λειτουργίας της Ένωσης;

 

Το μυστικό της επιτυχίας θα έλεγα εστιάζεται στο τρίπτυχο σύγχρονη ορθολογική οργάνωση, συνεχείς επενδύσεις με στόχο την αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και η εξωστρέφεια.

 

- Πως καταφέραμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα;

 

Με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και με συνεχή αναβάθμιση αυτών, με την εργαστηριακή έρευνα για την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων μας, με την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, με την έρευνα αγοράς και καταγραφής των τάσεων καθώς και με τη διαρκή και αποτελεσματική προσπάθεια εισόδου σε νέες αγορές.

 

 Οι νέοι της περιοχής ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή;

 

Η τοποθέτηση της σταφίδας στην διεθνή αγορά με ικανοποιητικές τιμές έχει συμβάλλει σημαντικά ώστε ο παραγωγός να στραφεί και πάλι στην καλλιέργεια του εθνικού παραδοσιακού μας προϊόντος.

 

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε η καλή πορεία της σταφίδας αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για ευρείας κλίμακας αναμπελώσεις. Είναι μια ευκαιρία για τους νέους της χώρας μας να στραφούν στην σταφιδοκαλλιέργεια. Ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη.

 

O Συνεταιρισμός πρέπει να λειτουργεί ως επιχείρηση και οι αγρότες ως επιχειρηματίες;

 

Η σύγχρονη οικονομία επιτάσσει πως και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει να ακολουθούν την ίδια στρατηγική με οποιαδήποτε άλλης μορφής εταιρεία, μιας και όλοι δραστηριοποιούνται στο ίδιο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί μια Συνεταιριστική Οργάνωση να παραμείνει ανταγωνιστική. Επίσης, και ο παραγωγός είναι ανάγκη να λειτουργεί ως επιχειρηματίας χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία παραγωγής όπως η επιστημονική γνώση, τα μηχανικά μέσα με επιδοτούμενα προγράμματα προσδοκώντας στην μείωση του κόστους καλλιέργειας με ταυτόχρονη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και μέγιστη οικονομική απόδοση.

 

Πως βλέπετε το θέμα που έχει ανακύψει με τον ρόλο των μεσαζόντων και τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά;

 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ανέκαθεν δημιουργούσε προβλήματα στο συνεταιριστικό κίνημα. Η παρέμβαση των μεσαζόντων μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και οδηγεί σε πολύ υψηλές τιμές τα προϊόντα για τους καταναλωτές. Οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για την διάθεση των αγροτικών προϊόντων κατευθείαν στους καταναλωτές καταγράφεται ως ένα θετικό γεγονός προς την σωστή κατεύθυνση αλλά εάν δεν οργανωθεί σωστά φοβούμαι πως δεν θα έχει διάρκεια.

 

Πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει την προσπάθεια των συνεταιρισμών να αναλάβουν αυτοί την διακίνηση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων των μελών παραγωγών τους ώστε οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς σε λογικές τιμές.

 

Πως «τα βγάζουν πέρα» οι παραγωγοί στην περιοχή μας την περίοδο αυτή;

 

Όπως προαναφέραμε, λόγω της επιτυχούς προώθησης της σταφίδας στο εξωτερικό, οι σταφιδοπαραγωγοί απολαμβάνουν σχετικά ικανοποιητικές τιμές για το προϊόν τους και έχουν ενδιαφέρουν να αυξήσουν την καλλιέργειά τους. Οπωσδήποτε όμως το υψηλό κόστος καλλιέργειας της σταφίδας απαιτεί περαιτέρω ενίσχυση της τιμής και διατήρηση αν όχι αύξηση της στρεμματικής κοινοτικής ενίσχυσης. Δυστυχώς, η αγορά για τα άλλα προϊόντα που παράγονται στην Αιγιάλεια, το λάδι και τα εσπεριδοειδή οι τιμές των παραμένουν πολύ χαμηλές βασικά ένεκα του διεθνούς ανταγωνισμού. Είναι ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την διατήρηση των καλλιεργειών αυτών.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη στη σημερινή συγκυρία να ενισχυθεί η προσπάθεια των παραγωγών ώστε τα προϊόντα τους να φτάνουν απευθείας από τους Συνεταιρισμούς τους στους καταναλωτές προκειμένου να επικαρπωθούν μέρος του υψηλού κέρδους των μεσαζόντων.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνεταιρισμού για το μέλλον;

 

Σήμερα, η Π.Ε.Σ. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδας με ποσοστό που προσεγγίζει το 60% περίπου της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Ο κύριος στόχος της Οργάνωσης για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσει να προωθεί την Κορινθιακή σταφίδα αλλά και να στραφεί στην δυναμικότερη ανάπτυξη των άλλων προϊόντων της, και κυρίως του ελαιόλαδου, με την προώθησή του σε νέες αγορές.

 

Ποιος είναι ο πρόεδρος

 

Ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος είναι παραγωγός σταφίδας και εσπεριδοειδών και από τους πρωτοπόρους στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην χώρα μας καλλιεργώντας βιολογική σταφίδα και εσπεριδοειδή από το 1980. Είναι Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) τα τελευταία 8 χρόνια καθώς και Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) από το 2008.

 

 

Σύντομο ιστορικό

 

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας και αποτελείται από 44 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με σύνολο 6.000 περίπου ενεργών μελών. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες αναπτύσσονται στο σύγχρονο ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει εργοστάσια επεξεργασίας σταφίδας, ελαιόλαδου και εσπεριδοειδών. Περίπου 200 άτομα απασχολούνται καθημερινά στις δραστηριότητες της Οργάνωσης.

 

Η Π.Ε.Σ. είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Κορινθιακής σταφίδας καθώς συσκευάζει και εξάγει περίπου το 60% της συνολικής ετήσιας εγχώριας παραγωγής.

 

Τα προϊόντα που παράγει η Π.Ε.Σ. είναι τα παρακάτω:

 

 Κορινθιακή Σταφίδα "ΒΟΣΤΙΤΣΑ Π.Ο.Π."  Κορινθιακή Σταφίδα  Σουλτανίνα

 

 Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο "ΕΛΙΚΗ"

 

 Εσπεριδοειδή (Λεμόνια, Πορτοκάλια)

 

 Βιολογικά προϊόντα Τα προϊόντα της Π.Ε.Σ. εξάγονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με κύριες αγορές την Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) καθώς και τρίτες χώρες όπως την Αυστραλία, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία κ.ά.

 

Οι σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές των εργοστασίων τροφίμων, ανταποκρίνονται σε όλα τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής και είναι πιστοποιημένες με τα απαραίτητες διαπιστεύσεις ποιότητας. Η Π.Ε.Σ. αποτελεί πρωτοπόρο και στην Βιολογική γεωργία στην χώρα μας από το 1983.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<