ΕΑΣ Λακωνίας: Οι Σπαρτιάτες στην πρωτοπορία

21-12-2012, 14:45
ΕΑΣ Λακωνίας: Οι Σπαρτιάτες στην πρωτοπορία

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίμων εάν στηριχτεί σοβαρά ο πρωτογενής τομέας». Την θέση αυτή διατυπώνει, σε συνέντευξή του στην «ΠαραγωΓΗ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης. Ένας άνθρωπος, ο οποίος από το 1974 ασχολείται με τα κοινά και από το 2003 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης, βάζοντας την δική του σφραγίδα στην θετική πορεία του Συνεταιρισμού. 


Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΑΣ Λακωνίας στη σημερινή συγκυρία;

 

Θεωρώ ότι ο ρόλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας στη σημερινή συγκυρία μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός, κι αυτό γιατί είναι ο ισχυρότερος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο Νομό μας, που έχει βάση τα προϊόντα της ελιάς και το εισόδημα από τα προϊόντα της ξεπερνά το 70% των εισοδημάτων του Λάκωνα παραγωγού.

 

Κατά συνέπεια η σωστή διαχείριση της σημερινής συγκυρίας με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να ανακουφίσει τον Λάκωνα ελαιοπαραγωγό.

 

Πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας να βοηθήσει στην ανάπτυξη της υπαίθρου;

 

Στην χώρα μας όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα σήμερα (δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα αύριο) μιλάμε κατά βάση για τον αγροτικό τομέα. Διότι τα έσοδα από τα ορυκτά, που είναι το άλλο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα, είναι ελάχιστα.

 

Κατά την προσωπική μου άποψη αν του δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα του αγροτικού τομέα, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι ο μόνος που μπορεί να τραβήξει το «κάρο» της ανάπτυξης της χώρας.

 

 

Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια τροφίμων;

 

Είμαι πεπεισμένος απόλυτα ότι η χώρα μας διαθέτει από την φύση της, την θέση της και το καταπληκτικό της κλίμα όλες τις εγγυήσεις να εξασφαλίσει πλήρη επάρκεια τροφίμων άριστης ποιότητας, αρκεί η προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, δηλαδή να παράγουν πολλά και σωστά τρόφιμα, να μην πνίγεται από τους κερδοσκόπους που στην προσπάθειά τους να αισχροκερδήσουν και εκμεταλλευόμενοι την προτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα «βαφτίζουν» όλα τα εισαγόμενα ελληνικά.

 


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών της περιοχής;

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών της περιοχής μας είναι η εκμετάλλευση από τους μεσάζοντες, ειδικά στον τομέα των εσπεριδοειδών που ενεργοποιούνται κάθε καρυδιάς καρύδι και τα φέσια είναι κάθε χρόνο μεγάλα.

 

Στον τομέα των ελαιοκομικών προϊόντων δεν χάνονται χρήματα από την παραπάνω αιτία, αλλά υπάρχουν προβλήματα διότι το κόστος της παραγωγής διαρκώς ανεβαίνει, ενώ οι τιμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα.

 

Υπάρχουν βέβαια και στο Νομό Λακωνίας, όπως και στους άλλους Νομούς της χώρας, αρκετά διορθωτικά προβλήματα κι αυτό διότι όλες οι πολιτικές που αποφασίζονται για τον αγροτικό-παραγωγικό κόσμο αποφασίζονται εν απουσία τους.

 

Πού μπορούν να στηριχτούν οι παραγωγοί για την αύξηση του εισοδήματός τους;

 

Οι παραγωγοί για να αυξήσουν το εισόδημά τους, πρέπει κατά την γνώμη μου να στηριχτούν στους εξής τρεις άξονες:

 

- Στην αύξηση αυτής καθ’ αυτής της παραγωγής.

 

- Στη ποιοτική και με υγιεινά προϊόντα παραγωγή τροφίμων

 

- Και σημαντικότερο στη συνεργασία μεταξύ των ή με τις οργανώσεις τους για την προώθηση των προϊόντων τους στην σωστή τιμή, που θα προστατεύει το εισοδήμά τους.

 

Οι Συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση των προϊόντων για τους καταναλωτές;

 

Σκοπός των Συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι Οικονομικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι να στηρίζουν το εισόδημα των παραγωγών. Σίγουρα επειδή δεν είναι κερδοσκοπικοί Οργανισμοί και πάντα στην σωστή τιμή που πρέπει να απολαύσει ο παραγωγός για να στηριχθεί το εισόδημά του. Δεν προστίθεται τίποτα περισσότερο από το λειτουργικό κόστος και σίγουρα μπορούν να παίξουν ρόλο στην μείωση της τιμής των προϊόντων, αρκεί τα ολιγοπώλια λιανικής πώλησης στην χώρα μας να παίξουν με τους ίδιους κανόνες που παίζουν οι ίδιες εταιρείες που είναι και εδώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

 

Την τελευταία πενταετία έχω κάνει άπειρες προσπάθειες με κάποιες προτάσεις στους εκάστοτε υπουργούς Ανάπτυξης, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως έχουν πέσει στο κενό.

 

Ποια είναι τα δικά σας νέα προϊόντα; Και ο ανταγωνισμός;

 

Τα δικά μας νέα προϊόντα που κυκλοφορούν στα ράφια των περισσοτέρων καταστημάτων στην χώρα είναι το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο με την επωνυμία «ΔΩΡΙΚΟ» το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Λακωνίας, το Βιολογικό με την επωνυμία «ΛΗΔΑ» και το κατεργασμένο πυρηνέλαιο με την επωνυμία «ΕΣΤΙΑ». Σύντομα θα κυκλοφορήσει Ελαιόλαδο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης πλήρως ιχνηλάσιμο.

 

Όλα αυτά τα προϊόντα παράγονται σε ένα από τα δυο-τρία πιο σύγχρονα τυποποιητήρια της χώρας.

 

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και τις περισσότερες φορές αθέμιτος. Να αναφέρω δυο παραδείγματα:

 

1) Το δικό μας προϊόν είναι προϊόν με ταυτότητα. Δηλαδή αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι Λακωνικό προϊόν μπορεί να το αποδείξει ανά πάσα στιγμή.

 

2) Αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι και στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και δεν μπέρδεψε ποτέ μέχρι σήμερα με το ίδιο όνομα ανόμοια προϊόντα.

 

Το προφίλ της ΕΑΣ Λακωνίας

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λακωνίας ιδρύθηκε το 1940 στη Σπάρτη, την πρωτεύουσα του Νομού Λακωνίας.Τα μέλη της Ένωσης είναι 75 πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί οι 50 εξ’ αυτών είναι ενεργοί και οικονομικά ισχυροί. Εκπροσωπεί 16.516 μέλη, αρχηγούς γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

 

Η ΕΑΣ Λακωνίας δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της τυποποίησης εμπορίας και διακίνησης προϊόντων της ελιάς. 

 

Επίσης, ασχολείται και με μια σειρά άλλων υπηρεσιών και εμπορικών εργασιών στην περιοχή της Λακωνίας όπως:

 

- Διάθεση έτοιμων προϊόντων και Γεωργικών εφοδίων.

 

- Υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών προς τα μέλη της και τρίτους.

 

Η ΈΑΣ Λακωνίας συνεχίζει αυτή την παράδοση και την αναπτύσσει παράγοντας με νέες μεθόδους και σύμφωνα με την πιστοποίηση διασφάλισης ποιότητας κατά ISO-9001, ISO-22000 μια σειρά από προϊόντα, τα οποία διανέμονται στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.02.2017 13:32

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Στόχος η δεύτερη θέση στις εκλογές
Τουλάχιστον η δεύτερη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι ο στόχος που θέτει ο βουλευτής...

02.13.2017 15:07

Αποστόλου: Θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα
«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής...

08.04.2014 10:39

Expoagrotic: Η έκθεση που καλύπτει όλη την παραγωγική αλυσίδα
Στις αρχές Οκτωβρίου, από τις 2 μέχρι τις 5 του μηνός, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση “Expoagrotic”, η οποία αφορά ολόκληρη την παραγωγική...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<