Δυτική Μακεδονία: Τόπος για δυνατές συγκινήσεις

21-12-2012, 14:01
Δυτική Μακεδονία: Τόπος για δυνατές συγκινήσεις

Επιμέλεια: Κώστας Αδαμόπουλοε

Η Δυτική Μακεδονία αποτελείται από τους Nομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, όπου τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες και οι παράκτιοι υδροβιότοποι δείχνουν πως είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, ενώ παρουσιάζει ξεχωριστή οικολογική και αισθητική αξία. Κάτι, που δεν θα αφήσουν τον επισκέπτη ασυγκίνητο.

Όσοι επιλέξετε για προορισμό τη Δυτική Μακεδονία, εκτός από τα ξενοδοχεία της περιοχής υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί οικισμοί που προωθούν τον αγροτουρισμό και μπορείτε να βρεθείτε κοντά στη φύση σε ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες και καταλύματα, σε απλές αγροικίες και σπίτια των χωριών, ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου, του Γράμμου, του Βίτσιου, του Βοΐου και των Πιερίων.

Παραδοσιακή τοπική γαστρονομία

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του επισκέπτη επιδιώκεται η γνωριμία του με τα τοπικά προϊόντα. Τα ποιοτικά βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι αυτά που αναδεικνύουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον. Είναι αυτά που, ενσωματωμένα σε σύγχρονα πρότυπα, κατακτούν συνεχώς μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό. Τα πιστοποιημένα, πρότυπα και βιολογικά, προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας είναι κυρίως τα τυροκομικά, τα φασόλια, τα οπωρικά και τα κρασιά με κορυφαίο προϊόν τον κρόκο Κοζάνης.

Προϊόντα

Αν βρεθείτε στην περιοχή γευθείτε τα υπέροχα κρασιά Αμυνταίου, Σιάτιστας και Βελβεντού. Τα μοναδικά τυροκομικά προϊόντα (φέτα, ανεβατό, μπάντζο, κεφαλο-γραβιέρα, μανούρι) Γρεβενών και Κοζάνης που παράγονται από αγνό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα της περιοχής με μοναδικά υγιεινά χαρακτηριστικά, ξεχωριστή γεύση και άρωμα και κορυφαία ποιότητα, τα φασόλια Πρεσπών, Καστοριάς και Σισανίου που αποτελούν το κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, τα μήλα Βερμίου, Κοζάνης και Καστοριάς και τα οπωρικά Βελβεντού, που χάρη στα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής έχουν άριστη ποιότητα. Ακόμη ξεχωρίζουν οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τα γλυκά και οι μαρμελάδες του Βελβεντού και της Φλώρινας.

Επίσης τα κάστανα, βραστά ή ψημένα, όπου οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές και πέρα από τα μοναδικά εργόχειρα αξιοποιούν την τέχνη τους και στις τοπικές παραδοσιακές συνταγές. Γλυκά του κουταλιού, κάστανα, πίτες, μαρμελάδες και λικέρ, είναι μερικές μόνο από τις "σπεσιαλιτέ" τους.

Τα μανιτάρια, κυρίως των Γρεβενών, που αποτελούν ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλούς τρόπους μαγειρέματος έχουν εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα, ενώ είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ορμόνες.

Τοπικές καθημερινές δραστηριότητες και έθιμα

Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης επιδιώκει να εντρυφήσει στην αγροτική ζωή και να γνωρίσει τις δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τη φύση. Έτσι προτείνεται η εθελοντική συμμετοχή του ακόμη και σε απλές αγροτικές δουλειές, όπως είναι η ενασχόληση με τη γη, το μάζεμα καρπών, η παρασκευή τοπικών εδεσμάτων, η φροντίδα των ζώων κ.ά. Ακόμη, προσφέρεται η δυνατότητα εκμάθησης της τοπικής λαϊκής τέχνης (αγγειοπλαστική, υφαντουργία κ.λπ.), τοπικών χορών, καθώς και ορισμένες ειδικές δραστηριότητες, όπως η ιππασία, η πεζοπορία και το ψάρεμα, αλλά και δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως είναι τα πολλά τοπικά πανηγύρια και θρησκευτικές γιορτές, η αυθεντική αναβίωση παλαιών εθίμων κ.ά. Οι αποκριάτικοι φανοί στην Κοζάνη, οι φωτιές την παραμονή των Χριστουγέννων στη Φλώρινα, τα Ρογκατσάρια στις αρχές του χρόνου στην Καστοριά και στα Γρεβενά, η γιορτή του δεκαπενταύγουστου στη Σαμαρίνα Γρεβενών, ο «Τρανός χορός» στη Βλάστη την ίδια ημέρα, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σπήλαιο Γρεβενών και πλήθος πανηγυριών και εορτών σας προσκαλούν στη φιλόξενη γη της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
05.28.2015 13:06

Επιπλέον πιστώσεις για το Leader στο Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου Μαλεβυζίου
Eπιπλέον πιστώσεις ύψους 1.400.000 ευρώ, εξασφάλισε για το τοπικό πρόγραμμα Leader, η Ομάδα Τοπικής Δράσης του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού...

03.27.2013 16:49

Aυξήθηκαν οι ιαματικές πηγές, που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα
Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

03.01.2013 14:19

Γνωρίζοντας τα άλλα… Γρεβενά
Στην καρδιά της γρεβενιώτικης φύσης, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, εκτός από το γνωστό και επισκέψιμο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<