Πάνω από 150 κρασιά, μπουγάτσα με μοσχάτο και παγωτό με ξινόμαυρο και μαλαγουζιά στα φετινά "ΒορΟινά"

19-09-2016, 14:40
Πάνω από 150 κρασιά, μπουγάτσα με μοσχάτο και παγωτό με ξινόμαυρο και μαλαγουζιά στα φετινά

Αλμυρή μπουγάτσα με κρασί Μοσχάτο και παγωτό με Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά, καθώς και περίπου 150 κρασιά, θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το Σάββατο οι επισκέπτες των "ΒορΟινών", της ετήσιας εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδικού αμπελώνα, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στον χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (προβλήτα 1) και αναμένεται να προσελκύσει 2500-3000 επισκέπτες σε μόλις τέσσερις ώρες (από τις 6 το απόγευμα ώς τις 10 το βράδυ).

Τα ΒορΟινά διοργανώνονται με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» , ενώ φέτος ενσωματώνουν και ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για παιδιά όλων των ηλικιών, μια ζωντανή διαδραστική παράσταση, με τίτλο "Βλέπω, αγγίζω, γεύομαι, οσμίζομαι" από «Το Ατελιέ της Φανταστικής».

        

Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα απ' τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας, θα είναι, μαζί με τους δημιουργούς τους, στη διάθεση του κοινού. Ακόμη, στο παράλληλο πρόγραμμα της εκδήλωσης, θα υπάρχουν, όπως κάθε χρόνο, τα θεματικά περίπτερα και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως το περίπτερο «Οινογνωσία & Γευσιγνωσία», όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν μονοποικιλιακά κρασιά και να μυηθούν στα μυστικά των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

  

Συνταγές της πόλης με κρασί

        

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν ακόμη συνταγές της πόλης με κρασί (19:00-21:00) και την αιγίδα του «Thessaloniki Food Festival». Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος των Οίνων Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου, "το ζαχαροπλαστείο Αγαπητός έχει ετοιμάσει παγωτό με ξινόμαυρο και μαλαγουζιά, ενώ το μπουγατσοπωλείο Μπαντής καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να 'βυθιστούν" στη γευστική περιπέτεια μιας αλμυρής μπουγάτσας με μοσχάτο. Επιπλέον, ένας "χάρτης" οινοτουριστικών διαδρομών θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες των 'ΒορΟινών" από το δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», ενώ διάφορες επιχειρήσεις παραδοσιακών εδεσμάτων-προϊόντων από τη βόρεια Ελλάδα θα ξεδιπλώσουν τα είδη τους για γευστική δοκιμή.

  

Το προφίλ των επισκεπτών

        

Ποιο είναι όμως το προφίλ του επισκέπτη των ΒορΟινών; «Βλέπουμε νεολαία, βλέπουμε καινούργιους ανθρώπους, που πλησιάζουν τα περίπτερα σιγά-σιγά και στήνουν αυτί ν' ακούσουν πράγματα για το κρασί... Βλέπουμε επίσης ανθρώπους που επιστρέφουν, ανθρώπους που πριν πέντε ή δέκα ΒορΟινά ερχόντουσαν και έλεγαν μόνο "Γέμισέ μου το ποτήρι μέχρι πάνω" και τώρα ζητούν να δοκιμάσουν συγκεκριμένα κρασιά» εξηγεί η κα Ανθίδου, ενώ ερωτηθείσα τι θα έλεγε σε έναν υποψήφιο επισκέπτη των ΒορΟινών απαντά: "Θα του έλεγα να μη φοβάται να δοκιμάσει κρασί και να μάθει πράγματα για αυτό, να μην το θεωρεί ελιτίστικο προϊόν. Ή σε κάποιον που προτιμά το ουίσκι για παράδειγμα, θα έλεγε ότι πολύ καλά θα κάνει να δοκιμάσει παλαιωμένα αμπελοοινικά αποστάγματα, που επίσης θα παρουσιαστούν το Σάββατο".

  

Οινικές διαδρομές

        

Εν αναμονή της κεντρικής εκδήλωσης των « ΒορΟινών», κάτοικοι και τουρίστες στη Θεσσαλονίκη μπορούν να ακολουθήσουν τις «Οινικές Περιηγήσεις με Πυξίδα Τα ΒορΟινά» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, όπως εστιατόρια, wine bar, café και κάβες. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, κάθετες και οριζόντιες γευστικές δοκιμές, γνωριμία με ποικιλίες και οίνους νέων και παλαιωμένων εσοδειών, food & wine dines, απολαυστικά pairings, wine cocktails, party, κινηματογράφος, προτάσεις για περισσότερη οινική απόλαυση και κυρίως πολλές συναντήσεις με τους οινοπαραγωγούς της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ατελείωτων οινικών περιηγήσεων.

  

Σινεμά τα ΒορΟινά

        

Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων των οινικών διαδρομών περιλαμβάνεται και μια κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στο κρασί, με τίτλο Σινεμά Τα ΒορΟινά, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" στο "Ολύμπιον" θα προβληθούν -με τιμή εισόδου 4 ευρώ- δύο ντοκιμαντέρ: το "Natural resistance / Φυσική αντίσταση", σε σκηνοθεσία Jonathan Nossiter (2014) και το Κρασί, δώρο των Θεών: Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Kurt Oehlschälger (2008). Η προβολή θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ (προπώληση στο ταμείο του Ολύμπιον), ενώ θα ακολουθήσει γευσιγνωσία εξαιρετικών αφρωδών και λευκών Οίνων Βορείου Ελλάδος. Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει το ποτήρι γευσιγνωσίας.

Όλο το ενημερωτικό υλικό με το πρόγραμμα των οινικών περιηγήσεων, τα καταστήματα-συνεργάτες όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και τους οινοπαραγωγούς που συμμετέχουν, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.voroina.gr

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.18.2019 14:32

Το πρόγραμμα του AgriBusiness Forum 2019
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διοργάνωση

03.06.2019 15:46

Από 16 -18 Μαρτίου η FOOD EXPO 2019
Με 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες, µε 50.000 τ.µ., µε 70.000 επαγγελματίες επισκέπτες και µε 5.000 σημαντικούς διεθνείς αγοραστές.

10.04.2017 10:06

Τι θα δούμε στη φετινή «Ζυθογνωσία»
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η έκθεση για τους λάτρεις της μπύρας, στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<