Ημερίδα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

10-05-2016, 14:51
 Ημερίδα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

 Ημερίδα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την Τρίτη 17 Μαϊου 2016, στις 18:00, στην Αίθουσα «Μανώλη Καρέλλη» του δήμου.

 

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Greenpeace, τον δήμο Ηρακλείου, το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι», που απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς για συμμετοχή σε αυτήν.

 

Το θέμα της ημερίδας είναι «Κτηνοτροφικά φυτά: Καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, της οποίας τα πρώτα βήματα, ήδη, εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους.

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για την έκτη ημερίδα παραγωγών για τα κτηνοτροφικά φυτά που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμισι έτους και την πρώτη που γίνεται στην Κρήτη με την υποστήριξη, μάλιστα, τοπικών φορέων, που φανερώνει το ενδιαφέρον των Κρητικών να στηρίξουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού προς βιώσιμες επιλογές, όπως η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών.

 

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενώ μπορούν να φέρουν αυτάρκεια, όπως τονίζεται, στους κτηνοτρόφους, καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.

 

«Στην Κρήτη, όπου φυτρώνουν αυτοφυή λούπινα και υπάρχει γνώση και εμπειρία για κτηνοτροφία χωρίς εξαρτήσεις από εισαγωγές μεταλλαγμένων, όπως η σόγια για ζωοτροφή, η καλλιέργεια και χρήση των ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, και κατ' επέκταση ολόκληρης της χώρας» σημειώνει η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

 

Παράλληλα, η κ. Δανάλη επισημαίνει ότι η κοινή ημερίδα με τον δήμο Ηρακλείου, το ΓΕΩΤΕΕ και το «Πελίτι» μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: Οι συνέργειες και η στροφή προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και αυτάρκεια στην κτηνοτροφία, αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών.

 

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ηρακλείου, Πέτρος Ινιωτάκης, τονίζει ότι «ο δήμος Ηρακλείου στηρίζει στην πράξη την ενδογενή ανάπτυξη, γιατί πιστεύει ότι είναι μία απάντηση στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι και όλες μας». Ακόμη, υπογραμμίζει πως οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλλουν στην αυτάρκεια της Κρήτης σε τοπικά προϊόντα και μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές, καλλιεργώντας τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες.

 

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι-συνεργάτες της Greenpeace, που προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης, δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος, ο οποίος θα μιλήσει για τη σημασία των ψυχανθών στη διατροφή των αιγοπροβάτων και η γεωπόνος, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», Στέλλα Χατζηγεωργίου, που θα επισημάνει τη σημασία των ψυχανθών στη γεωργία και τον ρόλο του «Πελίτι» στη διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων.

 

Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών.

 

Η ημερίδα, όπως υπογραμμίζουν οι διοοργανωτές της, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά», αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.18.2019 14:32

Το πρόγραμμα του AgriBusiness Forum 2019
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διοργάνωση

03.06.2019 15:46

Από 16 -18 Μαρτίου η FOOD EXPO 2019
Με 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες, µε 50.000 τ.µ., µε 70.000 επαγγελματίες επισκέπτες και µε 5.000 σημαντικούς διεθνείς αγοραστές.

10.04.2017 10:06

Τι θα δούμε στη φετινή «Ζυθογνωσία»
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η έκθεση για τους λάτρεις της μπύρας, στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<