Διήμερη "Γιορτή Ελιάς" διοργανώνει ο δήμος Τεμπών

08-11-2013, 19:18
Διήμερη

Στην ανάδειξη και προβολή της ελιάς που αποτελεί δυναμική παραγωγή για την περιοχή, προχωρά μέσα από ένα διήμερο εκδηλώσεων ο δήμος Τεμπών.

 

Πρόκειται για την πρώτη πανδημοτική «Γιορτή Ελιάς» αλλά και λαδιού-ως παραγώγου της, η οποία πραγματοποιείται αύριο Σάββατο και την Κυριακή, από τον δήμο Τεμπών σε συνεργία με τον Δημοτικό Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας του δήμου Τεμπών (ΔΟΠΑΠΕΠΤ) και την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Λάρισας.

 

Η γιορτή φιλοξενείται στην κεντρική πλατεία της δημοτικής ενότητας Γόννων. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία καθώς, η 10η Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη. Και η ελιά, δένδρο αιωνόβιο, αποτελεί σύμβολο ειρήνης και νίκης, προσδιορίζοντας τα όρια συνύπαρξης της πολιτιστικής ταυτότητας και της εθνικής οικονομίας της χώρας.

 

Η ιδέα για την «γιορτή Ελιάς», γεννήθηκε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, "από το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου υπάρχουν 50 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με ελιές και 1 εκ. 655 χιλ. ελαιόδεντρα, τα οποία όπως υπολογίζεται, κατά μέσο όρο ανά τριετία παραγάγουν 15 χιλιάδες τόνους ελιάς πρώτης ποιότητας.

 

Πρόκειται συνεπώς για μία ιδιαίτερα δυναμική καλλιέργεια, η οποία στηρίζει την τοπική οικονομία. Η «γιορτή» θα αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή του νομού με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής. Στόχος εξάλλου, είναι και η πολιτιστική δραστηριοποίηση με αφορμή το γεγονός και η ανάδειξη της εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι παραγωγοί του προϊόντος, με επίκεντρο την ανάπτυξη της περιοχής".

 

Η διήμερη γιορτή θα περιλαμβάνει επιμορφωτική ημερίδα για τους αγρότες-ελαιοπαραγωγούς, περίπτερα έκθεσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής καθώς και τοπικών φορέων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας για την ελιά. Η ημερίδα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Δ. Ε Γόννων (πρώην δημαρχείο), με τις εξής θεματικές ενότητες:

 

1. Η ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της Ελιάς. Ομιλητής Ευάγγελος Σφακιωτάκης, ομότιμος καθηγητής του Α. Π. Θεσσαλονίκης.

 

2. Η θρέψη και η λίπανση της ελιάς. Ομιλητής Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος Εδαφολόγος - Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

 

3. Ομάδες παραγωγών. Αναγκαιότητα, σημασία, δημιουργία. Ομιλητής Κων/νος Μπλιάτσιος, Γεωπόνος.

 

4. Η μετασυλλεκτική διαχείριση και η εμπορία της ελιάς. Ομιλητής Διαμαντής Πέτρος Διευθυντής του τμήματος Ελιάς της INTERCOM FOODS Α.Ε. . Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς με θέμα την ελιά.

 

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων, στην κεντρική πλατεία, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελιά, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» από το φωτογραφικό αρχείο του Μ.Ε.Σ. Γόννων, από όπου προέρχεται και η επισυναπτόμενη φωτογραφία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.18.2019 14:32

Το πρόγραμμα του AgriBusiness Forum 2019
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διοργάνωση

03.06.2019 15:46

Από 16 -18 Μαρτίου η FOOD EXPO 2019
Με 1.300 Έλληνες και ξένους εκθέτες, µε 50.000 τ.µ., µε 70.000 επαγγελματίες επισκέπτες και µε 5.000 σημαντικούς διεθνείς αγοραστές.

10.04.2017 10:06

Τι θα δούμε στη φετινή «Ζυθογνωσία»
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η έκθεση για τους λάτρεις της μπύρας, στις 14 και 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<