Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα καλύψει πολιτικά ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις

13-12-2012, 14:57
Η ΠΑΣΕΓΕΣ θα καλύψει πολιτικά ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις

«Αιτία πολέμου» είναι για την ΠΑΣΕΓΕΣ η φορολόγηση των μέσων παραγωγής των αγροτών, δηλαδή αγροτεμάχια, αποθήκες, συσκευαστήρια κ.α.

 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, πριν την έναρξη της πανελλαδικής σύσκεψης των διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, «η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι διατεθειμένη να καλύψει πολιτικά ενδεχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των διεκδικήσεών της».

 

Στη σύσκεψη, συζητείται σειρά προτάσεων για τη φορολόγηση των αγροτών προκειμένου μετά την οριστικοποίησή τους να υποβληθεί στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.  Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό χώρο, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι πολύ μικρές εκμεταλλεύσεις ή ο μεγάλος κίνδυνος ζημιών στην παραγωγή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διότι «διαφορετικά η μικρομεσαία αγροτιά θα ξεκληριστεί». «Οι αγρότες και σήμερα φορολογούνται», είπε ο κ. Καραμίχας, Δεν είμαστε αντίθετοι με τη τήρηση βιβλίων, αλλά όχι για τους μικρούς αγρότες. Διαφωνούμε με τον συντελεστή 13% και πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να είναι διαφορετική η φορολόγηση της φυτικής παραγωγής από τη ζωική». Όπως διευκρίνισε θα πρέπει η φορολογία στους κτηνοτρόφους, να είναι η μισή απ΄αυτή που θα οριστεί για τη φυτική παραγωγή. Πρόσθεσε επίσης, πως με τα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται σε συνδυασμό με τις περικοπές που έχουν γίνει, ουσιαστικά εξανεμίζονται οι ενισχύσεις των 2 δισ. ευρώ που ετησίως λαμβάνουν οι αγρότες.

 

Αναφερόμενος στην ψαλίδα των τιμών τόνισε πως με την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα εκλείψουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, προσθέτοντας πως «ο αγροτικός κόσμος σήμερα είναι εκτεθειμένος στο καρτέλ των αγροεφοδίων και στο λιανεμπόριο». «Η αγροτική οικονομία μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη όλης της οικονομίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχάρης Καρυπίδης μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ Κιλκίς, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. «Οι τιμές στα αγροεφόδια για παράδειγμα είναι πολύ υψηλές. Σκεφτείτε πως αγρότες αγοράζουν από τη Βουλγαρία φυτοφάρμακα κατά 50% φθηνότερα».

 

Στην κτηνοτροφία τα προβλήματα είναι τεράστια, με το κόστος των ζωοτροφών στα ύψη. Η φορολογία, ειδικά τους μικρούς κτηνοτρόφους θα τους τελειώσει. Και μιλάμε για μια περίοδο που θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος στην ύπαιθρο», δήλωσε ο Βασίλης Παρόλας, διευθυντής της ΕΑΣ Θεσπρωτίας. «Οι αλλαγές να γίνουν μέσα από διάλογο και πρέπει να έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης. Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες του αγροτικού κόσμου, αλλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα δεινά γύρω μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου Κώστας Παπαβασιλείου, προσθέτοντας πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο». «Να δει σοβαρά η κυβέρνηση το θέμα του πολύ μεγάλου κόστους που έχουν οι αγρότες και να μην πάει σε οριζόντια φορολόγηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Γιάννης Αράπης. «Απ' όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ», είπε, «έρχονταν χρήματα για την αγροτιά αλλά υποδομές δεν έγιναν. Δεν φταίνε, όμως, οι αγρότες γι' αυτό», είπε και κάνοντας λόγο για αρνητική περιρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τις ΕΑΣ ανέφερε ότι «μπορούν να διασταυρώσουν και να ελέγξουν το οτιδήποτε. Να μην ισοπεδώνονται όμως τα πάντα».

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<