Εναλλακτικές για τις μέλισσες προτείνουν Bayer και Syngenta

28-03-2013, 15:08
 Εναλλακτικές για τις μέλισσες προτείνουν Bayer και Syngenta

«Σχέδιο δράσης» για τις μέλισσες, εναλλακτικό της απαγόρευσης φυτοφαρμάκων που παράγουν και τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απαγορεύσει, παρουσίασαν οι Bayer και Syngenta.

 

Το σχέδιο τους που επικαλείται τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μελισσών, έχει στόχο να «βγάλει από το αδιέξοδο στους κόλπους της ΕΕ το θέμα για την υγεία των μελισσών», αναφέρει ο γερμανικός όμιλος Bayer σε ανακοίνωσή του.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να απαγορεύσει για δύο χρόνια τη χρήση αρκετών φυτοφαρμάκων, θανατηφόρων για τις μέλισσες σε τέσσερις τύπους καλλιεργειών: το καλαμπόκι, την ελαιοκράμβη, τον ηλίανθο και το βαμβάκι. Βασίζεται σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Η πρόταση που ζητεί τη διετή απαγόρευση της χρήσης νεονικοτινοειδών τα οποία ευθύνονται για τη μείωση του αριθμού των μελισσών αυτή, απορρίφθηκε στα μέσα Μαρτίου από τα περισσότερα κράτη μέλη, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα ψηφοφορία την άνοιξη ελπίζοντας ότι η πρόταση αυτή θα τεθεί σε σχέση την 1η Ιουλίου.

 

Τα τρία επικίνδυνα νεονικοτινοειδή υπάρχουν στα φυτοφάρμακα που παράγουν οι Bayer και Syngenta. Σύμφωνα με τον Τζον Ατκιν, τον γενικό διευθυντή της Syngenta, που αναφέρεται στην ανακοίνωση, μια απαγόρευση των νεονικοτιονοειδών "δεν θα έσωζε ούτε μια μέλισσα". "Είναι καιρός σήμερα όλος ο κόσμος να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των πραγματικών αιτιών της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών. Είμαστε πεπεισμένοι για την ασφάλεια των προϊόντων μας και αγωνιζόμαστε εδώ και καιρό για τη βελτίωση του πλαισίου περιβάλλοντος των μελισσών.

 

Σε αυτή τη βάση στηρίζεται το σχέδιό μας", εξήγησε. Το σχέδιο δράσης δομείται μεταξύ άλλων στην επέκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών με πλούσια φυτά σε γύρη, ώστε να δίδεται στις μέλισσες ο απαραίτητος χώρος και η τροφή, καθώς και σε ένα πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων και ελέγχων για ίχνη υπολειμμάτων νεονικοτινοειδών. Άλλο μέτρο που προτείνεται είναι η επένδυση στην έρευνα και η ανάπτυξη νέων λύσεων για τους βασικούς παράγοντες θνησιμότητας των μελισσών, μεταξύ των οποίων τα παράσιτα και οι ιοί". Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες στην επιθεώρηση Nature Communications, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες ή στις κυψέλες διαταράσσουν τη νευρική λειτουργία των μελισσών προσβάλλοντας κυρίως τις ικανότητές τους της μνήμης και του προσανατολισμού.

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:33

Καταβάλλεται το de minimis στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης
Την καταβολή της αποζημίωσης μέσω των κονδυλίων του de minimis προς τους βαμαβακοπαραγωγούς της Ροδόπης, ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ...

10.21.2020 15:47

Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό...

05.19.2020 19:27

Νέα μέτρα από τον Βορίδη για την ανακούφιση του αλιευτικού κλάδου
Παρέχεται η απαραίτητη ευελιξία μέσω της υιοθέτησης διαδικασιών που διευκολύνουν τους επενδυτές στην υλοποίηση των επενδυτικών...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<