«Μάχη» χωρίς στρατιώτες δίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

10-12-2012, 13:26
«Μάχη» χωρίς στρατιώτες δίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες

ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής διπλωματικής παρουσίας στις Βρυξέλλες και, κυρίως, την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες για την οριστικοποίηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στην Ευρώπη των «27» και κατ’ επέκταση για τη νέα ΚΑΠ, το αγροτικό τμήμα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. έχει μείνει με… άδεια γραφεία.

 

Από τον Ιούλιο του 2012 έχει πλήρως αποστελεχωθεί, ενώ σχεδόν ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο λειτουργούσε με μόλις ένα άτομο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να απουσιάζει πλήρως από σημαντικές τεχνικές και διπλωματικές διεργασίες που παίζουν βασικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που είναι υπό συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ και το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα.

 

Η αποστελέχωση της υπηρεσίας, η οποία όπως όλα δείχνουν οφείλεται αποκλειστικά στην ολιγωρία και στην προχειρότητα που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι τελευταίες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιολογείται από πρόσωπα που παρακολουθούν τις διεργασίες στις Βρυξέλλες ως σοβαρό πρόβλημα.

 

«Η εικόνα είναι τραγική», αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην «Παραγωγή», σύμφωνα με τον οποίο το «λουκέτο» που έχει μπει στο αγροτικό τμήμα της αντιπροσωπείας τους τελευταίους μήνες αποδυναμώνει αισθητά τις θέσεις και τις όποιες προσπάθειες της Ελλάδας, σε μία περίοδο που λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα το εισόδημα και την κατεύθυνση της παραγωγής των ελλήνων αγροτών.

 

Ο ίδιος εξηγεί πως η υπηρεσία αυτή παραδοσιακά αποτελούσε μόνιμη πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης της ηγεσίας του υπουργείου και με την εμπειρία των στελεχών της συνέβαλε στην επιτυχή έκβαση σκληρών διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους ομολόγους.


Επιπρόσθετα, ενόψει της ελληνικής προεδρίας, αρχές του 2014, η οποία όμως για ορισμένα θέματα απαιτεί από τώρα την ανάληψη διαφόρων καθηκόντων, η αποστελέχωσή της εγείρει και ζήτημα αξιοπιστίας για την Ελλάδα.

 

Παρόλα αυτά, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012 η εν λόγω υπηρεσία χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο είχε μείνει μόλις με έναν υπάλληλο.

 

Από τους επτά που υπηρετούσαν εκεί κατά το παρελθόν, για πολλούς μήνες το «βάρος» των καθηκόντων και των ευθυνών της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας σήκωνε μόνος ο κ. Δημήτρης Μελάς.

 

Τον Ιούλιο του 2012 ο ίδιος επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τότε συμβαίνει το απίστευτο: στη ΜΕΑ ουσιαστικά μπήκε «λουκέτο» και μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι εκεί ούτε για να παραλάβει τα επίσημα έγγραφα που καταφθάνουν είτε από αντιπροσωπείες άλλων χωρών είτε από το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση πέραν του ότι έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στους διαδρόμους των Βρυξελλών, προκαλεί και πολλές αντιδράσεις σε επίπεδο αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι ασκούν επίμονες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει αποτέλεσμα.

 

Το πρόβλημα ξεκίνησε στη διάρκεια της θητείας του κ. Κώστα Σκανδαλίδη στο ΥΠΑΑΤ, ο οποίος εξάλλου δέχεται έντονη κριτική για την επιλογή του να μη συμμετέχει σχεδόν σε καμία επίσημη διεργασία στις Βρυξέλλες , παρά το γεγονός ότι επί των ημερών του είχαν ξεκινήσει σημαντικές συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ.

 

Ο υπουργός, που κατηγορείται από πολλούς για την απροθυμία του να συμμετάσχει ακόμα και σε κρίσιμες Συνόδους των Ευρωπαίων ομολόγων του, δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον και για την στελέχωση του αγροτικού τμήματος της ΜΕΑ.

 

Ο νυν υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι γνώστης του θέματος, μιας και σύμφωνα με τις πληροφορίες δέχεται συχνά οχλήσεις από την πλευρά των Βρυξελλών, ωστόσο δεν επιδεικνύει καμία βιάση να το τακτοποιήσει, παρά την κρισιμότητα των ημερών και την τεράστια ευθύνη που και ο ίδιος φέρει για την έκβαση των σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.20.2020 15:16

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς λαχανικών
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών "Kαλαμών", πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης και εαρινή πατάτα.

04.10.2018 11:57

Πληρωμή εντός 30 ημερών προβλέπει το σχέδιο εμπορίας της ΕΕ
Προθεσμία πληρωμής 30 ημερών, ακυρώσεις τελευταίας στιγμής παραγγελιών φθαρτών αγαθών, μονομερείς και αναδρομικές αλλαγές στις...

02.21.2017 15:07

Παράταση ημερομηνίας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Μέτρο 11 "Βιολογικές καλλιέργειες"
Για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ),...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<