Δέκα χρόνια δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

20-03-2013, 14:28
Δέκα χρόνια δράσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας

Πεντέμισι χρόνια μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, η αποκατάσταση του βουνού προχωράει με σημαντικά αποτελέσματα, όμως αρκετές περιβαλλοντικές επιπτώσεις παραμένουν, όπως σε νερά πηγών του βουνού, και αντιμετωπίζονται χάρη στη συστηματική δουλειά του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (ΦΔΕΔΠ), του Δασαρχείου και εθελοντών.

 

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου ο ΦΔΕΔΠ οργανώνει ημερίδα για τα 10 χρόνια λειτουργίας του φορέα, όπου θα γίνει απολογισμός των δράσεων, συζήτηση για το μέλλον του ελατοδάσους της Πάρνηθας και την κλιματική αλλαγή, τον πληθυσμό των ελαφιών στο βουνό, καθώς και για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η δασολόγος του ΦΔΕΔΠ, Βασιλική Δαλακούρα, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις αρμοδιότητες, αλλά και τις πρωτοβουλίες του φορέα που έχουν να κάνουν με αντιπλημμυρικά έργα, σήμανση, υδατολογικές αναλύσεις, πυρασφάλεια, μέχρι έρευνες για τη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού. Από τη φωτιά του 2007 άρχισαν τα έργα αποκατάστασης του εθνικού δρυμού, λέει η κ. Δαλακούρα.

 

Ήδη στις αρχές του Οκτώβρη του 2007 είχαν τελειώσει οι πρώτες αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές εργασίες, οι οποίες συντηρούνται και επεκτείνονται όπου χρειάζονται και σήμερα. Από την άνοιξη του 2008 ξεκίνησε η αποκατάσταση της βλάστησης. Επίσης, κατασκευάστηκε δασικό φυτώριο, που περιλαμβάνει φυτευτικό υλικό για τις αναδασώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί μέχρι τώρα, αναφέρει η κ. Δαλακούρα. Ο φορέας έχει τοποθετήσει ξύλινους πίνακες σε κάθε είσοδο και δρόμο σε όλο τον ορεινό όγκο που περιλαμβάνουν χάρτες, κατευθύνσεις, τον κανονισμό λειτουργίας του δρυμού, και άλλες πληροφορίες. Επίσης κάθε χρόνο συντηρεί τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες. Από το 2008 διενεργούνται μικροβιολογικές αναλύσεις υδάτων των πηγών επειδή, επισημαίνει η κ. Δαλακούρα, λόγω της τέφρας, πέρασαν διάφορες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα και μεταφέρθηκαν στις πηγές. Σε κάποιες πηγές το νερό θεωρήθηκε ακατάλληλο, σε άλλες οριακό, σε άλλες παραμένει πόσιμο.

 

Ούτως ή άλλως, δυο φορές το χρόνο τα νερά αναλύονται και κοινοποιούνται τα ευρήματα. Τεχνικά έργα, όπως «εξυγίανση των πηγών» προχώρησαν επίσης μετά την πυρκαγιά, όπου για την αποφυγή μόλυνσης του νερού, ανακατασκευάστηκαν οι πηγές με καινούργιες σωληνώσεις και φρεάτια Υδατοδεξαμενές 25 τόνων τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία στην Πάρνηθα, με εύκολη πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, λειτουργούν και μεγάλες δεξαμενές χωρητικότητας 40 τόνων, σαν λίμνες, όπου μπορούν και ανεφοδιάζονται τα ελικόπτερα. Κατασκευάστηκαν δώδεκα πυροφυλάκεια σε κορφές του βουνού σε πρωτεύοντα σημεία, τα οποία μένουν ανοιχτά επί 24ώρου, επανδρωμένα με υπαλλήλους και εθελοντές. Μια από τις αρμοδιότητες του φορέα, είναι η αναφορά στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών, πράγμα που επιτυγχάνεται με μελέτες που γίνονται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

 

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ο Φορέας Διαχείρισης έχει πάρει δικές του πρωτοβουλίες, όπως από πέρσι που ξεκίνησε η παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (καταμέτρηση πληθυσμού, καταλληλότητα βιότοπου, κίνδυνοι κλπ), ενώ φέτος εγκαινιάστηκε πρόγραμμα παρακολούθησης για την ελάτη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<