Eπισκέψιμο το 2023 το μοναδικό σε Ελλάδα και Βαλκάνια ερευνητικό ενυδρείο της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ

10-06-2022, 15:09
Eπισκέψιμο το 2023 το μοναδικό σε Ελλάδα και Βαλκάνια ερευνητικό ενυδρείο της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ

Ψάρια του γλυκού νερού και θαλάσσια φυτά θα φιλοξενούνται στο πρώτο επί ελληνικού εδάφους και μοναδικό στα Βαλκάνια ερευνητικό ενυδρείο, που κατασκευάζει, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 5 εκατ. ευρώ στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, η εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.

«Βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων με επενδυτές από Ινδία και Νορβηγία, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, για την παραχώρηση μειοψηφικού ποσοστού της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ και εκτιμώ ότι στην επόμενη διετία θα έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βορειοελλαδικής εταιρείας, Σίμος Διαμαντίδης, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

Επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ ολοκληρώνει τον Ιούλιο το επενδυτικό της σχέδιο - 5 εκατ. ευρώ - που περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις 10.000 μ2, αύξηση παραγωγικότητας διχτυών με προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού κατά 300% την επόμενη πενταετία, δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου διχτυών με ψάρια έκτασης 2.000 τ.μ και τη δημιουργία εκθετηρίου παλιών εργαλείων που αφορούν την βιοτεχνία την αλιεία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Το ενυδρείο, θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών που σέβονται το περιβάλλον, συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας.

«Η λειτουργία του θα είναι μη κερδοσκοπική και ο χαρακτήρας του θα είναι επιμορφωτικός, τουριστικός και ερευνητικός», επισήμανε ο κ. Διαμαντίδης και αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της αξιοποίησής του «έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας για την πρακτική άσκηση των φοιτητών». Διευκρίνισε ότι στο ΔΙΠΑΕ έχουν παραχωρηθεί 500 τμ, προκειμένου να αναπτύξει ερευνητικό κέντρο, που θα εστιάζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στη "γαλάζια" οικονομία.

«Ήδη τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ένταξη του ενυδρείου στο πρόγραμμά τους», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης και σημείωσε ότι το χώρο θα υπάρχουν εστιατόριο και καφέ με έπιπλα από ανακυκλωμένα δίχτυα.

Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση τα πλέον σύγχρονα αρχιτεκτονικά πρότυπα, ενώ οι χώροι εργασίας του εργοστασίου θα συνυπάρχουν αρμονικά με ένα ερευνητικό και οικολογικό ενυδρείο δημιουργώντας ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Η όψη του κτιρίου θα καλύπτεται από μια τεράστια τζαμαρία (στην οποία θα τρέχουν νερά) και με αυτόν τον τρόπο εργαζόμενοι και επισκέπτες θα έχουν θέα τον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο. Στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας προβλέπεταικαι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για net metering, ώστε το ρεύμα που καταναλώνεται να παράγεται από τον ήλιο, αλλά και η συλλογή του βρόχινου νερού από τις οροφές των κτιρίων της εταιρείας για την επαναχρησιμοποίησή του, μετά από φιλτράρισμα, για τις ανάγκες του ερευνητικού ενυδρείου.

Επίσης, εντός της διετίας 2023-2025, η εταιρεία θα υλοποιήσει νέο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε νέες εγκαταστάσεις έκτασης 5.000 τ.μ και σε αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής διχτυών και σχοινιών, με στόχο τη δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων. Με τη νέα επένδυση, που θα υποβληθεί αίτημα ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό νόμο, η εταιρεία θα αποκτήσει την παραγωγική δυνατότητα για την ανάκτηση πρώτης ύλης (pellet) από παλιά δίχτυα με σκοπό την πώλησή του ή τη δημιουργία νέου ανακυκλωμένου νήματος. «Σε συνεργασία με δύο εταιρείες έχουμε συγκεντρώσει 80 τόνους διχτυών από τις ελληνικές θάλασσες», επισήμανε ο ίδιος.

Η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, που στοχεύει το 2023 να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξάγει -μεταξύ άλλων- στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, ενώ στο στόχαστρό της βρίσκεται η αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ αναμένει φέτος κύκλο εργασιών 7 εκατ. ευρώ (+15%), έναντι του 2021 και καθαρό κέρδος αυξημένο κατά 15%, έναντι του ενός εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η Βορειοελλαδική επιχείρηση απασχολεί σήμερα 108 εργαζομένους που σταδιακά θα φτάσουν τα 200, με το 99% εξ αυτών να απορροφώνται από την τοπική κοινωνία και στην πλειονότητα είναι γυναίκες. Υπενθυμίζεται, ότι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχές «τρέχει» πρόγραμμα εκμάθησης ραφής διχτυών, από όπου και έχουν απορροφηθεί περί τα 40 άτομα, πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.

Η εταιρεία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<