Απαιτείται παρέμβαση για το γάλα

13-07-2021, 14:46
Απαιτείται παρέμβαση για το γάλα

Του ειδικού συνεργάτη
 
Στα 1,30 ευρώ /κιλό διαμορφώνεται η τιμή του πρόβειου γάλακτος μετά την ραγδαία ανατίμηση των ζωοτροφών.
 
Η εξέλιξη αυτή κάνει επιτακτική την λειτουργία της διεπαγγελματικής της φέτας η οποία δυστυχώς βρίσκεται ακόμη αδρανής.
Παραγωγοί γάλακτος και φέτας πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα του κόστους των ζωοτροφών προκειμένου το προϊόν της φέτας να μπορεί να εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί στις πωλήσεις ΠΟΠ ελληνικών τυριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στην περίπτωση που η βιομηχανία προσπαθήσει να μετακυλήσει την αύξηση στους κτηνοτρόφους.  (το κόστος των οποίων ξεπερνά το 1,20) θα οδηγηθούμε σε νέα μείωση της παραγωγής πρόβειου γάλακτος όπως συνέβη πριν από τρία χρόνια όπου περίπου 1 εκατομμύριο πρόβατα οδηγήθηκαν στην σφαγή.
Αυτό θα δημιουργήσει αδιέξοδο στις πωλήσεις της φέτας που προβλέπεται να αυξηθούν διεθνώς κατά 20% τα επόμενα χρόνια.
Η φέτα είναι από τα πολύ λίγα ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ που η τιμή της έχει κρατηθεί χαμηλά με αποτέλεσμα τόσο την έλλειψη γάλακτος και την εκτεταμένη νοθεία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας ΟΜΗΡΟΣ που πουλούσε σε γερμανικά σούπερ μάρκετ φέτα από αγελαδινό γάλα. Αυτό δυστυχώς δεν διαπιστώθηκε από τις ελληνικές αρχές αλλά από το γερμανικό σουπερμάρκετ και οδήγησε σε υψηλό πρόστιμο που παρόλαυτα είναι ένα μικρό ποσοστό του κέρδους που απέδωσε η νοθεία.
Η νοθεία όμως έχει κι άλλες μορφές όπως η χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή φέτας ή τη διπλή διήθηση μία τεχνική που μπορεί μεν να παράγει λευκό τυρί αλλά απαγορεύεται να ονομάζεται φέτα.
Τα ΠΟΠ προϊόντα όλων των ευρωπαϊκών χωρών διευκολύνουν τόσο την βιομηχανία όσο και τους κτηνοτρόφους να έχουν περιθώρια που τους επιτρέπουν την ανάπτυξη τους.
Δυστυχώς ο στρεβλός ανταγωνισμός παράνομων τυροκόμων που προσφέρουν στην ελληνική και διεθνή αγορά νοθευμένη φέτα πιέζει τις τιμές προς τα κάτω με αποτέλεσμα να εξευτελίζεται το καλύτερο ελληνικό τυρί και ταυτόχρονα να κινδυνεύει σαν προϊόν ΠΟΠ αφού η προστασία της ορθής παραγωγής του παραβιάζεται από αδίστακτους Έλληνες κερδοσκόπους.
Η κατάσταση χρήζει επείγουσας παρέμβασης του Υπουργείου και αυτό έγινε αμέσως αντιληπτό από τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κύριο Σπήλιο Λιβανό ο οποίος έδωσε κατεπείγουσα εντολή όπως άμεσα επιβληθούν πρόστιμα στις εκατοντάδες(!!!) περιπτώσεις νοθείας που έχει διαπιστώσει το υπουργείο αλλά κρατούσε τους φακέλους αδρανείς…Ταυτόχρονα έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων διότι η νέα τιμή του πρόβειου γάλακτος ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς τυροκόμους στην κλασική μέθοδο της νοθείας…
Ελπίζουμε η προσπάθεια να αποδώσει και να μην μείνει στα χαρτιά διότι η απώλεια ζώων από την κτηνοτροφία θα υπονομεύσει και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την δυνατότητα που έχει η χώρα μας να αναπτυχθεί μέσω των πωλήσεων φέτας σε Ελλάδα και κυρίως εξωτερικό.
 
 
 

Θέματα της ίδιας ενότητας
07.19.2021 13:52

Κ. Μητσοτάκης από Μεσσηνία: Οι προτεραιότητες για έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα
«Αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί ποτέ...

07.06.2021 15:17

Τράπεζα Πειραιώς: Ρευστότητα έως 5.000 ευρώ σε κτηνοτρόφους κατά προτεραιότητα
Τους κτηνοτρόφους της χώρας στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, με την ολοκληρωμένη προσέγγισή της στην αγροτική οικονομία, αναγνωρίζοντας...

07.06.2021 15:00

ΥΠΑΑΤ: Επιπλέον πόροι 50 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ για ιδιωτικές επενδύσεις LEADER σε όλη τη χώρα
Το «πράσινο φως» για τη διάθεση επιπλέον πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<