Βορίδης: Άμεσα η καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες

12-07-2019, 12:58
Βορίδης: Άμεσα η καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία καταγραφής ζημιών στις καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα από χθες «και θα συνεχιστεί σήμερα και μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας πως «οι ελεγκτές έχουν βγει έξω μαζί με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων, τους παραγωγούς, τους γεωργούς και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης» γι' αυτό τον σκοπό.

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM πως «υπάρχουν προβλήματα με τις καλλιέργειες στη Χαλκιδική, υπήρξαν, επίσης, άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, όπως είναι η Ημαθία, περιοχές στη Θεσσαλία, η Βοιωτία, άρα είχαμε ένα φαινόμενο αρκετά εκτεταμένο και σε αρκετές περιοχές», εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο με δική του εντολή προχώρησε άμεσα η καταγραφή των ζημιών, έναντι της τυπικής διαδικασίας, που συνήθως ακολουθείται από τον ΕΛΓΑ, όταν υπάρχουν αγροτικές ζημίες.

 

Σύμφωνα με αυτήν τη διαδικασία, προβλέπεται ένα δεκαπενθήμερο για να υποβάλει αίτηση ο αιτών αποζημίωσης, καταγράφοντας τους δικούς του ισχυρισμούς για το ποιες είναι οι ζημιές που έχει υποστεί και μετά την παρέλευση του δεκαπενθημέρου οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, αφού έχουν στα χέρια τους την απαίτηση του δικαιούχου, πηγαίνουν να δουν αν πράγματι η δήλωση αντιστοιχεί σε πραγματικές ζημιές.

 

«Σε περιπτώσεις όπου η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η Χαλκιδική, δεν παρέρχεται το προβλεπόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά γίνεται άμεση καταγραφή των ζημιών. Αυτό το κάναμε στη Χαλκιδική, αλλά χρειαζόταν υπουργική εντολή, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να το κάνει σε όλη την Ελλάδα. Ανεξαρτήτως αν έχει κηρυχθεί ή όχι μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκείνο που είπαμε είναι να βγουν αμέσως οι ελεγκτές να κάνουν καταγραφή των ζημιών, κυρίως λόγω του ότι είναι αρκετές οι περιοχές και αρκετά εκτεταμένο το φαινόμενο και αρκετά μεγάλεςοι ζημιές», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

«Η επίσπευση που κάνουμε είναι η καταγραφή», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επιτάχυνση και των επόμενων διαδικασιών μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων. «Έχω μια πρώτη μικρή ενημέρωση για το τι γίνεται στον ΕΛΓΑ, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει κανείς να ξανασκεφτεί, αλλά στην παρούσα φάση ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει έχει γίνει και θα κοιτάξουμε όσο είναι δυνατόν να επισπεύσουμε και την καταβολή αποζημιώσεων», τόνισε.

 

«Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ»

 

Ερωτηθείς για την ιεράρχηση των στόχων στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Η προτεραιότητα που μου έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η πλήρης και βαθιά προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση των θέσεων της Ελλάδας και της υπεράσπισης των θέσεων της Ελλάδας, άρα και των θέσεων των Ελλήνων αγροτών, αλιέων, κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης για τη διαμόρφωση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχουν προτάσεις που έρχονται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα επηρεάσουν δυσμενώς το ύψος των ενισχύσεων των Ελλήνων αγροτών, επομένως αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να διαπραγματευτώ».

 

«Στόχος μας», συνέχισε ο κ.Βορίδης, «είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συμβάλει στη μεγέθυνση της αγροτικής οικονομίας και επομένως στη συνολική προσπάθεια που θα κάνει η κυβέρνηση για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας». «Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε:

 

«Ερχόμαστε σε ένα κοινό μέτωπο με τους αγρότες, το οποίο είναι μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε π.χ. τα μεγάλα κόστη παραγωγής, τη βαριά φορολογία, τον τρόπο που θα διεκδικηθούν καλύτερα οι ενισχύσεις, για να έχουμε την όσο δυνατόν ευνοϊκότερη ρύθμιση από πλευρά της ΕΕ, να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις σε διάφορα σημεία, άρα έχουμε ένα κοινό μέτωπο δράσεων με τον αγροτικό κόσμο, με σκοπό να ενισχύσουμε το εισόδημά τους. Έχουμε διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<