Αδειάζει η κλεψυδρά για την ΕΒΖ - Στις 31 Γενάρη οι αποφάσεις Πιτσιόρλα

18-01-2019, 15:00
 Αδειάζει η κλεψυδρά για την ΕΒΖ - Στις 31 Γενάρη οι αποφάσεις Πιτσιόρλα

Ολοένα και περισσότερο αδειάζει ο χρόνος για την τύχη της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, όπως προέκυψε από τα όσα δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη συνάντηση που είχε με τους τευτλοπαραγωγούς που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη. 


«Στις 31/1 θα έχουμε την τελική απόφαση για το εάν το πρόγραμμα εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ θα τρέξει μέσω στρατηγικού επενδυτή ή μέσω της Τράπεζας Πειραιώς», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης., διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «έστω και την ύστατη στιγμή θα αποδώσουν οι επαφές που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα έχουμε στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία».

 

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας έχει δύο σημαντικά ραντεβού με υποψήφιους, αξιόπιστους -όπως διευκρίνισε- επενδυτές, ξεκαθαρίζοντας δε ότι «οι προηγούμενες κρούσεις από υποψήφιους επενδυτές δεν απέδωσαν καρπούς. Δυστυχώς, δεν υπήρξε αξιόπιστος επενδυτής που να δώσει λύση και προοπτική. Τα περιθώρια όμως στενεύουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα πράξουμε. Στις 31/1 θα δώσουμε τελικές απαντήσεις» ξεκαθάρισε. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών προέρχεται από Ιταλία, Ολλανδία και ΗΠΑ, ο κ. Πιτσιόρλας, χωρίς να το διαψεύσει, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού».

 

Ο ίδιος επισήμανε απευθυνόμενος προς τους τευτλοπαραγωγούς ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Tράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. «Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν-ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα», επισήμανε, λέγοντας ότι «εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα».

 

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «η ελληνική κυβέρνηση όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, θέλει και στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και γι' αυτό κάνουμε με σοβαρότητα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ακόμη ότι «εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν».

 

Δεσμεύσεις για διασφάλιση των απαιτήσεων των παραγωγών


Τη δέσμευση ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο ακέραιο τις οφειλές της ΕΒΖ προς αυτούς, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά και τις παλαιότερες, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς αυτούς, επανέλαβε τις προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πληρωθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, υπογραμμίζοντας δε ότι "στείλαμε ήδη αίτημα προς την ΕΕ, με στόχο να πάρετε ένα επιπλέον 30% επί του εγκεκριμένου ποσού συνδεδεμένης και περιμένουμε την απάντηση".


Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό και αδυναμία που εξέφρασαν οι τευτλοπαραγωγοί για την απόδοση ΦΠΑ 24% στο τέλος του τρέχοντος μηνός, ο κ. Πιτσιόρλας είπε «υπόσχομαι να προσπαθήσω να βρω το ποσό που χρειάζεστε, ώστε να καταβάλετε τον ΦΠΑ και έτσι να μην έχετε πρόβλημα».

 

Στο πλαίσιο όλων των προαναφερομένων και με τους τευτλοπαραγωγούς να ευχαριστούν τον υπουργό, λέγοντάς του «είστε ο πρώτος υπουργός που έρχεστε Θεσσαλονίκη και κάθεστε απέναντί μας και μας ενημερώνετε», ο κ. Πιτσιόρλας ανανέωσε το ραντεβού του με τους αγρότες στη Θεσσαλονίκης για 31/1 ή το αργότερες αρχές Φεβρουαρίου.

 

Οι τευτλοπατραγωγοί της χώρας, μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανέστειλαν όπως είπαν στο ΑΜΠΕ την κατάληψη που έκαναν στα γραφεία της βιομηχανίας από τις 14/1 και όπως είπε ο πρόεδρός τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, «θα έρθουμε και πάλι στις 28/1 εδώ στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ για να περιμένουμε τον υπουργό να μας επισκεφθεί και να συζητήσουμε τα νεότερα που θα μας έχει».

 

Στις τοποθετήσεις τους δε, οι παραγωγοί της χώρας ζήτησαν από τον κ. Πιτσιόρλα να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μη χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο τευτλοκαλλιέργειας στην ΕΒΖ και λειτουργίας της βιομηχανίας, λέγοντάς του: «Θα βάλουμε και εμείς πλάτη σε ό,τι θέλετε για να μην προκριθεί το κακό σενάριο για την εταιρεία. Πείτε μας τι θέλετε να κάνουμε και θα το πράξουμε».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.26.2020 17:48

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνονται σταδιακά 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
Συγκεκριμένα, πιστώνονται 29.887.590,34 ευρώ άμεσων επιχορηγήσεων στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας σε συνολικά 39.368 δικαιούχους, οι οποίοι...

06.04.2020 14:36

Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων 3,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ
Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 3,1 εκατ. € θα καταβάλλει σήμερα σε 2.777 δικαιούχους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ.

09.25.2019 15:26

Πληρωμή 5,7 εκατ. ευρώ σε 5.308 δικαιούχους από τον ΕΛΓΑ
Από αύριο, Πέμπτη, ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<