Τζουμέρκα «Θέασις»: Οικοδυναμική διαμονή
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: KΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τα Τζουμέρκα βρίσκονται στην Ήπειρο, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας. Τμήμα της περιοχής Τζουμέρκων βρίσκεται στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα τους βρίσκεται στο Νομό Άρτας. Πρόκειται για το πιο ορεινό τμήμα του Νομού Άρτας, το οποίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφο, παρθένο, φυσικό περιβάλλον.
Στην περιοχή συνολικά υπάρχουν 47 χωριά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παραδοσιακοί οικισμοί. Κοντά στο χωριό Κτιστάδες, στη θέση Συγγενά Κτιστάδων, θα βρείτε τις αγροτουριστικές κατοικίες «Θέασις», χτισμένες στη μέση μιας κοιλάδας, μέσα στο δάσος, κάτω από την επιβλητική οροσειρά της περιοχής.
Οι κατοικίες είναι σχεδιασμένες με βάση τις αρχές της οικοδυναμικής, με αρχέγονα υλικά: πέτρα και ξύλο. Προσφέρουν ξεχωριστή διαμονή, σε έναν ενεργειακό χώρο, σε συνδυασμό με γνήσια αγροτουριστική φιλοξενία.
Η διαμονή
Οι αγροτουριστικές κατοικίες «Θέασις» αποτελούνται από τέσσερις αυτόνομες κατοικίες, χτισμένες στη μέση μιας ειδυλλιακής κοιλάδας με έλατα, κάτω ακριβώς από την επιβλητική οροσειρά των Τζουμέρκων. Αυτό που κάνει πραγματικά ξεχωριστή τη διαμονή στο «Θέασις» είναι ο πρωτότυπος τρόπος κατασκευής, καθώς και οι ιδιαίτερες δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Οι κατοικίες είναι στρογγυλές και πυραμοειδείς για τη σωστή ροή της ενέργειας στο χώρο.
Έχουν γυάλινη οροφή, που προσφέρει τη θέα του έναστρου ουρανού. Τις βραδιές που έχει φεγγάρι, αυτό κάνει πραγματικά… βόλτα πάνω από τα κρεβάτια των κατοικιών. Στις κατοικίες μπορεί κανείς να γευτεί παραδοσιακά προϊόντα, όπως μέλι παραγωγής, μαρμελάδα από κράνα, ζυμωτό ψωμί κ.λπ. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει συγκεκριμένες μελισσοκομικές εργασίες (άνοιξη, καλοκαίρι), να μάθει για τη ζωή των μελισσών και να γευτεί προϊόντα της κυψέλης (γύρη, κερί, πρόπολη, μέλι). Σε μια περιοχή με μηδενική φωτορύπανση μπορεί να γίνει αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο skywatcher 10. Eπίσης, μπορεί κανείς να περπατήσει στα πανέμορφα μονοπάτια, να κάνει ορειβασία στις καταπληκτικές κορφές των Τζουμέρκων, να κατεβεί με rafting τον Άραχθο, να περιηγηθεί σε εκπληκτικής ομορφιάς οικισμούς (Συρράκο, Καλαρρύτες), πέτρινα γεφύρια και μαγευτικά μοναστήρια.
Τί είναι η οικοδυναμική
Οικοδυναμική ή οικοδύναμη ονομάζεται το αρχαίο ελληνικό σύστημα που εναρμονίζει τον προσωπικό χώρο με το εξωτερικό περιβάλλον, την ύλη με το πνεύμα. Η οικοδυναμική περιλαμβάνει σειρά αρχών που καθορίζουν τη σωστή διακόσμηση, προκειμένου το εσωτερικό ενός κτίσματος να διακρίνεται από ωφέλιμη ροή ενέργειας. Ο όρος οικοδύναμη αποτελεί ένα νεολογισμό του συγγραφέα Σπύρου Μακρή, που προέκυψε από τη φράση «της οικίας τη δύναμη», που χρησιμοποιεί ο Ισχόμαχος στο έργο του «Οικονομικός του Ξενοφώντα», προκειμένου να εξηγήσει την εσωτερική διαρρύθμιση, τη γενική διάταξη και τον προσανατολισμό του κτιρίου.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το σπίτι «οικία» και τα δωμάτια «οίκους», ενώ θεωρούσαν ότι η Γη είναι ένας μεγάλος οίκος. Οι κατοικίες σχεδιάστηκαν με βασικές αρχές της οικοδυναμικής, έχουν κυκλικό σχήμα για ομαλή ροή της ενέργειας και νότιο προσανατολισμό για καλύτερη έλξη της ενέργειας, όπου μετά από μελέτη του χώρου βρίσκεται σε σημεία απαλλαγμένα από γεωπαθογόνους κόμβους (γραμμές Hartman).
Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα
Τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα είναι μια μεγάλη οροσειρά της Δυτικής Ελλάδος, που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι (ή Καταφύδι) με υψόμετρο 2.393 μέτρα και καταλαμβάνουν τμήμα των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Το όριό τους στα ανατολικά είναι ο ποταμός Αχελώος που διαχωρίζει τα Αθαμανικά Όρη από την υπόλοιπη Πίνδο, ενώ βόρεια γειτονεύουν με το Λάκμο. Η οροσειρά χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα: το βορειότερο τμήμα που βρίσκεται στα όρια των Nομών Ιωαννίνων και Τρικάλων ονομάζεται Κακαρδίτσα, και σε αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Τα Αθαμανικά Όρη έχουν χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικές περιοχές για πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ) και έχουν προταθεί για να χαρακτηριστούν εθνικό πάρκο.
Νοτιότερο τμήμα
Το νοτιότερο τμήμα είναι τα κυρίως Τζουμέρκα και ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα του στο Nομό Άρτας. Ορίζεται δυτικά από την κοιλάδα του Αράχθου, ανατολικά από τον Αχελώο, στα βορειοανατολικά χωρίζεται από την Κακαρδίτσα από το Μελισσουργιώτικο ποτάμι, και νότια συνδέεται με τα Όρη Βάλτου. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρων.
ψηλές κορυφές είναι οι: Στρογγούλα (2.107 μ.), Γερακοβούνι (2.211 μ.), Αγκάθι (2.392 μ.) και Σκλάβα (2.067 μ.). Οικισμοί χτισμένοι περιμετρικά του νότιου τμήματος είναι οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, το Βουλγαρέλι, τα Θεοδώριανα, το Καταφύγιο, τα Κονάκια, ο Καταρράκτης, η Κρυοπηγή, η Ράμια, τα Λεπιανά, το Αθαμάνιο κ.λπ. Για κάποια γεωγραφικά έντυπα τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα περιορίζονται μόνο σε αυτό το τμήμα, ενώ η Κακαρδίτσα θεωρείται ξεχωριστή οροσειρά.
Ονομασία
Τα Αθαμανικά Όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαίο ελληνικό φύλο των Αθαμανών που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. όπου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών. Το όνομα Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει ελλέβορος.
Επιπλέον πιστώσεις για το Leader στο Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου Μαλεβυζίου
Eπιπλέον πιστώσεις ύψους 1.400.000 ευρώ, εξασφάλισε για το τοπικό πρόγραμμα Leader, η Ομάδα Τοπικής Δράσης του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού...
Aυξήθηκαν οι ιαματικές πηγές, που έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα
Δεκαέξι ιαματικές πηγές της χώρας έχουν αναγνωρισθεί έως σήμερα από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.
Γνωρίζοντας τα άλλα… Γρεβενά
Στην καρδιά της γρεβενιώτικης φύσης, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, εκτός από το γνωστό και επισκέψιμο...