Επεκτείνεται σε Λέσβο και Πάρο το δίκτυο της WWF για την παρακολούθηση των υγρότοπων

26-02-2013, 16:30
Επεκτείνεται σε Λέσβο και Πάρο το δίκτυο της WWF για την παρακολούθηση των υγρότοπων

Επεκτείνεται, με αφετηρία την Κρήτη, στη Λέσβο και την Πάρο το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο.

 

Όπως τονίσθηκε από εκπροσώπους του WWF Ελλάς-Δίκτυο Προστασίας Υγροτόπων, το παράδειγμα του δικτύου της Κρήτης δίνει το έναυσμα, καθώς σε δύο μόλις χρόνια, τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους 193 κρητικούς υγρότοπους, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα, που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας, όπως οριοθετήσεις, καθαρισμοί, και ξεναγήσεις.

 

Ακόμη, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων Κρήτης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλο το νησί, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως υπογραμμίσθηκε, οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά.

 

Ο Θάνος Γιαννακάκης, συντονιστής του προγράμματος "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας", απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να υποστηρίξουν την προσπάθεια, συμμετέχοντας δυναμικά στο Δίκτυο, χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς-Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της.

 

Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται, όπως αναφέρθηκε, με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος "Αποστολή Νερό" που σχεδιάστηκε το 2006

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<