Η «Άρτα» μπήκε στο άρθρο 99 και το παλεύει

25-02-2013, 14:43
Η «Άρτα» μπήκε στο άρθρο 99 και το παλεύει

της Άννας Αραμπατζή

 

Από την αρχή σκιαγραφείται το επιχειρηματικό πλάνο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, μετά την υπαγωγή του στο άρθρο 99. Στην προσπάθεια να επιβιώσει, ο συνεταιρισμός υπέβαλε σχετική αίτηση το Δεκέμβριο του 2011 και, έπειτα από πολύμηνη αναμονή, το πολυμελές πρωτοδικείο Άρτας την έκανε δεκτή, προκειμένου να μπει τάξη στην επιχείρηση και όχι λουκέτο.  

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Λεωνίδα Τσιαντή, οι υποχρεώσεις τους, μαζί με το δάνειο στην Αγροτική Τράπεζα, ανέρχονται στα 24 εκατ. ευρώ. «Μέσα σε ενάμιση χρόνο, από τότε που άρχισε η προσπάθεια, πληρώσαμε επιταγές ύψους 14 εκατ. ευρώ και έχουν μείνει ακόμα 4 εκατ.» σημειώνει ο κ. Τσιαντής στην «Παραγωγή», αναλύοντας την κατάσταση.

 

Οι εργαζόμενοι μειώθηκαν στους 276 από τους 360, έπειτα από πολλές αποχωρήσεις. Υπήρξε άνοιγμα 9 μηνών και, έπειτα από συμφωνία με τους υπαλλήλους τον Ιανουάριο του 2012, τους καταβάλλουν μισθό κανονικά συν ένα επιπλέον ποσό, για να καλύψουν σταδιακά τις οφειλές. Το δάνειό τους έμεινε στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας. Προ ημερών, μάλιστα, είχαν συνάντηση και με τον εκκαθαριστή για να βρουν από κοινού λύση στο πρόβλημα. «Στα τέλη Μαρτίου περίπου θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα» εκτιμά ο κ. Τσιαντής, ενώ αισιοδοξεί και λέει πως, εάν βοηθήσουν οι συγκυρίες και η κατάσταση της χώρας, όλα θα πάνε καλά, με το σχέδιο στη σωστή κατεύθυνση.

 

Το επιχειρηματικό πλάνο

 

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης τίθεται σε εφαρμογή και το τριετές επιχειρηματικό πλάνο του συνεταιρισμού προβλέπει «συμμάζεμα» στα κόστη κατά 30%, ενώ η πορεία του θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση. Με βάση αυτό θα επανεξεταστούν όλες οι συνεργασίες, τα υποκαταστήματα, τα σφαγεία, οι πελάτες, θα εξορθολογιστούν τα δρομολόγια, αλλά και η παραγωγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής, φτάνοντας στα 12 εκατ. κοτόπουλα ετησίως.

 

Σε περίπτωση που εξομαλυνθεί η κατάσταση στον τομέα των ζωοτροφών και αποκλιμακωθούν οι τιμές από το β΄ εξάμηνο του 2013, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για την εξασφάλιση φτηνότερων πρώτων υλών. Οι τιμές στο κοτόπουλο έχουν πέσει κατά 20%, αλλά, ούτως ή άλλως, είναι ένα προϊόν που δεν έχει δει τη ζήτησή του να μειώνεται.

 

Σε εκκρεμότητα η συγχώνευση με την «Πίνδο»

 

Από τότε που άρχισαν να φαίνονται τα δύσκολα για το συνεταιρισμό, μπήκε στον «πάγο» και η απόφαση για συγχώνευση με τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων η «Πίνδος». Στα μέσα του 2011 οι επικεφαλής των δύο συνεταιρισμών είχαν δώσει τα χέρια για να φτιάξουν έναν πτηνοτροφικό κολοσσό που θα καταλάμβανε το 45% της εγχώριας αγοράς. «Αν όλα πάνε καλά με την ‘‘Άρτα’’, τότε ενδεχομένως να το ξανασυζητήσουμε το θέμα, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα» σημειώνει στην «Παραγωγή» ο Λάζαρος Τσακανίκας, ο διευθυντής της μεγαλύτερης συνεταιριστικής επιχείρησης, της «Πίνδου».

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<