Η ζάχαρη «πλημμυρίζει» την Ευρώπη

02-10-2017, 15:47
Η ζάχαρη «πλημμυρίζει» την Ευρώπη

 Θα «γλυκαθεί» αρκετά η Ευρώπη από φέτος. Μετά από δέκα χρόνια ποσοστώσεων, οι βιομηχανίες ζάχαρης στην ΕΕ μπορούν να παράγουν και να εξάγουν όση ζάχαρη θέλουν.

 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εταιρείες όπως η γαλλική Tereos και η γερμανική Suedzucker AG αυξάνουν την παραγωγή τους για να είναι έτοιμες για τη μετάβαση. 

 

Και οι αλλαγές πολιτικής αυτές,  ενδέχεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης.  Με αυξημένη παραγωγή εντός ΕΕ,  θα υπάρξει πολύ μικρότερη ανάγκη για εισαγωγές από την Αφρική και την Καραϊβική.

 

Επιπλέον, αν και η Βιομηχανία ετοιμάζεται εδώ και καιρό για τις αλλαγές αυτές, ενδέχεται να πιεστούν οι τιμές, οι οποίες έχασαν 28% το 2017.

 

Αυτή είναι και η χειρότερη απόδοση μεταξύ του δείκτη 22 εμπορευμάτων του Bloomberg. Στην ΕΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή ζαχαρότευτλων και οι αποδόσεις αναμένονται αυξημένες σε Γαλλία και Γερμανία.

 

«Η σοδειά θα είναι μεγάλη», τόνισε ο Ruud Schers, αναλυτής της Rabobank International. Η τράπεζα αναμένει αύξηση 23% στην παραγωγή για τησαιζόν που ξεκίνησε την 1η Οκτώβριου. 

 

Η άρση των περιορισμών θα τονώσει τις εξαγωγές της ΕΕ κατά 50% στους 2,2 εκατ μετρικούς τόνους αυτή τη σαιζόν, σύμφωνα με το αμερικάνικο υπουργείο Γεωργίας. 

 

Στην ΕΕ αντιστοιχούσε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.   Όσο για τις τιμές, θα κυμανθούν στα 500 ευρώ ανά τόνο, κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

 

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Callum Macpherson, επικεφαλής εμπορευμάτων της Investec εκτιμά πως η άρση των περιορισμών θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών φαγητού, φαρμάκων και άλλων προϊόντων που βασίζονται στη ζάχαρη.  

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<