Ημερολόγιο καλλιεργητή 9-15/2/2013

08-02-2013, 13:54
Ημερολόγιο καλλιεργητή  9-15/2/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι


ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΪΡΗΣ


Σε λίγες μέρες αρχίζει η σπορά των ζαχαρότευτλων, με τους παραγωγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας. Η εποχή προσφέρεται για τη φύτευση σκόρδων και κρεμμυδιών, αλλά και για τα τριαντάφυλλα…

 

 

ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ


Τα τεύτλα είναι το πρώτο κατά σειρά ανοιξιάτικο φυτό της μεγάλης καλλιέργειας, όσον αφορά στο χρόνο σποράς του στη χώρα μας. Ως κατάλληλη εποχή σποράς των ζαχαροτεύτλων για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία θεωρείται το τέλος Φεβρουαρίου έως και το τέλος Μαρτίου, για τις υπόλοιπες περιοχές ωστόσο είναι οι αρχές Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου.

 

Στις περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, η σπορά μπορεί να παραταθεί έως και τα τέλη Απριλίου, σε καμία όμως περίπτωση αργότερα. Επισημαίνεται ότι όσο πιο πρώιμα γίνεται η σπορά, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι αποδόσεις που λαμβάνονται. Πρέπει να επισημανθεί ότι η προετοιμασία της κλίνης του σπόρου πρέπει να γίνεται λίγο πριν τη σπορά, με ελαφρά καλλιεργητικά μηχανήματα, όπως είναι ο καλλιεργητής και η σιδερένια οδοντωτή σβάρνα. Προσοχή θα πρέπει τέλος να δοθεί ώστε την άνοιξη να αποφευχθεί η βαθιά καλλιέργεια, καθόσον η τελική επιδίωξή μας είναι να δημιουργηθεί επιφανειακό στρώμα εδάφους, πάχους 2-3 εκατ. ψιλοχωματισμένο για να υποδεχθεί καλύτερα το σπόρο.

 

 

ΣΚΟΡΔΟ/ΚΡΕΜΜΥΔΙ

 

Εποχή κατάλληλη για τη φύτευση των σκόρδων και των κρεμμυδιών σε εδάφη πάντοτε καλά αποστραγγισμένα. Συνιστάται η φύτευση των σκελίδων του σκόρδου να γίνεται σε γραμμές που πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 20-25 εκ. και η τοποθέτησή τους να είναι σωστή, δηλαδή να μη φυτευτούν ανάποδα. Όταν το Μάιο-Ιούνιο οι βολβοί ωριμάσουν, θα πρέπει να βγουν από το έδαφος, να μείνουν στο χωράφι 2-3 ημέρες για ξήρανση-απομάκρυνση του χώματος και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε υπόστεγα για την καλύτερή τους αποξήρανση.

 

Οι καλύτεροι βολβοί κατά την περίοδο της συγκομιδής θα πρέπει να κρατηθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν για φύτευση την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ο πολλαπλασιασμός του κρεμμυδιού προτείνεται να γίνεται με απευθείας σπορά στο χωράφι ή με τη φύτευση βολβών (κοκκάρι). Στις περιπτώσεις φύτευσης κοκκαριού, μέθοδος που είναι και η συνηθέστερη, οι γραμμές φύτευσης των βολβών πρέπει να απέχουν περί τα 25-30 εκ., ανάλογα πάντα με το μέγεθος του κοκκαριού. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως τον Ιούνιο-Ιούλιο αν πρόκειται για φύτευση κοκκαριού και τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο όταν η σπορά έχει γίνει απευθείας στο χωράφι.



ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

 

Ενδείκνυται η περίοδος αυτή για την αγορά γυμνόρριζων ή με μπάλα χώματος τριανταφυλλιών σε σακουλάκι, καθώς επίσης και για το κλάδεμα στις νότιες περιοχές της χώρας. Προτείνεται να επιλεγούν οι 3-4 καλύτερα ανεπτυγμένοι βλαστοί, που ο ένας από τον άλλο να μη βρίσκονται πολύ κοντά για να αποτελέσουν το βασικό κορμό του φυτού, τα υπόλοιπα δε κλαδιά, οι παραφυάδες και οι τυχόν ξεροί βλαστοί να αφαιρεθούν.

 

Συνιστάται σε κάθε ένα από τους 3-4 εναπομείναντες βλαστούς, να μετρηθούν 3-4 οφθαλμοί (μάτια) από τη βάση τους και να κοπούν με κλαδευτήρι πάνω από το τελευταίο μάτι με κλίση προς την αντίθετη πλευρά. Καλό είναι το τελευταίο μάτι να βρίσκεται προς την εξωτερική πλευρά του φυτού, ώστε ο νέος βλαστός που θα αναπτυχθεί να μην έχει κατεύθυνση προς το κέντρο του φυτού. Προσοχή να δίνεται επίσης στους παθογόνους μύκητες και βακτήρια, καθώς η τριανταφυλλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και γι’ αυτό και πολύ σημαντική είναι η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος, τόσο πριν από κάθε χρήση τους όσο και από φυτό σε φυτό.

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<