Μυγδονία: Έξοδος από την κρίση με τα βότανα
Το επιχειρηματικό δαιμόνιο έξι άνεργων γυναικών οδήγησε τον περασμένο Αύγουστο στη δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) Μυγδονία. Σήμερα, περίπου έξι μήνες μετά, τα σχέδια έχουν μπει μπροστά και περιμένουν ένα «ναι» για τον πρώτο βοτανόκηπο.
της Άννας Αραμπατζή
Ένα τυπικό «ναι» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιμένουν στη Μυγδονία για να μπει μπροστά το σχέδιο του βοτανόκηπου στην περιοχή του Λαγκαδά. Το όραμά τους, όπως εξηγεί στην «Παραγωγή» η κυρία Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού, είναι να αξιοποιήσουν τον παλιό δενδροκομικό σταθμό 125 στρεμμάτων, δημιουργώντας παράλληλα 50 θέσεις εργασίας ως το 2014.
Πέρα από την αξιοποίηση των ελληνικών αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για τη δημιουργία σαπουνιών, κεραλοιφών και λαδιών, τα σχέδιά τους είναι πολλά. Έχουν συμφωνήσει με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) για να τους βοηθήσουν να φτιάξουν στο χώρο ένα κέντρο δια βίου μάθησης, όπου αστοί και αγρότες θα μπορούν να ενημερώνονται για καλλιέργειες. Ο βοτανόκηπος θα είναι έκτασης 300 στρεμμάτων και επισκέψιμος, ενώ η ιδέα για το στήσιμο μιας περιβαλλοντικής κατασκήνωσης για παιδιά στο χώρο είναι κάτι που έχουν βάλει στο πρόγραμμα. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την τοπική ανάπτυξη» σημειώνει η κα Αλεξάνδρου, προσθέτοντας πως βάσει νόμου, το 65% των κερδών μιας ΚΟΙΝΣΕΠ επιστρέφει στην κοινωνία και το 35% μοιράζεται.
«Μόλις κλείσει το θέμα του βοτανόκηπου θα προσλάβουμε, με βάση το πλάνο, 50 άτομα μέχρι το 2014. Πρέπει όμως να βγάλουμε τους μισθούς του κόσμου για να κάνουμε προσλήψεις» προσθέτει. Η αναμονή της γραπτής έγκρισης από το ΥΠΑΑΤ -η οποία έχει δοθεί καταρχήν- έχει κόστος. Η καλλιεργητική περίοδος ξεκινά και δεν μπορούν να τη χάσουν. Η μόνη τους λύση, εάν δεν έχουν σύντομα απάντηση, είναι να νοικιάσουν χωράφια και να σπείρουν τα δικά τους για να καλλιεργήσουν τα βότανα και τα αρωματικά φυτά που τους χρειάζονται για τα προϊόντα τους. Ήδη εξετάζουν μάλιστα την καταλληλότητα αυτών των χωραφιών.
Οι εξαγωγικές κινήσεις
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν τα εγκαίνια του καταστήματός τους στο Λαγκαδά, ενώ βγήκε στον αέρα και ο δικτυακός τους τόπος (http://www.ksemygdonia.com/). Έχοντας πάντα τη συνέργεια κατά νου, φιλοξενούν προϊόντα και άλλων ντόπιων παραγωγών. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και οι εξαγωγικές τους κινήσεις, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Greece. Πρόκειται για πλατφόρμα ελληνικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία, των 70 εκατ. καταναλωτών. Θα αφορά λιανική και χονδρική πώληση, μικρών ποσοτήτων κυρίως, αφού είναι σχεδιασμένο κατά βάση για μικρές επιχειρήσεις. Το κόστος είναι ετήσιο και τα έξοδα αποστολής βαρύνουν την εκάστοτε επιχείρηση.
Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και το Φεβρουάριο. Περιμένουν να συμπεριληφθούν πιο πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τον Άγγλο καταναλωτή. Θα γίνεται ενημέρωση μέσα από δίκτυο πωλητών, ενώ μέσω του e-shop θα πωλούνται και τα προϊόντα. «Οι πωλήσεις ξεκινούν το Μάρτιο. Οι ξένοι πρέπει να γνωρίσουν τα δικά μας προϊόντα» λέει η κα Αλεξάνδρου. Υπάρχουν κι άλλες αγορές-στόχοι, όπως αυτές της Ρωσίας και της Κίνας, το «άνοιγμα» στις οποίες γίνεται μέσω ενός επιχειρηματία στη Ρόδο. Ωστόσο, εκεί είναι απαραίτητες μεγάλες ποσότητες, τις οποίες προς το παρόν δεν μπορούν να καλύψουν.
Εντός Ελλάδος
Όπως εκτιμά η κα Αλεξάνδρου, μέχρι το Πάσχα θα έχουν κέρδη, θα κινηθεί και η ελληνική και η αγγλική αγορά. Πέρα από το κατάστημα στο Λαγκαδά, είναι στα… σκαριά ορισμένες συμφωνίες με καταστήματα σε διάφορα μέρη της χώρας. Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να κλείσουν συμφωνία για την πώληση των προϊόντων τους σε δύο καταστήματα, στην Αθήνα και τις Σέρρες. Παράλληλα, είναι σε συζητήσεις με εταιρεία ίδιων προϊόντων στο Βόλο για να καλύψουν η μια την άλλη, με ανταλλαγή.
Τα βοτανολειτουργικά τρόφιμα
Τα σαπούνια, βοτανόλαδα και οι κεραλοιφές που έχουν φτιάξει μέχρι στιγμής καλύπτουν την αγορά. Έγιναν με βότανα και φυτά, που οι ίδιες καλλιέργησαν στα χωράφια και τις αυλές τους. Τώρα, στα… προσεχώς για τον ΚΟΙΝΣΕΠ είναι και το πλάνο για τα βότανα στη διατροφή. Έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες με τη βοήθεια των επιστημόνων. Έχουν αποστείλει δείγματα για να εντοπίσουν τα βότανα που θα προστίθενται στη διατροφή, όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για αντιμετωπίζουν προβλήματα του οργανισμού.
Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...
Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...