Φιλόξενο καταφύγιο βρήκαν σπάνια πουλιά στο Δέλτα Αξιού

12-12-2016, 14:35
Φιλόξενο καταφύγιο βρήκαν σπάνια πουλιά στο Δέλτα Αξιού

Καταφύγιο στην περιοχή του Δέλτα Αξιού έχουν βρει τον τελευταίο καιρό πολλά πουλιά που λόγω της βαρυχειμωνιάς στη βορειοανατολική Ευρώπη, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην περιοχή του παράκτιου τμήματος Γαλλικού-Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα (ΓΑΛΑ). Μάλιστα, την περιοχή "προτίμησαν" και αρκετά ασυνήθιστα για τη χώρα μας είδη, που αναπαράγονται στη Σκανδιναβία και τη Σιβηρία και εμφανίζονται σπάνια στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα, το πιο σπάνιο πουλί που παρατηρήθηκε και φωτογραφήθηκε είναι μία χιονόπαπια, στο παράκτιο ανάχωμα, στην περιοχή της Χαλάστρας. "Είδαμε ένα πανέμορφο παπί, διαφορετικό από αυτά που βλέπουμε συνήθως και όπως το ταυτοποιήσαμε με βάση τον Οδηγό Πουλιών, είναι μία θηλυκή χιονόπαπια» εξηγεί η Εύα Κατράνα, βιολόγος στο Φορέα Διαχείρισης.

 

Η χιονόπαπια Clangula hyemalis χρησιμοποιεί ως τόπο αναπαραγωγής της βαλτότοπους σε τούνδρες, αλλά και παράκτιες περιοχές και μεγάλες ορεινές λίμνες στο βόρειο Ατλαντικό, την Αλάσκα, το βόρειο Καναδά, τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία. Είναι είδος μεταναστευτικό που διαχειμάζει κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών της βόρειας Αμερικής, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στον Καναδά, στις ακτές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, ενώ η πιο σημαντική περιοχή όπου διαχειμάζει είναι η Βαλτική Θάλασσα, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα από 4,5 εκατ. πουλιά. Είναι η τέταρτη χρονιά που το είδος εμφανίζεται στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού. Μέχρι τώρα είχαν καταγραφεί δύο άτομα το 2008, ένα το 2010, και τρία το 2014.

 

Οι παρατηρητές πουλιών που έχουν συρρεύσει στην περιοχή κατέγραψαν επίσης στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, τρεις βελουδόπαπιες, είδος τρωτό παγκοσμίως. Η βελουδόπαπια καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δέλτα του Αξιού το 1961 και έκτοτε έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού άλλες πέντε χρονιές πριν τη φετινή, όπως αναφέρει ο ερευνητής-ορνιθολόγος Στρατής Μπουρδάκης.

 

Εκτός από τις βόρειες θαλασσόπαπιες, φέτος καταγράφηκε στην περιοχή και ο μεγαλύτερος αριθμός από διαχειμάζοντα χειμωνοβουτηχτάρια (τρωτό παγκοσμίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν απειλούμενο στην Ευρώπη) που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με πέντε-έξι άτομα. Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε στον Αλιάκμονα και ένα θηλυκό κεφαλούδι Oxyura leucocephala, είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση και εξαιρετικά σπάνιο στην περιοχή. Εξάλλου, στο θαλάσσιο τμήμα έχουν έρθει, μεταξύ άλλων, δεκάδες σκουφοπρίστες Mergus serrator (τρωτό σε Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν απειλούμενο σε Ευρώπη) και λαμπροβούτια Gavia arctica, καθώς και δύο κηλιδοβούτια Gavia stellata.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μπουρδάκη, λόγω της κακοκαιρίας, αναμένονται και νέες αφίξεις το επόμενο διάστημα, που θα προσελκύσουν και πολλούς παρατηρητές πουλιών απ΄ όλη την Ελλάδα.

 

Όπως λέει ο ίδιος «η θαλάσσια περιοχή του ΓΑΛΑ από τις εκβολές του Δενδροπόταμου και του Γαλλικού ως την Αλυκή Κίτρους για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι είναι ότι από τις κορυφαίες περιοχές στην Ελλάδα για τα υδρόβια πουλιά».

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<