Ημερολόγιο καλλιεργητή 2/2 - 8/2/2013

01-02-2013, 14:17
Ημερολόγιο καλλιεργητή  2/2 - 8/2/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι

 

ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

 

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΪΡΗΣ

 

Για μια καλή παραγωγή δεν χρειάζονται φροντίδες μόνο κατά την καλλιέργεια, αλλά και πολύ νωρίτερα όπου απαιτείται η σωστή προετοιμασία εδάφους. Τώρα είναι η περίοδος για να προετοιμαστούν κατάλληλα τα εδάφη που προορίζονται για την σπορά ζαχαρότευτλων, βαμβακιού και βιομηχανικής τομάτας. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού είναι η περίοδος όπου «χτυπά» τα φύλλα το έντομο αλευρώδης.

 

ΦΥΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

 

Η άνοιξη είναι η εποχή σποράς των ζαχαροτεύτλων, του ηλίανθου, της βιομηχανικής τομάτας και του βαμβακιού. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους και ενόψει της σποράς, εφαρμόζεται όργωμα με διπλό στόχο αφενός την καταστροφή των μέχρι τώρα αναπτυχθέντων ζιζανίων και αφετέρου την αύξηση της διηθητικότητας του εδάφους. Επισημαίνεται ότι τα ζιζάνια που υπάρχουν πρέπει να καταστραφούν γιατί καταναλώνουν πολύτιμα ποσά εδαφικής υγρασίας, η δε αύξηση της διηθητικότητας του εδάφους ευνοεί τη συγκράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων βρόχινου νερού, η αξιοποίηση του οποίου θα γίνει από τα φυτά που θα σπαρούν στη συνέχεια στο χωράφι. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τη διενέργεια του οργώματος, που πρέπει να εφαρμόζεται όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δηλαδή ούτε υπερβολικά υγρό, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων εδαφικών μαζών (μπλάνες), ούτε υπερβολικά ξηρό, επειδή το έδαφος θα κονιορτοποιηθεί.

 

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

 

Ο αλευρώδης είναι έντομο που γεννά τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της πιπεριάς, αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Συνιστάται η καταπολέμησή του να γίνεται με χημικά μέσα (εντομοκτόνα), με βιολογικά, ακόμη και με χρήση κολλητικών παγίδων. Σημειώνεται ότι για τη βιολογική του καταπολέμηση χρησιμοποιούνται ένα εντομοκτόνο παράσιτο και ένας εντομοκτόνος μύκητας, καθώς και ειδικές παγίδες κίτρινου χρώματος με κολλητική ουσία.

 

ΚΑΤΕΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΙΔΩΝ

 

Περίοδος κατάλληλη για την καταπολέμηση των αφίδων, που προκαλούν ζημιά με την απομύζηση και την καπνιά που εμφανίζεται εξαιτίας των μελιτογόνων εκκρίσεών τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αφομοιωτικής επιφάνειας των φυτών και το σημάδεμα των καρπών.

 

Οι αφίδες μπορούν να μεταδώσουν ακόμη και να βοηθήσουν στην εξάπλωση ιώσεων, γι’ αυτό και πρέπει να καταπολεμούνται χωρίς καθυστέρηση με τα κατάλληλα αφιδοκτόνα. Η επιτυχία της καταπολέμησής τους βασίζεται στη δυνατότητα να φτάσει το φάρμακο σε όλες τις θέσεις που βρίσκονται οι αφίδες στα φυτά γι’ αυτό οι νεφελοψεκασμοί και οι υποκαπνισμοί είναι οι μέθοδοι που προτείνονται ως οι καταλληλότερες.

 

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων προσβολής της πιπεριάς από τετράνυχο, που είναι μικρές κιτρινόασπρες κηλίδες οι οποίες εμφανίζονται στα φύλλα και που τελικά παίρνουν σκούρο κίτρινο χρώμα, γίνεται με χημικά μέσα (ακαρεοκτόνα) που πρέπει να εναλλάσσονται, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξει το άκαρι ανθεκτικές φυλές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, εξαιτίας της εξαιρετικά μεγάλης ταχύτητας πολλαπλασιασμού του ακάρεος. Στους τρόπους αντιμετώπισης περιλαμβάνεται και η βιολογική του καταπολέμηση, που πρέπει να συνδυαστεί με την αντίστοιχη βιολογική καταπολέμηση του αλευρώδη.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

 

Η πιπεριά προσβάλλεται επίσης από πλήθος ιώσεων, όπως ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς, ο ιός που προκαλεί το καρούλιασμα των φύλλων κ.ά., για τις οποίες δεν υπάρχει χημική καταπολέμηση και επομένως η λύση του προβλήματος πρέπει να προέλθει από τη δημιουργία ανθεκτικών ποικιλιών. Επισημαίνεται ότι τα φυτά που παρουσιάζονται καχεκτικά στο θερμοκήπιο ή με παραμορφώσεις ή με μωσαϊκό χρωματισμό, πρέπει να απομακρύνονται και να γίνεται παράλληλα αυστηρή καταπολέμηση των αφίδων, επειδή υπάρχει η πιθανότητα να συμβάλλουν στη διάδοση των ιώσεων.

 

Η καλλιέργεια της πιπεριάς από πλευράς μυκητολογικών προσβολών προσβάλλεται από το βοτρύτη (φαιά σήψη), τη σκληρωτινίαση, το ωίδιο, αλλά και από αδρομυκώσεις και σηψιρριζίες (σήψη του λαιμού). Για την αντιμετώπιση του βοτρύτη και της σκληρωτινίασης αναφερθήκαμε σε προηγούμενο ημερολόγιο («Παραγωγή», 12-01-2013). Για το ωίδιο, τις αδρομυκώσεις και τις σηψιρριζίες που προσβάλλουν και άλλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, θα γίνει αναφορά σε επόμενα φύλλα μας.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<