Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

13-09-2016, 17:33
 Βουλή: Θετικό χαρακτηρίζουν το ν/σ για τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι εκπρόσωποι των φορέων

Ως θετικό στις βασικές του γραμμές και την κεντρική κατεύθυνσή του, υποδέχθηκε το νομοσχέδιο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, η πλειονότητα των εμπλεκόμενων εξωκοινοβουλευτικών φορέων (γεωτεχνικοί του Δημοσίου κ.α.) οι οποίοι κατέθεσαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την άποψή τους επί του νομοθετήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Οι εκπρόσωποι των φορέων ωστόσο, διατύπωσαν επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα, μεταξύ άλλων, για την διάταξη που αφορά στον αριθμό των μελών που απαιτούνται ώστε να συγκροτηθεί ένας δασικός συνεταιρισμός (25 μέλη αντί των επτά που ισχύει σήμερα), επίσης για την σύνταξη μελετών στις δημοπρασίες για την αγορά ξύλων, στην χρήση των δασικών εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους.

 

Ακόμη, κατατέθηκαν αιτήματα να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση της πιστοποίησης για τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα δασεργάτες και επίσης να προβλεφθεί η υποχρέωση απασχόλησης δασολόγου ή δασοπόνου σε συνεταιρισμούς, άνω των 25 ατόμων.

 

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπ. Μάμαλης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται, σε γενικές γραμμές, σε σωστή κατεύθυνση, αλλά προέτρεψε να τύχουν προσοχής θέματα που αφορούν αναδασώσεις, αναδασμούς, κτηνοτροφία κ.ά.

 

Εκπρόσωποι των δασεργατών, εξέθεσαν το θέμα των ανασφάλιστων εργαζόμενων, οι οποίοι προέρχονται από άλλες χώρες. Ο πρόεδρος του σωματείου δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Αλ. Τσουραλάκης, είπε ότι πολλές φορές βγαίνουν σε δημοπρασίες τα δάση και τα παίρνουν εργολάβοι σε βάρος των δασικών συνεταιρισμών.

Να μην μείνει και αυτός ο νόμος στα χαρτιά, όπως οι προηγούμενοι, ζήτησε ο Κ. Χαϊδευτός, από την Ένωση Αγροτικών και Δασικών Συνεταιρισμών, Αρναίας Χαλκιδικής.

 

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και πρόσθεσε πως σκοπός είναι δασικοί συνεταιρισμοί να εξελιχθούν σε αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, όπου απαιτηθεί.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή, με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων). Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν η ΧΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Θέματα της ίδιας ενότητας
02.10.2021 11:33

Ολοκληρώθηκε η β' φάση μεταφύτευσης ελαιόδεντρων από την ΕΡΓΟΣΕ
Το συνολικό κόστος του περιβαλλοντικού προγράμματος, για τις δύο φάσεις, ξεπέρασε τα 60.000 €.

09.10.2019 17:12

Και πάλι ο Χατζηδάκης για ιδιωτικοποιήσεις στην αγορά ενέργειας
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και...

08.05.2019 18:05

Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
Aπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<