Ημερολόγιο καλλιεργητή 26 – 1/2/2013

28-01-2013, 16:31
Ημερολόγιο καλλιεργητή  26 – 1/2/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι


Αγγ. Κουτρου-Αυγουλα

Ορεστης Καϊρης


Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι ψεκασμοί για την προστασία των δέντρων θα πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες των παραγωγών.

 

Αυτή την περίοδο η ελιά, τα εσπεριδοειδή και οι αχλαδιές χρειάζονται ειδική φροντίδα ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη των βακτηριδίων και η κορυφοξήρα (εσπεριδοειδή). Ειδική φροντίδα χρειάζονται και οι πατάτες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

 

 

ΕΛΙΑ

Ενδείκνυται στους ελαιώνες που έχουν υποστεί κλάδευμα να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με το κατάλληλο χαλκούχο σκεύασμα, με στόχο να μην μολυνθούν οι μη προστατευόμενες πληγές από το βακτήριο της καρκίνωσης. Εφιστάται η προσοχή των παραγωγών, ώστε να προβούν σε ψεκασμό ιδιαίτερα στις ευάλωτες ποικιλίες (Κορωνέικη) και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες (υγρές) για την ανάπτυξη του βακτηρίου. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα που ταλανίζει τους ελαιοκαλλιεργητές ορισμένων περιοχών της Κρήτης την περίοδο αυτή, είναι η προσβολή των δένδρων τους από το έντομο καλόκαρις που προκαλεί στα δένδρα ανθόπτωση και που ενδείκνυται η αντιμετώπισή του.

 

Θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για την ικανοποιητική παραγωγή των δένδρων που έχουν προσβληθεί από το έντομο, η διατήρηση της φυτικής κάλυψης της επιφάνειας του εδάφους μέχρι το τέλος Μαρτίου, επειδή σύμφωνα με το βιολογικό του κύκλο, στο στάδιο της νύμφης που συμπίπτει με την άνοιξη κατέρχεται στην υποκείμενη των ελαιοδένδρων αυτοφυή βλάστηση για εύρεση τροφής και ως εκ τούτου μειώνονται σημαντικά οι προσβολές των δένδρων κατά την ανθοφορία.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

 

Η κορυφοξήρα προκαλείται στα εσπεριδοειδή από ένα μύκητα που προκαλεί χλωρώσεις στις νευρώσεις των φύλλων, φυλλόπτωση και στη συνέχεια ξήρανση των αποφυλλωμένων βλαστών.

 

Όταν εμφανισθεί η κορυφοξήρα συνιστάται, ιδιαίτερα στις λεμονιές, στις νεραντζιές και στις κιτριές, να εφαρμόζονται τρεις τουλάχιστον ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό, από τον Οκτώβριο μέχρι και το Φεβρουάριο και να επαναλαμβάνονται όταν προκύψουν έκτακτα καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι), επειδή η αρρώστια είναι ικανή να καταστρέψει ολοσχερώς το φυτικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης. Επισημαίνεται ότι τα τμήματα των δένδρων που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας είναι οι σχισμές των κλάδων των δένδρων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν.

 

ΠΑΤΑΤΑ

 

Οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που χαρακτηρίσθηκαν από τη μεγάλη διύγρανση των φύλλων των φυτειών της πατάτας σε συνδυασμό με τις μέτριες θερμοκρασίες που επακολούθησαν, εξασφάλισαν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση του περονόσπορου στα φυτά. Συνιστάται ο άμεσος ψεκασμός με τα κατάλληλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα στις καλλιέργειες πατάτας της νότιας Πελοποννήσου, επειδή στις περιοχές αυτές τα φυτά βρίσκονται στο επικίνδυνο στάδιο προσβολής τους καθόσον το ύψος τους είναι στα 20 εκατοστά περίπου.

 

Σημειώνεται ότι στις φυτείες που βρίσκονται στις βόρειες και δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου και το φύτρωμα είναι στο ξεκίνημα ή τα φυτά βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, δεν κρίνεται αναγκαίος ο άμεσος ψεκασμός επειδή τα φυτά δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

           

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

Συνιστώνται σε φυτείες αχλαδιάς που είχαν προσβληθεί από την ψύλλα το προηγούμενο έτος να πραγματοποιηθούν ψεκασμοί με κατάλληλο σκεύασμα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που την περίοδο αυτή μπορεί να εμφανισθούν οι πρώτες ωοτοκίες του εντόμου, με το σύνολό τους να ολοκληρώνεται εντός ενός μήνα το αργότερο.

 

Στις χειμερινές φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις προβλέπεται και μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος. Το αυστηρό κλάδευμα των τμημάτων της αχλαδιάς που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο, η απολύμανση των τομών τους, η σχολαστική καθαριότητα των εργαλείων κοπής, καθώς και η χρήση χαλκούχων σκευασμάτων πριν τη διόγκωση των οφθαλμών είναι ορισμένα από αυτά.  

 

 

 

 

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<