Η Κυνουρία πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα

05-07-2016, 16:10
Η Κυνουρία πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα

Η Κυνουρία πρωτοπορεί στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, αφού η επιχειρηματική ιδέα ενός μηχανολόγου μηχανικού από το Παράλιο Άστρος, με αγάπη για τη θάλασσα και το ψάρεμα, δημιούργησε μια διαδικτυακή πύλη, που παρέχει τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν τη θάλασσα και το ψάρεμα να αποκτήσουν εμπειρίες ψαρέματος.

 

Με τον όρο αλιευτικός τουρισμός εννοείται η δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης ή ο τουρίστας μιας περιοχής, να μπει σε ένα επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, είτε για αναψυχή και επίδειξη τρόπων ψαρέματος, είτε και για ψάρεμα. Πρόκειται για μια δραστηριότητα ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, που πλέον αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.

 

Στη χώρα μας, παρ’ ότι είμαστε γνωστοί σε όλο τον κόσμο για τη ναυτοσύνη και τις παραλίες μας, μόλις πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2015, δόθηκαν οι πρώτες άδειες επαγγελματικού αλιευτικού τουρισμού.

Στο παρελθόν, αν ήθελε κάποιος να ψαρέψει σε ερασιτεχνικό σκάφος, έπρεπε να ήταν εφοδιασμένος με ατομική, ερασιτεχνική άδεια αλιείας, ενώ στην περίπτωση του επαγγελματικού σκάφους ψαρέματος, έπρεπε ο επαγγελματίας ψαράς να σε προσλάβει ως εργαζόμενο για να μπεις στο σκάφος, γεγονός αποτρεπτικό για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.

 

Ο αλιευτικός τουρισμός στη χώρα μας ξεκίνησε στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας, ουσιαστικά από μια ιδέα που είχε ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Λουρδής, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στην επαγγελματική βάρκα ψαρέματος του πατέρα του Κωνσταντίνου, 81 ετών κι εν ενεργεία μέχρι σήμερα ψαρά.

 

Έτσι, το 2012 υποστηριζόμενος από μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων, δημιούργησε την πλατφόρμα, «Ταξίδια Ψαρέματος», με έδρα το Παράλιο Άστρος και σε συνεργασία με επαγγελματικούς συλλόγους αλιέων, στήριξε την προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

 

Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα www.fishingtrips.gr, που διαχειρίζεται σήμερα η σύζυγός του, άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία ψαρέματος, μπορούν να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ψάρεμά τους σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα μπορούν να έχουν διαθέσιμες όλες τις αναγκαίες τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή που επιλέγουν να πάνε.

 

Με όχημα λοιπόν το επαγγελματικό ψάρεμα, αλλά και τις ομορφιές που απλόχερα προσφέρουν οι θάλασσες μας, η Κυνουρία, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, μέσω των «ταξιδιών ψαρέματος».

 

Ο Γιώργος Λουρδής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι προσπάθησε πολύ μαζί με επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους, μέχρι να πετύχει τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου για τον αλιευτικό τουρισμό στην χώρα μας και υπογράμμισε ότι οι πρώτες ειδικές άδειες χορηγήθηκαν σε αλιείς στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού.

 

Πρόσθεσε ότι σήμερα συνεργάζεται με 15 επαγγελματίες ψαράδες από το Παράλιο Άστρος, την Κρήτη, τη Σκιάθο, την Κεφαλονιά, που κατέχουν την σχετική άδεια για αλιευτικό τουρισμό και ο κατάλογος των επαγγελματιών αλιέων που διαθέτουν σκάφος και θέλουν να βγάλουν ένα έξτρα εισόδημα στους δύσκολους καιρούς όλο και αυξάνεται σε όλη την χώρα.

 

Παράλληλα ο κ. Λουρδής υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που θέλει να αποκτήσει εμπειρία ψαρέματος και οι πελάτες του προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και συγκεκριμένα οι περισσότεροι είναι από την Αυστραλία, την Αμερική και την Αγγλία.

Θέματα της ίδιας ενότητας
11.28.2018 14:44

Προκαταβολές 4 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς από τη Δωδώνη
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει εξοφλήσει πλήρως την αξία του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους πάνω από 5.500 παραγωγούς με τους οποίους...

11.28.2018 14:26

Στους δρόμους της Καρδίτσας αγρότες και κτηνοτρόφοι
Διαδήλωση κατά των πολιτικών της κυβέρνησης.

11.23.2018 17:14

Καλαμάτα: Στο επίκεντρο της προσοχής οι 2 παραπληγικοί πιλότοι της Handiflight!
Οι Guillaume Feral και Mike Lomberg προσγείωσαν 2 ειδικά τροποποιημένα ελαφρά μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Flight Design CTLS.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<