Δομικές αλλαγές μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου

11-05-2016, 11:13
Δομικές αλλαγές μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου

«Πικρό» είναι το κοινοβουλευτικό «ποτήρι» του επόμενου 15νθήμερου, με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να δίνουν τη μεγάλη «μάχη» για τη ψήφιση του υπερ-νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τα συμπληρωματικά μέτρα των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τον αυτόματο μηχανισμό διορθώσεων, αλλά και τις εκκρεμότητες που αφορούν σε «κόκκινα» δάνεια και ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το Μαξίμου δηλώνει με σιγουριά πως αυτή η Βουλή θα ανάψει το «πράσινο φως», την ίδια στιγμή όμως η κοινή γνώμη βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση. Το πολιτικό δέλεαρ είναι πολύ ισχυρό και η υποτιθέμενη «νίκη» στο Eurogroup ως προς το ζήτημα του χρέους, το βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για να πείσει και τους πιο δυσαρεστημένους βουλευτές να δώσουν τη θετική τους ψήφο.

Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα επικυρώσει τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών. Αφού λοιπόν ο κ. Τσίπρας θα έχει δώσει «γη και ύδωρ», ώστε να κλείσει την αξιολόγηση και αφότου θα «πανηγυρίζει», ως ο πρωθυπουργός που «άνοιξε» τη συζήτηση για το χρέος, στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ξεκινώντας από την αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ και του Γιώργου Σταθάκη στο υπουργείο Οικονομίας και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Έτσι, ο ίδιος θα δώσει το στίγμα ότι αφού ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του ως προς τα «καυτά» οικονομικά ζητήματα της χώρας, τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθεί με τα ενδοκυβερνητικά, με βάση την πορεία που έχουν διαγράψει μέχρι σήμερα οι υπουργοί. Στην ουσία όμως όλες οι ενέργειες σε όλα τα «μέτωπα» είχαν πάντα ως στόχο το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ανασχηματισμός είναι πια μονόδρομος και όπως έχουν «τρέξει» οι εξελίξεις το ενδεχόμενο των εκλογών απομακρύνεται… Στο «κενό» δε έχουν πέσει οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει πρόσωπα από άλλους προοδευτικούς χώρους.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή και συνεχίζοντας τους «πανηγυρισμούς» η κυβέρνηση «στήνει» τις υπόλοιπες τροπολογίες, που θα φέρει στις 18-23 Μαϊου προς ψήφιση στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να επιμένει στο «μασάζ» προς τους βουλευτές του.

Η  χώρα οδεύει προς πέμπτο μνημόνιο, αφού το τέταρτο έχει ήδη «κλείσει» με το «πακέτο» των μέτρων ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ήταν σαφείς: από τον «κόφτη», τον «αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών» δεν θα γλιτώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Που σημαίνει πως εάν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα μπει και νέο «μαχαίρι». Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στο Δημόσιο και «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις προβλέπει έτσι κι αλλιώς η δέσμη των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, την οποία η κυβέρνηση λέει πως δεν θα λάβει, αλλά η ενεργοποίηση του «κόφτη» σηματοδοτεί την οριοθέτησή της.

Στο «καυτό» ζήτημα του χρέους, ο δρόμος μάλλον είναι στρωμένος με «αγκάθια» παρά με ροδοπέταλα. Καταρχήν, το ΔΝΤ δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Οι Ευρωπαίοι θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητούν από την κυρία Λαγκάρντ να αποδεχτεί την πρόταση για τον «κόφτη», άρα να συμφωνήσει και στους δημοσιονομικούς στόχους. Πάγια θέση της «σιδηράς κυρίας» όμως είναι πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως οι στόχοι θα πρέπει να μειωθούν, ώστε να μιλάμε πια ανοιχτά για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Εκεί μαίνεται η κόντρα με την Ευρώπη.

Ακόμα και να βρεθεί η «συμβιβαστική» λύση ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ, η συζήτηση για το χρέος μυρίζει από τώρα «μπαρούτι» και προϊδεάζει και για νέο «θρίλερ». Ούτε «κούρεμα» δεν προβλέπεται ούτε και σημαντικές αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σημαίνει πως η κυβέρνηση και πάλι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Άλλωστε, τον «πάγο» το βάζει και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, ο οποίος δεν «βλέπει» λόγο για κούρεμα και τονίζει πως η χώρα είναι τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<