(upd)Πανικός στις Βρυξέλλες από τα φονικά τρομοκρατικά "χτυπήματα" σε αεροδρόμιο και Μετρό

22-03-2016, 13:23
(upd)Πανικός στις Βρυξέλλες από τα φονικά τρομοκρατικά

(upd)Για διαμελισμένα κορμιά και «λουτρό αίματος» κάνουν λόγο οι πληροφορίες από το σημείο της διπλής έκρηξης στο Διεθνές Αεροδρόμιο, στο Ζάβεντεμ, η οποία «σκόρπισε» το θάνατο και «έσπειρε» τον πανικό στην πόλη των Βρυξελλών. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, η βελγική πρωτεύουσα ζει έναν πραγματικό «εφιάλτη», μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μέσα σε διάστημα λιγότερο της μίας ώρας από την έκρηξη στο αεροδρόμιο, τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν και στο Μετρό. Η πρώτη στο σταθμό Μπάλμεκ, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν. Η έκρηξη έγινε μέσα σε βαγόνι τρένου, που βρισκόταν εν κινήσει, λίγο πριν προσεγγίσει τον σταθμό Μάλμπεκ. Η δεύτερη στη στάση Μετρό Schuman, δίπλα από το Ευρωπαικό Συμβούλιο και η τελευταία στο τρίτο σταθμό του Μετρό της πόλης.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο συνολικά από όλες τις επιθέσεις για 26 νεκρούς και 130 τραυματίες.

Ο Sky News στο Λονδίνο μετέδωσε ότι οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες που είχε από πηγή κοντά στο γραφείο των American Airlines.

Όπως προσθέτει το Belga, πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα 4.

Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον λογαριασμό twitter του αεροδρομίου.

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί», σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Πάντως, οι βελγικές Αρχές συνδέουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την προ τεσσάρων ημερών σύλληψη του Σαλά Αμπντεσλάμ, τον κύριο ύποπτο για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα.

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στην οποία έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, ενώ δείχνουν τους άνθρωπους που περίμεναν να επιβιβαστούν να τρέχουν για να φύγουν από την αίθουσα για να γλιτώσουν.

Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο «πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις». "Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι». «Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο», σημείωσε.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με την αιτία των εκρήξεων.

Σαρλ Μισέλ: Φοβόμασταν την επίθεση-Ανησυχία και για νέο «χτύπημα»

«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις, σε διάγγελμά του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Ο Βέλγος πρωθυπουργός δεν έδωσε ακριβή αριθμό θυμάτων. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση οι βελγικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

«Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι», είπε ο πρωθυπουργός του Βελγίου. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ως εκτούτου οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός μίλησε για «πολλούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση».

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<