Η τελική αναμέτρηση κυβέρνησης - αγροτών στην Αθήνα

16-11-2015, 13:35
Η τελική αναμέτρηση κυβέρνησης - αγροτών στην Αθήνα

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα γίνει η μεγάλη αναμέτρηση κυβέρνησης και αγροτών-κτηνοτρόφων. Οι αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα «πολιορκούν» την Αθήνα σε μία ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν τον «θάνατό» τους.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» και θα οδηγήσουν σε εξόντωση τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο «λογαριασμός» ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στη δίκαιη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι τους δίνεται η δυνατότητα και να παράγουν και να επιβιώνουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρουν, το προτεινόμενο πακέτο μέτρων μεταφράζεται σε «βαρύ» και δυσβάσταχτο λογαριασμό, τον οποίο ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. Κοστολογώντας, δε, τα προτεινόμενα μέτρα, τα προσδιορίζουν ως ακολούθως:

Αύξηση φορολογικού συντελεστή 200 εκατ. ευρώ, φορολόγηση επιδοτήσεων-προγραμμάτων 510 εκατ. ευρώ, αύξηση ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων 285 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιστροφής φόρου πετρελαίου 180 εκατ. ευρώ, τριπλασιασμό εισφοράς ΟΓΑ 1 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, όπως τονίζεται, από τον αγροτικό κόσμο ζητείται ένα «βαρύς» λογαριασμός τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 50% και πλέον του εισοδήματός τους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι αγρότες δηλώνουν ότι αρνούνται να αποδεχτούν τα μέτρα, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση και εγκατάλειψη της γης, και τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο αγώνας. «Αν νομίζουν ότι ανακάλυψαν τους εφοπλιστές της γης, τους λέμε ότι εμείς θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραγωγή μας και το δικαίωμα να μείνουμε στη γη μας. Δεν θα μας διώξουν από τα χωράφια μας», δηλώνουν με έμφαση.

Οι αγρότες αντιδρούν σθεναρά σε μέτρα όπως:

-Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

-Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

-Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

-Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Εκτός επαγγέλματος το 1/3 των αγροτών

Οι αγρότες επισημαίνουν τον κίνδυνο να τεθεί εκτός επαγγέλματος το 1/3 του αγροτικού κόσμου, το 1/3 του αγροτικού κόσμου του χρόνου δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Θα βγει εκτός επαγγέλματος, αφού κατά βάση, οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι «οικογενειακές».

Μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι γύρω στις 600.000 στην Ελλάδα. Αν οι δηλώσεις καλλιέργειας είναι 700.000, από αυτές 25.000 είναι οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι αγρότες», 100.000 είναι οι «μεσαίοι» και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι «μικρομεσαίοι».

Αγροτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ξεκινούν από 30 με 50 στρέμματα και φτάνουν τα 100 με 150.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία, μία χώρα γεωργική εισάγει αγροτικά προϊόντα ύψους 6,5 δισ. ευρώ και μετά τα μέτρα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς, όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή θα μειωθεί σημαντικά ως ασύμφορη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τους αγρότες αποτελεί λανθασμένη εθνική επιλογή, ανακολουθία και αντίφαση όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων την τελευταία 5ετία να επισημαίνουν ότι η επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας θα προκύψει από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να νομοθετούν προς αντίθετη κατεύθυνση με συνέπεια:

-Τη δραματική μείωση της παραγωγικής βάσης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας.

-Τη μείωση της αξίας της αγροτικής παραγωγής.

-Τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

-Την αύξηση της αξίας των εισροών της αγροτικής παραγωγής.

-Την αύξηση της αξίας των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων.

-Τη μείωση της αξίας των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων.

 Με βάση τα εξής δεδομένα, ότι:

α) Η αξία της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 9-10 δισ. ευρώ ετησίως.

β) Η αξία των εισροών της αγροτικής παραγωγής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ περίπου.

γ) Το ετήσιο αγροτικό εισόδημα διαμορφώνεται στα 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

δ) Η αξία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 6 δις ευρώ το 2009 και 4,8 δισ. ευρώ το 2013.

ε) Η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μας ήταν 3,8 δισ. ευρώ το 2009 και αυξήθηκε στα 4,8 δισ. ευρώ το 2013, είναι βέβαιο ότι με τα όσα προβλέπονται στα νέα φορολογικά – ασφαλιστικά μέτρα των αγροτών και συγκεκριμένα:

-Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 ευρώ.

-Επιβάρυνση κόστους των εισροών με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23%.

-Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ.

-Σταδιακή κατάργηση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου.

-Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% στο 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

-Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20% για το 2016 και 26% από το 2017 και μετά.

-Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 10% στο 13% για τα αγροτικά αυτοκίνητα.

-Αύξηση της προκαταβολής φόρου.

-Το αγροτικό ΑΕΠ θα μειωθεί, όπως θα μειωθεί και η συμμετοχή του ως ποσοστό στο εθνικό ΑΕΠ.

-Η επιδιωκόμενη επάρκεια σε αγροτικά - κτηνοτροφικά προϊόντα θα μειωθεί.

-Θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα μειωθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Απώλεια αγροτικού εισοδήματος

Στο διάστημα 2006-2013 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την EUROSTAT, μειώθηκε κατά 27,3%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση αγροτικού εισοδήματος κατά 6% και στην ΕΕ-28 καταγράφεται αύξηση γεωργικού εισοδήματος κατά 17,7%. Η τάση μείωσης αγροτικού εισοδήματος συνεχίστηκε και το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (18/09/2014), όπου ο γενικός δείκτης εκροών στη γεωργία μειώθηκε τον Ιούλιο του 2014 κατά 3,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2013 και δυστυχώς η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο με τη φορολογική επιδρομή των μέτρων του τρίτου Μνημονίου που, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι επιδοτήσεις και οι αποζημειώσεις των αγροτών, όταν είναι ήδη γνωστό ότι το 87% εισπράττει επιδοτήσεις μικρότερες των 10.000 ευρώ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτικών αγώνων

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των νέων αγροτικών αγώνων περιλαμβάνονται:

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 € προσαυξημένο με 5.000 € για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 €.

-Κατάργηση των «χαρατσιών» του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

-Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

-Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

-Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<