Hμερολόγιο καλλιεργητή 19/1 – 25/1/2013

18-01-2013, 15:21
Hμερολόγιο καλλιεργητή  19/1 – 25/1/2013

Γράφουν οι γεωπόνοι:

ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

 

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΙΡΗΣ

 

Ο τετράνυχος είναι εχθρός των μηλοειδών και επιβάλλεται η αντιμετώπισή του με τα κατάλληλα σκευάσματα. Και τα πυρηνόκαρπα, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια χρειάζονται ψεκασμό για την καταπολέμηση της μονίλιας. Όσο για τους αμπελουργούς, αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την προστασία από την ίσκα και τις άλλες ασθένειες της εποχής.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

 

Αυτή την εποχή απαιτείται ψεκασμός των δέντρων των μηλοειδών με τα κατάλληλα σκευάσματα, όπως είναι τα παραφινέλαια, για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν πληθυσμοί μεγαλύτεροι από 1.000 αυγά ανά μέτρο καρποφόρου ξύλου. Συνιστάται για την καλύτερη αντιμετώπισή του πολύ καλή διαβροχή των δέντρων, αφού τα αυγά του κόκκινου τετράνυχου βρίσκονται συνήθως σε προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δέντρων. Επισημαίνεται ότι με τον ψεκασμό του τετράνυχου αντιμετωπίζονται παράλληλα τα διάφορα κοκκοειδή, οι αφίδες και άλλα έντομα.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

(ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ-ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ)

 

Συνιστάται ο άμεσος ψεκασμός των υπερπρώιμων ποικιλιών βερικοκιάς, ροδακινιάς και νεκταρινιάς με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που αναγράφονται στα σκευάσματα για την καταπολέμηση της μονίλιας, που ξεκινάει από το στάδιο Γ’, δηλαδή όταν τα μπουμπούκια των δέντρων είναι ροζ και συνεχίζεται καθ’ όλη την περίοδο της ανθοφορίας. Ο ψεκασμός είναι απαραίτητος, ιδιαίτερα φέτος που ο βροχερός και ψυχρός καιρός που επικράτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πιθανώς ευνόησε την ανάπτυξη της ασθένειας.

 

ΑΜΠΕΛΙ

 

Περίοδος κατάλληλη για την αντιμετώπιση της ίσκας, της ευτυπίωσης και της φόμοψης, που είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού. Επισημαίνεται ότι η προσβολή των πρέμνων από την ίσκα αρχίζει από το εσωτερικό του ξύλου των κληματίδων και επεκτείνεται αργά προς την περιφέρεια, σε αντίθεση με τους βραχίονες που η επέκταση πραγματοποιείται ταχύτατα και φτάνει ως το υπόγειο τμήμα του πρέμνου. Συνιστάται προσοχή για τον εντοπισμό των συμπτωμάτων που προέρχονται από τη φόμοψη στις κληματίδες συνήθως, τους βραχίονες και στα φύλλα του αμπελιού. Είναι μια ασθένεια που ευνοείται από το βροχερό καιρό και προσβάλλει την ετήσια βλάστηση, καθώς και το παλιό ξύλο. Απαιτείται για την αντιμετώπισή της γρήγορος εντοπισμός της εμφάνισης νεκρωτικών κηλίδων στα φύλλα των πρέμνων και νεκρώσεων στους μίσχους τους. Η ασθένεια της ευτυπίωσης αρχίζει από τις μη επουλωμένες τομές του κλαδέματος και η εικόνα καχεκτικής βλάστησης με χλωρώσεις, βραχυγονατώσεις και ξήρανση των κεφαλών και βραχιόνων είναι χαρακτηριστική. 

 

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα μέτρα ενάντια στις ασθένειες του ξύλου του αμπελιού είναι κοινά και αφορούν στην καταστροφή των πηγών μόλυνσης και στις διάφορες προληπτικές-καλλιεργητικές πρακτικές. Προτεινόμενες επεμβάσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν με στόχο την αναδημιουργία των πρέμνων είναι το κλάδεμα στο τέλος των κληματίδων που παρουσίασαν κατά την περασμένη βλαστική περίοδο, ξήρανση χρώματος άσπρου με μικρά μαύρα στίγματα (φόμοψη), καχεκτική βλάστηση την άνοιξη (ευτυπίωση) ή μεσονεύρια χλώρωση το καλοκαίρι (ίσκα). Ενδείκνυται το κλάδεμα εξυγίανσης να γίνεται μετά από την απολύμανση του πριονιού και να φτάνει μέχρι το υγιές ξύλο και στα 10 εκατοστά κάτω από την μόλυνση-σάπισμα. Στις περιπτώσεις που τα αναβλαστημένα πρέμνα δεν προέλθουν από κάποιους λαίμαργους βλαστούς που θα εκπτυχθούν κάτω από την τομή κλαδέματος επιβάλλεται το ξερίζωμα των ασθενών πρέμνων και στη συνέχεια η καύση τους.

 

Ανάμεσα στα σημαντικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι το καθυστερημένο κλάδεμα με ξηρό καιρό, η τακτική απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με οινόπνευμα, χλωρίνη και άλλα απολυμαντικά, καθώς και το κάψιμο όσων προσβεβλημένων πρέμνων, κορμών και βραχιόνων εκριζωθούν ή αφαιρεθούν. Ολοκληρώνοντας, σημειώνεται ότι οι πληγές του κλαδέματος πρέπει να καλύπτονται με ένα προστατευτικό προϊόν π.χ. πάστα, ή να γίνεται άμεσα ψεκασμός τους με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<