ΕΚΕ: Μειωμένη η φετινή παραγωγή συμπύρηνου

22-10-2015, 14:33
ΕΚΕ: Μειωμένη η φετινή παραγωγή συμπύρηνου

Για μείωση κατά 125.000 τόνους, σε σχέση με πέρσι, στην παραγωγή συμπύρηνου ροδακίνου κάνει λόγο στον ετήσιο απολογισμό της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).

 

 Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

Στη φετινή παραγωγική περίοδο, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

 

Α.   Η χρονιά είχε πολλά προβλήματα με πιο χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

 

1) Μικρή παραγωγή – Από τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε στην Ε.Κ.Ε. προκύπτει ότι η παραγωγή προσέγγισε τους 300.000 τόνους συνολικά για κάθε χρήση, έναντι 425.000 τ. της προηγούμενης χρονιάς.

 

2) Η ποιότητα ήταν μέτρια

 

3) Μεγάλη ποσότητα ροδάκινων μαζεύτηκαν άγουρα-πράσινα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν ποσότητα-κιλά.  Ακόμη χειρότερα όμως τα πράσινα ροδάκινα υποβαθμίζουν την ποιότητα της κομπόστας και είναι ουσιαστικά αδύνατον να γίνουν χυμός.   Έτσι καταστρέφεται η καλή εικόνα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά και μειώνονται οι πωλήσεις.

 

4) Η τροφοδοσία των εργοστασίων έγινε ικανοποιητικά στην περίοδο της ποικιλίας KATERINA ενώ ήταν προβληματική στην συνέχεια στην ANDROSS, EVERTS κ.τ.λ.

 

Β.  Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ αλλά και από την καθημερινή παρατήρηση, προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια 2011-2012 αλλά κυρίως το 2013 και 2014 φυτεύτηκαν μεγάλες εκτάσεις με συμπύρηνα ροδάκινα.  Η τάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται ακόμη περισσότερο φέτος, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποικιλία KATERINA.

 

Στην ANDROSS υπάρχει σχετική ισορροπία αφού οι υφιστάμενες καλλιέργειες είναι γηρασμένες και πρέπει ν’ αντικατασταθούν ενώ στις όψιμες ποικιλίες (κυρίως EVERTS) υπάρχει περιθώριο φυτεύσεων.

 

Γ.  Οι υφιστάμενες καλλιέργειες αλλά και οι μεγάλες νέες φυτεύσεις αναμένεται ότι θα δώσουν τις αμέσως επόμενες χρονιές παραγωγή μεγαλύτερη από αυτήν που μπορεί να μεταποιηθεί και να διατεθεί με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά, εφ’ όσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

 

Δ.  Για τον λόγο αυτό, καλούμε τους παραγωγούς που προτίθενται να φυτεύσουν συμπύρηνα ροδάκινα να έρχονται πρώτα σε συνεννόηση με τις Ομάδες Παραγωγών και τις βιομηχανίες ώστε να διασφαλίσουν:

 

      1)  Την απορρόφηση της μελλοντικής τους παραγωγής και

 

      2)  Την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<