Έτοιμοι οι αγρότες για τη διαδικτυακή πλατφόρμα μάρκετινγκ, branding και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

02-09-2015, 14:24
Έτοιμοι οι αγρότες για τη διαδικτυακή πλατφόρμα μάρκετινγκ, branding και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

 Ευρεία και ενθουσιώδης αποδοχή της δωρεάν, διαδικτυακής και διαδραστικής πλατφόρμας εκπαίδευσης και κατάρτισης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Farm inc., από περισσότερους από 300 συμμετέχοντες (αγρότες, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων, επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, εκπαιδευτές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, φορείς χάραξης πολιτικής, κ.ά.) που συμμετείχαν σε 21 πιλοτικά εργαστήρια στην Ελλάδα, Ιταλία και Λετονία, επισφραγίζοντας την επικαιρότητα και χρησιμότητα της πλατφόρμας.


Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από 6 ενότητες (Τι είναι το μάρκετινγκ;, Ένα καλό σχέδιο μάρκετινγκ, Λαϊκές αγορές, Ποιότητα, Η Δύναμη του Εμπορικού Σήματος, Πωλήσεις στο εξωτερικό) με ιδιαίτερη έμφαση στο μάρκετινγκ, branding και τη διεθνοποίηση αγροτικών προϊόντων, σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Λετονικά).

Η πλατφόρμα οριστικοποιείται, σύμφωνα με τις προτάσεις των συμμετεχόντων και η τελική της μορφή θα παρουσιαστεί μέσα στο Σεπτέμβριο 2015 σε σειρά ενημερωτικών συζητήσεων και ημερίδων σε πόλεις του Βελγίου, της Ιταλίας, της Λετονίας και στην Ελλάδα: στην Αθήνα (16 Σεπτεμβρίου) από την Ελληνοαμερικανική Ένωση (τηλ. 2103680006, e-mail: gdede@hau.gr) και τον Αγιάννη Κυνουρίας (26 Σεπτεμβρίου) από τη Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. (τηλ. 2106772129, e-mail: frentzou@militos.org), σε συνεργασία με το «Τhe Meraki People» στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Μπλε Οικονομία: Επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργία τοπικού σχηματισμού» και βασικό ομιλητή τον διάσημο Βέλγο οικονομολόγο και επιχειρηματία, καθηγητή Δρ. Gunter Pauli.

Το έργο Farm inc. και η πλατφόρμα θα παρουσιαστούν επίσημα σε συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο της Macerata, συντονιστής του έργου, στη Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου αφιερωμένη στη γεωργία και τα τρόφιμα Expo Milan 2015 (27 Σεπτεμβρίου 2015), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας. Στο διεθνές αυτό συνέδριο που διοργανώνεται με την υποστήριξη των εθνικών αντιπροσωπειών των χωρών-εταίρων και τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων ευρωπαϊκών οργανώσεων αγροτών, έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ως βασική ομιλήτρια η Όλγα Σταυροπούλου, Πρόεδρος της Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. και Μέλος ΔΣ της Κοιν.Σ.Επ. knowl.

 

Ελλάδα: ποιοτικά στοιχεία πιλοτικών εκπαιδεύσεων

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 10 πιλοτικά εργαστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Μενίδι, Λάρισα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, Έδεσσα) με συμμετοχή 134 ατόμων και στόχο την ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών σε ολόκληρη τη χώρα. Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με φορείς και αγροτικές ενώσεις, όπως το εξειδικευμένο στον αγροτικό τομέα ΙΕΚ Open Mellon στη Λάρισα, η AGROacademy του Εκπαιδευτικού Κέντρου Millenium στα Νέα Μουδανιά και η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στο Μενίδι. Πραγματοποιήθηκαν, παράλληλα, επισκέψεις σε βέλτιστες πρακτικές μάρκετινγκ και branding αγροτικών προϊόντων στο Κτήμα Συγγρού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (Αθήνα), εκπρόσωποι του οποίου ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στο Κτήμα, παρουσιάζοντας διάφορα προϊόντα, και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» (Λάρισα), εκπρόσωποι του οποίου παρουσίασαν τον Αυτόματο Πωλητή Φρέσκου Γάλακτος.

Η ενεργή συμμετοχή, παρά τη δύσκολη περίοδο συγκομιδής και καλλιέργειας και κάτω από δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, προσθέτει στην αξία και τη δυναμική της πλατφόρμας στο εγγύς μέλλον.

Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δραστηριοποιούνται άμεσα στον αγροτικό τομέα, ενώ ποσοστό 16,7% ήταν ειδικοί σε θέματα μάρκετινγκ και 9% φορείς και εκπαιδευτές ΕΕΚ. Ποσοστό 40,4% των συμμετεχόντων εμφανίζονται μάλιστα με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρία στον τομέα. Το σύνολο των συμμετεχόντων εξέφρασαν ικανοποίηση για το εκπαιδευτικό υλικό (94%: «εξαιρετικό» ή «πολύ καλό»), με όλους ανεξαιρέτως (100%) να δηλώνουν ότι θα το σύστηναν και σε άλλους αγρότες. Ειδικότερα, χαρακτήρισαν την πλατφόρμα «φιλική προς το χρήστη», «ενδιαφέρουσα», «εύκολη στην πλοήγηση», «ευχάριστη», και επιδοκίμασαν την συνδυαστική προσέγγιση θεωρίας και πρακτικών παραδειγμάτων, με μελέτες περιπτώσεων και οπτικοακουστικό υλικό, διευκολύνοντας, έτσι, την ενασχόληση των εκπαιδευόμενων και την κατανόησή του. Το 99% δήλωσε πρόθυμο να εφαρμόσει τις αρχές του branding στην επιχείρησή του. Τέλος, αν και οι εξαγωγές δεν φάνηκε να αποτελούν προτεραιότητα για πολλούς συμμετέχοντες, οι περισσότεροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για τη διεθνοποίηση, βρήκαν το υλικό χρήσιμο οδηγό για μελλοντική αναφορά, ενώ 90,1% είναι πρόθυμο να εφαρμόσει στρατηγικές και εργαλεία για εξαγωγές στην επιχείρησή του.

 

Λίγα λόγια για το έργο Farm Inc.

Το ευρωπαϊκό έργο Farm Inc. αποσκοπεί στη στήριξη των μικρών αγροτών και επιχειρηματιών στον τομέα της γεωργίας για την καλύτερη εμπορία των προϊόντων τους. Υπάρχει μεγάλη προοπτική για τα περιφερειακά και τοπικά προϊόντα στην αγορά, αλλά, όπως παρατηρείται, υπάρχει έλλειψη των στρατηγικών μάρκετινγκ για να επιτρέψει στους ευρωπαίους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα να ανταγωνιστούν με το διεθνές δίκτυο και τις δομές των πολυεθνικών εταιρειών. Βασιζόμενο σε Λετονική  βέλτιστη πρακτική, ανάλυση αναγκών, έρευνα και πιλοτική δοκιμή, η  κοινοπραξία του Farm inc. σχεδίασε ένα εξειδικευμένο εργαλείο εκπαίδευσης και κατάρτισης (διαδικτυακή πλατφόρμα), προσαρμοσμένο ειδικά στις ανάγκες των Ελλήνων, Ιταλών, Βέλγων και Λετονών αγροτών.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
01.15.2018 11:36

Τρ. Πειραιώς: Συνεργασία με την Π. Πετρόπουλο ΑΕΒΕ για χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση θα γίνεται με επενδυτικό δάνειο, για την αγορά νέου ή μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού.

03.07.2016 14:12

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του ΕΣΠΑ
Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες του...

01.25.2016 18:45

Πληρωμές των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διανομής δωρεάν ρυζιού
Άρχισε η πληρωμή των δικαιούχων που επιλέχθηκαν για την υλοποίηση κατά το 2015, του εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής ρυζιού σε...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<