Άνοιγμα της κινέζικης αγοράς για τέσσερα ακόμα ελληνικά φρούτα

21-07-2015, 13:45
Άνοιγμα της κινέζικης αγοράς για τέσσερα ακόμα ελληνικά φρούτα

 To άνοιγμα της κινέζικης αγοράς για τέσσερα ακόμα ελληνικά φρούτα, ανήγγειλε το ΥΠΑΠΕΝ.

 

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών για εξαγωγές ελληνικών φρούτων σε αγορές Τρίτων Χωρών, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων Υπηρεσιών του, απέστειλε μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών (Γραφείο Εμπορικού Ακόλουθου στο Πεκίνο) στην Αρμόδια Κινεζική Αρχή AQSIQ (General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine) τους τεχνικούς φακέλους που αφορούν στην έναρξη διαδικασίας για την εξασφάλιση δυνατότητας εξαγωγής τεσσάρων ειδών ελληνικών φρούτων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Τα φρούτα αυτά είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και τα πορτοκάλια.


Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, εκτός από το ακτινίδιο που οι εξαγωγές του στην Κίνα έχουν εγκριθεί από το 2012, ανοίγεται η αγορά της Κίνας και για τα τέσσερα παραπάνω φρούτα.

Το σχετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εξαγωγέων και τα αιτήματα εξαγωγής εκκρεμούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεχνικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και τα επίσημα αιτήματα κατατέθηκαν στην Κινεζική Αρχή.

Ανάλογα αιτήματα και ενδιαφέρον για εξαγωγές νωπών φρούτων υπάρχουν και για άλλες Τρίτες Χώρες (πχ Ινδία, Κορέα, κλπ) και οι ελληνικές αρχές θα ανταποκριθούν προς όφελος των ελληνικών εξαγωγών και της εμπορικής διεξόδου των Ελλήνων παραγωγών και συσκευαστών/εξαγωγέων, ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο».


Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :  

Μετά από σχετική   σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 12 Ιουνίου 2015, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λάβαμε γνώση ότι επιτέλους, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες μας ,υπεβλήθη ρηματική διακοίνωση από την Πρεσβεία μας στο Πεκίνο προς την αρμόδια Κινεζική Αρχή (AQSIQ) με την οποία υποβλήθηκε από την αρμόδια αρμόδια αρχή για την φυτοϋγεία στη χώρα μας, (National Plant Protection Organization) άμεσα το αίτημα καθώς  και οι σχετικοί τεχνικοί φακέλοι που αφορούν την έναρξη διαδικασίας για εξασφάλιση δυνατότητας εξαγωγής ελληνικών φρούτων (επιτραπέζια σταφύλια, δαμάσκηνα, κεράσια, πορτοκάλια) στην Λ.Δ. Κίνας.
        

   Μετά από την στηβαρή ,αποφασιστική και επιτυχή διαχείρηση των από πενταετίας αιτημάτων μας από  τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ κ.Δημήτρη Γελαλή, την Γεν Δ/ντρια  Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής κα Ελ Αθανασοπούλου και βεβαίως του γραφείου ,των συνεργατών και του ίδιου του Αναπλ Υπουργού κ.Ευάγγελου Αποστόλου ,κατέστη δυνατόν επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι σχετικές υπηρεσιακές διαδικασίες και να υπερπηδηθούν ανεξήγητες καθ ημάς  χρονοβόρες γραφειοκρατικές κολυσιεργίες.

 

Ελπίζουμε ότι η ανάγκη υπογραφής πρωτοκόλλων φυτουγείας μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδος - Κίνας θα τεθεί στην Ημερήσια Διάταξη της Πρωθυπουργικής επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, ώστε το υφιστάμενο σημερινό εξαγωγικό ενδιαφέρον να ικανοποιηθεί άμεσα και θα αποφευχθεί οι ανταγωνιστές μας να έχουν πλήρως κατακτήσει όλες αυτές τις αγορές.

 

Χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ ,ελπίζουμε ότι θα  εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της ότι οι εν λόγω φάκελοι ομού με αυτόν των ακτινιδίων θα  χρησιμεύσουν πιλοτικά και για άλλες ασιατικές χώρες πέραν της Κίνας, καθώς οι απαιτήσεις που προβάλονται σε θέματα φυτοϋγειονομικής προστασίας είναι παραπλήσιες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<