Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

13-07-2015, 13:47
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Περίοδος που οι μυκητολογικές ασθένειες βοτρυοσφαίρια και σεπτορίωση μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στη φιστικιά. Ιδιαίτερη μέριμνα απαιτείται για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας και των τριών ξυλοφάγων εντόμων (σέζια, κόσσος, ζευζέρα) στη μηλιά και την αχλαδιά. Εποχή που τα υπαίθρια κηπευτικά (ντομάτα, αγγούρι, φασόλι) χρειάζονται υποστύλωση, αντιμετώπιση των ζιζανίων, καθώς και προληπτικό περιορισμό του περονόσπορου. Κορυφολόγημα και βλαστολόγημα θα πρέπει να εφαρμοστεί στις ποικιλίες καπνού Αμερικανικού τύπου (Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ).

 

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Σημειώνεται ότι η βοτρυοσφαίρια είναι μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει τη φιστικιά, ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις της εποχής και προκαλεί ξηράνσεις στα φύλλα και κηλιδώσεις στους καρπούς της.

Συνιστάται άμεσος ψεκασμός με ένα κατάλληλο, εγκεκριμένο μυκητοκτόνο και για τον περιορισμό του μολύσματος, καθώς και για την προστασία της φυτείας απαραίτητος είναι ο τακτικός έλεγχος του δενδροκομείου, η απομάκρυνση και το κάψιμο κάθε προσβεβλημένου οργάνου.

Προσοχή απαιτείται από τους φιστικοπαραγωγούς, επειδή οι καιρικές συνθήκες της περιόδου αυτής ευνοούν τις μολύνσεις του φυλλώματος της φιστικιάς από τη σεπτορίωση και απαιτείται ο άμεσος επαναληπτικός ψεκασμός των δέντρων με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ακολουθώντας πάντοτε πιστά τις οδηγίες χρήσεως των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Περίοδος δραστηριοποίησης της καρπόκαψας ενός εντόμου που προσβάλει τη μηλιά και την αχλαδιά, και αντιμετωπίζεται με βιολογικά σκευάσματα κατά την εναπόθεση των αυγών, καθώς και με φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά την εκκόλαψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των αυγών εναποτίθεται στα υψηλά κλαδιά, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα καλού λουσίματος των κορυφών των δέντρων και να επιλέγονται φυτοφάρμακα που να αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας .Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η επέμβαση για την καρπόκαψα αντιμετωπίζει και τις νάρκες.

Τα μηλοειδή προσβάλλονται και από τα ξυλοφάγα έντομα. Συγκεκριμένα από τη σέζια, τον κόσσο και τη ζευζέρα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να καταπολεμηθούν ταυτόχρονα με την καρπόκαψα, εάν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα φυτοφάρμακα που περιέχουν τις απαραίτητες για τα έντομα αυτά εγκεκριμένες, δραστικές ουσίες.

Επισημαίνεται ότι για να καταπολεμηθεί η σέζια απαιτείται ψεκασμός, ο οποίος να κατευθύνεται στον κορμό και τους βραχίονες των δέντρων, για τον κόσσο στο λαιμό και στον κορμό, και για τη ζευζέρα στις κορυφές τους.

 

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ (Υποστύλωση)

Εποχή κατάλληλη για το δέσιμο των φυτών των υπαίθριων κηπευτικών (ντομάτα, αγγούρι, φασόλι), καθώς και για την υποστύλωση για τη στήριξή τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Ειδικότερα, το δέσιμο πρέπει να γίνεται με ειδικά υλικά, π.χ. ράφια, και σίγουρα όχι με σπάγγο ή ακόμα χειρότερα με σύρμα, γιατί «τραυματίζονται» οι βλαστοί.

Κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση των ζιζανίων που αναπτύσσονται στις φυτείες σε μεγάλους πληθυσμούς εξαιτίας των αρδεύσεων και ανταγωνίζονται τα καλλιεργούμενα φυτά, μειώνοντας τις αποδόσεις τους.

Οι παραγωγοί πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ζιζανίων βάσει της έκτασης που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα: 1) Εάν η έκταση είναι μικρή προτείνεται να προκρίνεται το βοτάνισμα ή το σκάλισμα (κοστοβόρο και κουραστικό) και 2) αν είναι μεγάλη επιβάλλεται το μηχανικό σκάλισμα ή η χρήση των κατάλληλων, εκλεκτικών, μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων.

Εφιστάται η προσοχή των καλλιεργητών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών, για την προληπτική αντιμετώπιση του περονόσπορου, που αναπτύσσεται κυρίως στους υγρούς λαχανόκηπους και βασικά όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Η αντιμετώπισή του στα υπαίθρια κηπευτικά γίνεται με καλλιεργητικά μέτρα, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού (μικρότερος αριθμός φυτών στο στρέμμα) και η επιλογή ποικιλιών ανθεκτικών ή έστω ανεκτικών στην ασθένεια.

 

ΚΑΠΝΟΣ (Κορυφολόγημα και βλαστολόγημα)

Γνωστοποιείται ότι η αφαίρεση των κορυφών των φυτών του καπνού (κορυφολόγημα) και στη συνέχεια των πλάγιων βλαστών (βλαστολόγημα) επηρεάζει θετικά τα χαρακτηριστικά των καπνόφυλλων. Με την εφαρμογή αυτή αυξάνεται το ριζικό σύστημα των φυτών, καθώς και η απόδοση και η περιεκτικότητα των φύλλων σε ζάχαρα και νικοτίνη, τα δε φύλλα, κυρίως της κορυφής, γίνονται μεγαλύτερα και βαρύτερα και με περισσότερη ύλη (παχύτερα).

Τίθεται σε γνώση των καπνοπαραγωγών ότι το κορυφολόγημα αφορά περισσότερο τις ποικιλίες καπνού Αμερικάνικου τύπου (Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ) και λιγότερο τα αντίστοιχα Ανατολικού τύπου καπνά, επειδή επιδιώκεται η παραγωγή μικρών φύλλων, λεπτών, ανοικτού χρωματισμού και ελαφρών (φτωχών σε νικοτίνη).

Υπενθυμίζεται ότι ο καλύτερος χρόνος για το κορυφολόγημα και το βλαστολόγημα είναι η έναρξη της άνθησης και όταν τα καπνά Αμερικάνικου τύπου έχουν 20-22 φύλλα.

Προσοχή, τέλος, στη λεπτομέρεια, ότι όσο χαμηλότερα γίνεται το κορυφολόγημα τόσο μικρότερη απόδοση παίρνουμε και το παραγόμενο προϊόν έχει περισσότερη νικοτίνη και ύλη, καθώς και μεγαλύτερα φύλλα.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<