Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

20-04-2015, 11:33
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Η φυτόφθορα της μηλιάς είναι μυκητολογική ασθένεια, η οποία αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά μέτρα, ενώ ο κόκκινος τετράνυχος και η ψώρα του San Zose στη μηλιά μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ίδιο φυτοπροστατευτικό υλικό. Το ωίδιο στην πατάτα και η μαργαρόνια στην ελιά και τα ξυλοφάγα έντομα (φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης) απαιτούν, για την καταπολέμησή τους, την εφαρμογή κατάλληλων ωϊδιοκτόνων το πρώτο και καλλιεργητικά κυρίως μέτρα τα υπόλοιπα.

 

 

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Ο μύκητας που προκαλεί τη φυτόφθορα στην αμυγδαλιά και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, προσβάλλει το λαιμό των δέντρων και ευνοείται τόσο από την ύπαρξη πληγών και τραυμάτων στο σημείο εμβολιασμού ή στις ρίζες όσο και από την υψηλή υγρασία που συγκεντρώνεται, συνήθως, κοντά στο λαιμό των δέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσβολή από τη φυτόφθορα εμφανίζεται αργά την άνοιξη, κατά την εποχή της βλάστησης που αναγκαστικά αναστέλλεται, γίνονται μικρότερα και χλωρωτικά τα φύλλα των δέντρων, ενώ ενίοτε εμφανίζονται ξηράνσεις βλαστών και κλάδων.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά μέτρα. Ειδικότερα:

Α. Στα καλλιεργητικά μέτρα περιλαμβάνονται:

1. Ξελάκωμα των δέντρων και

2. καθάρισμα γύρω από το λαιμό τους (για τη μείωση της υγρασίας που συγκρατούν τα πάσης φύσεως ζιζάνια).

Β. Στα φυτοπροστατευτικά:

1. Επάλειψη του κορμού μέχρι 1 μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους με βορδιγάλειο πολτό και

2. ψεκασμός, αν χρειασθεί, με τα κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα.

 

 

 

ΜΗΛΙΑ

Εποχή που ο κόκκινος τετράνυχος και η ψώρα San Zose μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στη μηλιά.

Συνιστάται άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου με το κατάλληλο ακαρεοκτόνο σκεύασμα, ωοκτόνου και προνυμφιοκτόνου δράσης, εάν μετά από τυχαία επιθεώρηση και ανάλογη δειγματοληψία καταμετρηθούν περισσότερα από 10 αυγά σε ένα ανθοφόρο οφθαλμό ή 1.000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου μήκους ενός μέτρου.

Τίθεται σε γνώση των παραγωγών, στις περιπτώσεις που καταμετρηθούν λιγότερα από 10 αυγά στον ανθοφόρο οφθαλμό, να γίνεται επέμβαση με παραφινέλαια που αντιμετωπίζουν συνδυαστικά τον κόκκινο τετράνυχο και την ψώρα.

Στους οπωρώνες μηλιάς με προσβολή από το κοκκοειδές που προκαλεί την ψώρα του San Zose, η επέμβαση με παραφινέλαια για την καταπολέμησή του, πρέπει να γίνεται από το στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών μέχρι εκείνο της πράσινης κορυφής.

Επισημαίνεται ότι με αυτή την εφαρμογή, εκτός από τη μείωση των χειμερινών αυγών και του κόκκινου τετρανύχου, επιτυγχάνεται και η ταυτόχρονη καταπολέμηση των διαχειμαζόντων μορφών ανθονόμου και βαμβακάδας της μηλιάς, που αποτελούν εξίσου σημαντικούς εντομολογικούς εχθρούς και ως εκ τούτου τα οφέλη είναι πολλαπλά.

 

 

ΠΑΤΑΤΑ

Εποχή που ο συνδυασμός ανόδου της θερμοκρασίας με την αυξημένη υγρασία, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες και αυξημένο κίνδυνο προσβολής των φυτειών πατάτας από τον περονόσπορο, που αποτελεί, ίσως, τη σοβαρότερη μυκητολογική της ασθένεια.

Προσοχή πρέπει να δίνεται ιδιαίτερα από τους πατατοπαραγωγούς την περίοδο αυτή, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση του μύκητα που προκαλεί την ασθένεια και μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση των αποδόσεων.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή των κατάλληλων μυκητοκτόνων, που πρέπει να είναι περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον και κατά την εφαρμογή τους να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες της ετικέτας, ώστε να έχουμε μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 

ΕΛΙΑ

Η ελιά προσβάλλεται την περίοδο αυτή από ένα όχι πολύ γνωστό εχθρό, τη μαργαρόνια, που εμφανίζεται στην τρυφερή βλάστηση, τα κλειστά άνθη και μερικές φορές στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς της.

Σημειώνεται ότι δραστηριοποιείται από αυτή την εποχή και μετά, ενώ δεν απαιτείται αντιμετώπιση στα μεγάλα ελαιόδεντρα επειδή οι ζημιές που προκαλούνται από την ασθένεια δεν είναι σοβαρές, ωστόσο χρειάζεται προστασία των φυτωρίων και των νεαρών δενδρυλλίων, όταν η προσβολή είναι έντονη.

Τα ξυλοφάγα έντομα της ελιάς, ο φλοιοτρίβης και ο φλοιοφάγος, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με καλλιεργητικά μέτρα και να αποφευχθεί η χημική καταπολέμησή τους.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αφαιρεθούν με κλάδεμα τα πολύ προσβεβλημένα ξερά, τα ημίξερα κλαδιά και οι κλαδίσκοι, αλλά και να απομακρυνθούν από τον ελαιώνα, καθώς και να διατηρηθούν τα δέντρα σε καλή θρεπτική κατάσταση, με την εφαρμογή μιας ισόρροπης, ορθολογικής λίπανσης.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<