Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

04-02-2015, 15:20
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Αναγκαία κρίνεται η αντιμετώπιση της καρκίνωσης, των ξυλοφάγων εντόμων (φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης), της καπνιάς και των λειχήνων στην καλλιέργεια της ελιάς. Στην αχλαδιά απαιτείται επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της ψύλλας και του βακτηριακού καψίματος, με την ψύλλα να ελέγχεται με χημικά κυρίως μέσα και το βακτηριακό κάψιμο με προληπτικά καλλιεργητικά μέσα. Για τη σπορά των ζαχαροτεύτλων, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου, οι παραγωγοί πρέπει να προετοιμάζονται σιγά-σιγά.


ΕΛΙΑ

Η καρκίνωση της ελιάς έχει σαν βασικό σύμπτωμα εξογκώματα (καρκινώματα) στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό. Η ασθένεια προκαλείται από βακτήριο, που μεταφέρεται από τα καρκινώματα σε μη επουλωμένες πρόσφατες πληγές και προκαλεί νέες μολύνσεις, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι βροχερός. Επισημαίνεται ότι η Κορωνέικη (ψιλολιά), που θεωρείται η κυριότερη ελληνική ποικιλία παραγωγής λαδιού, είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Συνιστάται για την καταπολέμησή της να αποφεύγεται το ράβδισμα και το κλάδεμα των ελαιοδέντρων με υγρό ή βροχερό καιρό. Προσοχή πρέπει να δίνετε από τους παραγωγούς, ώστε, όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές, ιδιαίτερα σε νεαρά δέντρα, να αφαιρούνται, να απομακρύνονται και να καίγονται τα προσβεβλημένα κλαδιά. Το κλάδεμα των δέντρων πρέπει να γίνεται με ξηρό καιρό, τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά και οι τομές κλαδέματος να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό και μετά από χαλαζόπτωση ή παγετό να γίνεται ένας προληπτικός ψεκασμός άμεσα με χαλκούχα σκευάσματα.

Τα ξυλοφάγα έντομα της ελιάς ή σκολύτες (φλοιοφάγος και φλοιοτρίβης) προσβάλλουν τους εξασθενημένους ή ξηρούς κυρίως κλάδους, σε δε αυξημένους πληθυσμούς μπορούν να προσβάλλουν και νεαρά κλαδιά και αντιμετωπίζονται βασικά με καλλιεργητικά μέτρα. Σημειώνεται ότι με το κατάλληλα κλάδεμα, την ορθολογική λίπανση και άρδευση διατηρείται η ευρωστία των ελαιοδέντρων και μειώνεται ο κίνδυνος προσβολών, ενώ η έγκαιρη αφαίρεση, απομάκρυνση και κάψιμο των ξηρών και ημίξηρων κλαδιών το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου, μειώνει τις πιθανές εστίες μόλυνσης.

Η καπνιά και οι λειχήνες αναπτύσσονται συνήθως σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση. Κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει επαρκή αερισμό και φωτισμό μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών από το κύριο αίτιο της καπνιάς, το λεκάνιο, αφού η καπνιά αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα του λεκανίου. Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα βοηθά στην προστασία των δέντρων από την καπνιά και στην αποκόλληση των λειχήνων.

 

ΑΧΛΑΔΙΑ

Σε φυτείες αχλαδιάς που είχαν προσβληθεί από ψύλλα την προηγούμενη χρονιά, οι παραγωγοί πρέπει να πραγματοποιούν ψεκασμούς με κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που την περίοδο αυτή μπορεί να εμφανισθούν οι πρώτες ωοτοκίες του εντόμου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Στις χειμωνιάτικες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις για την προστασία της αχλαδιάς, συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά καλλιεργητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του βακτηριακού καψίματος. Στο πλαίσιο των καλλιεργητικών μέτρων και παρεμβάσεων πρέπει οπωσδήποτε να διενεργείται αυστηρό κλάδεμα των τμημάτων της αχλαδιάς που έχουν προσβληθεί από το βακτήριο και η απολύμανση των εργαλείων κοπής. Συμπερασματικά, αν παρίσταται ανάγκη, γίνεται ψεκασμός με κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα, πριν από τη διόγκωση των οφθαλμών.

 

ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

Από τα ανοιξιάτικα φυτά της μεγάλης καλλιέργειας, στη χώρα μας, τα ζαχαρότευτλα είναι το πρώτο από πλευράς ημερομηνίας σποράς. Ειδικότερα, για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, ως κατάλληλη εποχή θεωρείται το χρονικό διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου. Στις περιπτώσεις όπου οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο αυτή είναι ακατάλληλες, η σπορά μπορεί να παραταθεί μέχρι τέλος Απριλίου, ποτέ όμως αργότερα. Όσο πιο πρώιμα γίνεται η σπορά τόσο πιο υψηλές αναμένεται να είναι οι αποδόσεις.

Η προετοιμασία της κλίνης του σπόρου, λόγω της αστάθειας του καιρού αυτή την περίοδο, πρέπει να γίνεται με ελαφριά καλλιεργητικά μηχανήματα για να δημιουργηθεί ένα επιφανειακό στρώμα εδάφους, πάχους 2-3 εκ., ψιλοχωματισμένο, κατάλληλο να υποδεχθεί τον σπόρο, που θα εξασφαλίσει ένα ομαλό, απρόσκοπτο και γρήγορο φύτρωμα, που είναι και το ζητούμενο.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<