Το «Γιαννιώτ’κο» ήρθε για να μείνει

02-02-2015, 13:16
Το «Γιαννιώτ’κο» ήρθε για να μείνει

Της ΑΝΝΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

(arampatzi@paragogi.net)

 

Την κατάσταση στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι Γιαννιώτες κτηνοτρόφοι. Με τις πληγές της κρίσης ανοιχτές, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή τιμή του γάλακτος, την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και την καθυστέρηση στις πληρωμές, η Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, με στόχο την επιβίωση τους, αλλά και την προσφορά ποιοτικών, ντόπιων προϊόντων στους καταναλωτές του Νομού.

Έτσι, το «Γιαννιώτ’κο γάλα», το αγελαδινό αλλά και πρόβειο γιαούρτι τους βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες στα ράφια των τοπικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Όπως τόνισε στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής της Κίνησης, κ. Μιχάλης Τζίμας, η ιδέα τους αυτή πήρε «σάρκα και οστά» μέσα σε περίπου 2 μήνες, κλείνοντας συμφωνία για την επεξεργασία του γάλακτος των παραγωγών του Κινήματος με ένα τοπικό τυροκομείο, το Ζαγόρι. Μέχρι στιγμής, το γάλα διάρκειας 5 ημερών φτάνει τον 1 τόνο την ημέρα και τα γιαούρτια τα 250 κιλά. Διανέμεται στα τοπικά σούπερ μάρκετ, αλλά όχι στις μεγάλες αλυσίδες. Η τιμή του είναι ανταγωνιστική, το γάλα πωλείται στο 1,4 ευρώ, ενώ τα γιαούρτια, αγελαδινό και πρόβειο προς 0,7 και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.

Η ανταπόκριση του κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα, είναι συγκινητική. «Η αποδοχή είναι μεγάλη, το ζητούν στα καταστήματα», προσέθεσε ο ίδιος. Το εγχείρημα είναι ανοιχτό για νέες συμμετοχές και οι φιλοδοξίες μεγάλες. Στόχος της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων είναι το «γιαννιώτ’κο γάλα και γιαούρτι» να βγει από τα όρια του Νομού και να καλύψουν σταδιακά όλους τους Νομούς της Ηπείρου.

Η επέκταση είναι ένα όνειρο ζωντανό, αλλά τα μεγάλα «αγκάθια» είναι το κοστολόγιο και η χρηματοδότηση, τα οποία θέλουν αρκετή δουλειά. Μέσα στις σκέψεις των Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων είναι και η διανομή γάλακτος μέσω αυτόματων πωλητών, κατά τα πρότυπα του Θεσσαλικού Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα», αλλά το κεφάλαιο δεν υπάρχει και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες μοιάζει ανέφικτη. Γι’ αυτό το λόγο τα μέλη της Κίνησης ελπίζουν πως θα υπάρξει στήριξη από το κράτος σε αυτή τους την προσπάθεια.

Απολογισμός των όσων πέτυχαν τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του προϊόντος θα γίνει μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Όπως και να ’χει, η Κίνηση, με βάση τα πρώτα δείγματα που έχει, σκοπεύει μέσα στο επόμενο τρίμηνο να αυξήσει τις ποσότητες που παράγει, ενώ οι πρωτοτυπίες θα είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε από μια κίνηση που φιλοδοξεί ν’ αφήσει εποχή στην Ήπειρο.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<