Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

19-01-2015, 10:21
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή φύτευσης όλων των ειδών των καρποφόρων δέντρων (έρριζα ή γυμνόρριζα δενδρύλλια), αλλά και προληπτικής αντιμετώπισης των μυκητολογικών ασθενειών τους με χαλκούχα σκευάσματα. Στις υπερπρώιμες ποικιλίες ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς χρειάζεται αντιμετώπιση της μονίλιας, που αναπτύσσεται όταν ο καιρός είναι βροχερός και ψυχρός. Στη μηλιά και την αχλαδιά πιθανόν να χρειαστεί αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και της ψύλλας (στην αχλαδιά), που μπορεί να γίνει και με την εφαρμογή ενός μόνο φυτοπροστατευτικού προϊόντος.


ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η εποχή είναι  κατάλληλη για τη φύτευση των έρριζων ή γυμνόρριζων δενδρυλλίων μηλιάς, αχλαδιάς και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, σε λάκκους μεγέθους 60 x 60 x 60 εκ. και πάντοτε ανάλογα με το μέγεθος της μπάλας του χώματος (για τα έρριζα) και τον όγκο των ριζών. Συνιστάται πριν τη φύτευση, να τοποθετείται στον πάτο των λάκκων κομπόστ ή μικρή ποσότητα κοπριάς ή μικτού ανόργανου λιπάσματος. Προσοχή πρέπει να δίνεται στην τελευταία περίπτωση, ώστε το λίπασμα να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τις ρίζες των φυτών, για να αποφευχθούν φαινόμενα φυτοτοξικότητας (κάψιμο).

Ενδείκνυται στα γυμνόρριζα δενδρύλλια να γίνεται ελαφρύ κόψιμο μέρους των ριζών και εμβάπτισή τους σε ορμόνη ριζοβολίας, καθώς και αφαίρεση τυχόν παραφυάδων και ξερών κλάδων πριν την τοποθέτησή τους στο κέντρο των λάκκων, που στη συνέχεια συμπληρώνονται με χώμα. Για την καλύτερη και ασφαλέστερη εγκατάσταση των δενδρυλλίων, καθώς και για τη συγκράτηση του νερού άρδευσης γύρω από το φυτό να δημιουργείται μια μικρή λακκούβα-λεκάνη, ενώ για την προστασία της νεαρής φυτείας από τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι πρέπον να τυλίγεται ο κορμός των πρόσφατα μεταφυτευθέντων δενδρυλλίων με ύφασμα παγοπροστασίας ή με ένα τσουβάλι ή ένα κομμάτι νάιλον.

Υπενθυμίζουμε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη, επίσης, για προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα για την προστασία των εσπεριδοειδών, των πυρηνοκάρπων, των μηλοειδών, των ακρόδρυων και της ελιάς από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Οι προληπτικοί ψεκασμοί πρέπει να γίνονται μετά το τέλος του κλαδέματος ή μετά τη συγκομιδή ή μετά τη φυλλόπτωση ή ακόμη και μετά από άσχημες καιρικές συνθήκες (χαλαζόπτωση, ισχυροί άνεμοι κ.ά.). Εάν μετά τον ψεκασμό ακολουθήσει ισχυρή βροχή, πρέπει να επαναληφθεί ο ψεκασμός, γιατί ο χαλκός ξεπλένεται με τη βροχή.


ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ (Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Βερικοκιά)

Στις υπερπρώιμες ποικιλίες βερικοκιάς, ροδακινιάς και νεκταρινιάς υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από μονίλια, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα) και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Η προστασία από τη μονίλια εξασφαλίζεται στο στάδιο που τα μπουμπούκια είναι ροζ (στάδιο γ’) και πρέπει να συνεχίζεται σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας.

Προσοχή χρειάζεται όταν στην περιοχή επικρατεί βροχερός και ψυχρός καιρός, οπότε η χρησιμοποίηση των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών ουσιών είναι περισσότερο αναγκαία, επειδή στις περιπτώσεις αυτές ευνοείται η εκδήλωση και η ανάπτυξη της ασθένειας.


ΜΗΛΟΕΙΔΗ (Μηλιά, Αχλαδιά)

Απαιτείται ψεκασμός με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα (όπως παραφινέλαια) αυτή την εποχή, για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου. Η επέμβαση κρίνεται αναγκαία εφόσον ανακαλυφθούν και επιβεβαιωθούν πληθυσμοί μεγαλύτεροι από 1.000 αυγά τετράνυχου ανά τρέχον μέτρο καρποφόρου ξύλου. Απαιτείται επιμελής και καθολική διαβροχή των δέντρων, για αποτελεσματική καταπολέμησή του, επειδή τα αυγά βρίσκονται σε καλά προφυλαγμένες θέσεις στα κλαδιά των δέντρων.

Απαραίτητος κρίνεται ο ψεκασμός με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά εγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι οι χειμερινοί πολτοί, για την αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς που την προσβάλλει πολύ συχνά. Ως καταλληλότερος χρόνος εφαρμογής των σκευασμάτων κρίνεται η περίοδος του πλήρους ληθάργου των δέντρων και πριν το φούσκωμα των οφθαλμών. Στις περιπτώσεις που οι επικρατούσες θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν επιτρέπεται η χρήση χειμερινών πολτών, συνιστάται η χρήση λαδιού πυρεθρίνης. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνει κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, εφόσον είναι δυνατόν με λιακάδα και όταν οι ελάχιστες θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από το μηδέν και οι μέγιστες μεγαλύτερες από τους δέκα βαθμούς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι δυνατή η συνδυασμένη αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου και της ψύλλας στην αχλαδιά όταν οι δύο εχθροί έχουν προσβάλλει τους δενδρώνες, με τη χρήση ενός και μόνο φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<