Κινητοποιήσεις ξεκινούν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ-Τι λένε στην "Παραγωγή"

16-01-2015, 10:17
Κινητοποιήσεις ξεκινούν από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ-Τι λένε στην

Της Βούλας Μαλαίνου

 

Με κινητοποιήσεις απαντούν από την ερχόμενη Δευτέρα όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ στην εντολή της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμευτούν, ως ενέχυρο, 49.000 τόνοι αποθηκευμένης ζάχαρης για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου η εισηγμένη να καταβάλει στους παραγωγούς ένα μέρος από τα χρωστούμενα για τα τεύτλα, που παραδόθηκαν κατά την περασμένη παραγωγική διαδικασία.

 

Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές, όπως οι ίδιοι λένε στην «Παραγωγή», θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στον πολιτικό κόσμο ενόψει των εκλογών, έτσι ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

 

Προγραμματίζουν δε αποκλεισμούς κτιρίων σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την ερχόμενη Τρίτη. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν να «μπλοκάρουν» με τα αγροτικά τους μηχανήματα κτίρια, όπου στεγάζονται υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, σε Ορεστιάδα, Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Κοζάνη, Λάρισα, Φθιώτιδα και Τρίκαλα.

 

Με το δάνειο των 11 εκατ. ευρώ η ζαχαροβιομηχανία θα δώσει μία πρώτη προκαταβολή της τάξεως του 60% προς τους παραγωγούς, την ώρα που οι οφειλές προς αυτούς ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ.

 

Από τους 49.000 τόνους, όπως επισημαίνει στην «Παραγωγή» ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΒΖ Χριστόδουλος Βαρκάκης, οι 30.000 τόνοι αντιστοιχούν στο δάνειο, που είχε λάβει η εταιρεία το 2013 και οι άλλοι 19.000 τόνοι αντιστοιχούν στο φετινό, η απελευθέρωση του οποίου δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

 

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, όταν απεσταλμένοι εταιρείας που συνεργάζεται με την Πειραιώς, κατέφτασαν στο εργοστάσιο του Πλατέως και επιχείρησαν να σφραγίσουν τις αποθήκες της ζαχαροβιομηχανίας.

 

Αυτό, καθώς όρος της Τράπεζας για την εκταμίευση έκτακτου δανείου είναι η ενεχυρίαση του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ζάχαρης, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο Πλατύ.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρκάκης, οι εργαζόμενοι στο Πλατύ αντέδρασαν και εμπόδισαν τους απεσταλμένους της Πειραιώς να σφραγίσουν τα σιλό και τις αποθήκες, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης και έπειτα περιφρουρούνται.

 

Η διοίκηση της εισηγμένης, πάντως, εξακολουθεί να «νίπτει τας χείρας της» ακόμη και ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο Πλατύ, ρίχνοντας το «μπαλάκι» σε κυβέρνηση και Τράπεζα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν ευθύς αμέσως τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λάμπρο Χαραλάμπους. Ο ίδιος μετέβη στο Πλατύ για μία πρώτη συνάντηση μαζί τους, η οποία δεν απέφερε καρπούς. Ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε στους εργαζόμενους πως το κράτος και ο πιστωτής έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και πως όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις των δύο αυτών παραγόντων.

 

Δύο μέρες μετά από το επίμαχο γεγονός 150 με 200 παραγωγοί και μηχανάτορες πραγματοποίησαν κατάληψη έξω από τα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να λάβουν απαντήσεις για το πότε θα πληρωθούν.

 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν καθυστερημένα τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου στις 9 Ιανουαρίου, ωστόσο, ύστερα από τα τελευταία γεγονότα οι ίδιοι εκφράζουν ανησυχία για το αν θα συνεχίσουν να πληρώνονται και στο μέλλον.

 

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:06

«Τρέχει» η ανανέωση των παγίων του ΑΔΜΗΕ
Την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων...

03.22.2021 12:56

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Καλαμάτας
Με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

03.22.2021 12:52

Η ΔΕΗ ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ακόμη 75 εκατ.
Για επιπλέον 75 εκατ. ευρώ ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών η ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<