Αγωνία για την αυτάρκεια στο γάλα

06-01-2013, 15:10
Αγωνία για την αυτάρκεια στο γάλα

Η πώληση της Δωδώνης και η κατάρρευση της Αγνό, σε συνδυασμό με τα υποσιτισμένα ζώα και τις μειωμένες παραγωγές, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή και τη διάθεση του ελληνικού γάλακτος, τη στιγμή που έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εγχώρια ζήτηση. Η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 1.200.000 τόνους αγελαδινό γάλα, ενώ το 2012 μόλις 600.000 τόνοι παρήχθησαν στη χώρα μας. «Ήδη δεν υπάρχει επάρκεια γάλακτος.

 

Η παραγωγή κάθε χρόνο περιορίζεται, και θα είναι ευτύχημα εάν το 2013 διαμορφωθεί σε 500.000 τόνους» σημειώνει στην «Παραγωγή» ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας τη μείωση της παραγωγής έγκλημα. Όπως εξηγεί, η μείωση οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Μάλιστα, υπερτονίζει το θέμα του υποσιτισμού των ζώων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν τις απαιτούμενες αποδόσεις γάλακτος. «Η Ελλάδα έχει παραγωγή, έχει δυνατότητες και μπορεί, αλλά δεν έχει τη στήριξη που απαιτείται. Η λογική ότι πρέπει να πιάσουμε τις ευρωπαϊκές τιμές είναι ψέμα. Οι ελληνικές υποδομές και η στήριξη σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τις ευρωπαϊκές, και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται ο Έλληνας παραγωγός».

 

Η κρίση απειλεί ήδη και την αιγοπροβατοτροφία, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναμένεται κάμψη της εγχώριας παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία. Η τάση αυτή αποδίδεται στην ακρίβεια των ζωοτροφών και στις καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς τυροκομείων και εταιρειών που απορροφούν τα προϊόντα, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε οικονομική ασφυξία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βογιατζή, η μείωση της παραγωγής θα είναι της τάξης του 15% για το 2013, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παραγωγού γάλακτος, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 46 λεπτά το κιλό. «Η μεγάλη μου αγωνία είναι ότι μειώνεται η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και αυτή των αιγοπροβάτων σε μια στιγμή που αυξάνονται οι εξαγωγές φέτας» σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος. Στο μεταξύ, η συσσώρευση της παραγωγής σε μεγάλες βιομηχανίες και η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης εκτιμάται ότι ευνοεί τη λειτουργία καρτέλ σε βάρος των παραγωγών.

 

«Το εργοστάσιο της Δωδώνης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών ενάντια στα καρτέλ. Μετά την πώληση οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος του ελέους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζίμας, ενώ ο κ. Πεβερέτος χαρακτηρίζει τις εξελίξεις με τη Δωδώνη και την Κολιός (Αγνό) ως το επιστέγασμα της κρίσης που βιώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι.

Θέματα της ίδιας ενότητας
09.19.2016 14:29

Στις 26/9 η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ
Στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση της νέας αμιγούς συνεταιριστικού χαρακτήρα ΠΑΣΕΓΕΣ

09.15.2016 15:13

Συνάντηση Μπόλαρη με τον Σύλλογο βουβαλοτρόφων
Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Βουβαλοτρόφων Κερκίνης συναντήθηκε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος...

08.24.2016 11:33

Συνάντηση Μπόλαρη, με το Προεδρείο του Α.Σ. Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»
Με το Προεδρείο και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος», συναντήθηκε ο...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<