Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

29-12-2014, 10:46
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Συγκεκριμένοι κανόνες πρέπει να τηρούνται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν κατά τη συγκομιδή και την αποθήκευση του ελαιολάδου, με στόχο τη διατήρηση υψηλής της ποιότητάς του. Κατά τη διακίνηση των καρπών των εσπεριδοειδών πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από φύλλα και μίσχους για λόγους φυτοπροστασίας από την «τριστέτσα». Στη βερικοκιά, σημαντική μυκητολογική ασθένεια είναι η νέκρωση των βραχιόνων. Στις τρεις εποχές φύτευσης της πατάτας στη χώρα μας (χειμώνας - άνοιξη - καλοκαίρι) είναι να χρησιμοποιείται υγιής, πιστοποιημένος πατατόσπορος.


ΕΛΙΑ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Συνιστάται μετά την έκθλιψη της ελαιοζύμης, η αποθήκευση του ελαιολάδου να γίνεται σε χώρο καθαρό, στον οποίο εξασφαλίζονται χαμηλές θερμοκρασίες, σε κατάλληλα μέσα αποθήκευσης που δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε κάποια άλλη πηγή θερμότητας, ξεχωριστά για κάθε ποιοτική κατηγορία.

Επισημαίνεται ότι το λάδι δεν πρέπει να μολυνθεί από βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες πτητικές ουσίες και να μεταγγίζεται σε άλλο χώρο αποθήκευσης κάθε 1-2 μήνες για την αφαίρεση της «καθούρας». Τα δοχεία αποθήκευσης πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή, αεροστεγή, κλειστά και γεμάτα λάδι για να αποφεύγεται η οξείδωσή του.

Για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου -μοναδικής στον κόσμο, αφού το 80% της παραγωγής κάθε χρόνο είναι έξτρα παρθένο- πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι απαραίτητοι κανόνες για τη συγκομιδή, την έκθλιψη κα την αποθήκευση.

 

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Κρίνεται απαραίτητο για τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπ-φρουτ) οι καρποί τους να διακινούνται χωρίς φύλλα και ποδίσκους, για να περιορισθεί ή και να μηδενιστεί η διάδοση μιας ιδιαίτερα σοβαρής ασθένειας, γνωστής ως «τριστέτσα» των εσπεριδοειδών. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της διακίνησης με φύλλα και ποδίσκους ισχύει και για τις λαϊκές αγορές ή και κατά τη μεταφορά των καρπών στα συσκευαστήρια. Η συλλογή των καρπών πρέπει να γίνεται με τομή στο αστέρι, ώστε τα φύλλα να μένουν στο χωράφι.

Είναι απαραίτητη, επίσης, η ενημέρωση των καταναλωτών ότι η απουσία φύλλων και ποδίσκων ενδείκνυται για λόγους φυτοπροστασίας, για να μη θεωρούνται οι συγκεκριμένοι καρποί μπαγιάτικοι ή ότι είναι εισαγόμενοι.

 

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι η νέκρωση των βραχιόνων της βερικοκιάς, είναι μια μυκητολογική ασθένεια, με χαρακτηριστικά συμπτώματα την παρουσία διογκωμένων ελκών με ρωγμές στα κλαδιά ή στον κορμό των δέντρων, με παράλληλη έκκριση άφθονης κόλλας από τα προσβεβλημένα μέρη.

Συνιστάται για την αντιμετώπιση της ασθένειας η λήψη καλλιεργητικών φροντίδων, ιδιαίτερα στις περιοχές και στις φυτείες που ενδημεί ο μύκητας, όπως όψιμο κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των δέντρων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός και ο φωτισμός τους. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το κλάδεμα δεν πρέπει να γίνεται με υγρό καιρό και κατά τη διεξαγωγή του, πρέπει να αφαιρούνται όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά. Τίθεται εις γνώση των καλλιεργητών ότι είναι υποχρεωτική και η απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με ειδική απολυμαντική αλοιφή.

 

ΠΑΤΑΤΑ - ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ

Η φύτευση του πατατόσπορου ξεκινά στη χώρα μας αυτό το μήνα (Δεκέμβριο) στις νότιες περιοχές της χώρας και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο (ανοιξιάτικη πατάτα) στις βόρειες. Στη χώρα μας η πατάτα φυτεύεται και σε μια τρίτη περίοδο που είναι το καλοκαίρι (Ιούλιος-Αύγουστος, καλοκαιρινή πατάτα). Κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη, για την τελευταία περίπτωση, σημαντικών ποσοτήτων νερού και επισημαίνεται ότι ο βιολογικός της κύκλος είναι μικρότερος σε σχέση με τις άλλες δύο.

Για την καλλιέργεια της πατάτας συνιστώνται εδάφη ελαφρά (τα συνεκτικά δημιουργούν κακοσχηματισμένους κονδύλους), με μεγάλο βάθος, όξινης αντίδρασης, επαρκώς εφοδιασμένα με οργανική ουσία, χωρίς μεγάλα συσσωματώματα και με κανονικά επίπεδα υγρασίας. Επισημαίνεται ότι στην καλλιέργεια της πατάτας ευεργετική είναι και η προσθήκη στο έδαφος χωνεμένης κοπριάς σε ποσότητα 2-3 τόνων στο στρέμμα.

Οι παραγωγοί πατάτας πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο πιστοποιημένο πατατόσπορο και η καλλιέργεια να εντάσσεται σε ένα σύστημα τριετούς ή τετραετούς αμειψισποράς, για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών, όπως νηματώδεις κ.ά.

Γίνεται γνωστό στους παραγωγούς πατάτας ότι η πυκνότητα φύτευσης επιδρά ευθέως στις τελικές αποδόσεις και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων, το δε βάθος φύτευσης, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 15-20 εκατοστών, εξαρτάται από την ποικιλία, αλλά και από τον τύπο του εδάφους. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης κυμαίνονται μεταξύ 65-70 εκατοστών και επί της γραμμής 30-40 εκατοστά.

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<