Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

22-12-2014, 11:03
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

 

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Στα μηλοειδή (μηλιά και αχλαδιά) πρέπει να αντιμετωπίσουμε μυκητολογικές (φουζικλάδιο) και εντομολογικές (σέζια) προσβολές και στην αχλαδιά επιπλέον την ψύλλα. Στα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερυκοκιά, κερασιά, δαμασκηνιά) μπορεί να αντιμετωπισθούν συνδυαστικά, με τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα έντομα ανθονόμος και ρυγχίτης. Κατά τη διάρκεια συγκομιδής του ελαιοκάρπου που προορίζεται για παραγωγή λαδιού, αλλά και κατά την έκθλιψή του πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία παρουσιάζονται.

 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της σοβαρής μυκητολογικής προσβολής στη μηλιά και την αχλαδιά, του φουζικλάδιου, πρέπει να εφαρμοσθεί ένα πλέγμα καλλιεργητικών και φυτοπροστατευτικών μέτρων, με στόχο τη σοβαρή μείωση έως και τον μηδενισμό της παραγωγής των ασκοσπορίων, πολλαπλασιαστικών οργάνων του φουζικλάδιου, που δημιουργούν, στη συνέχεια, τις πρωτογενείς μολύνσεις (την ερχόμενη άνοιξη).

Επειδή τα ασκοσπόρια μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν καλύπτουν όλα τα δενδροκομεία της περιοχής.

Με το κλάδεμα πρέπει να αφαιρούνται και να καίγονται οι προσβεβλημένοι από το προηγούμενο έτος βλαστοί, σε συνδυασμό με την εφαρμογή, λίγο πριν την έναρξη της πτώσης των φύλλων, ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου μυκητοκτόνου σε αυξημένη δόση.

Εναλλακτικά, μπορούν να συγκεντρωθούν και να καούν ή να παραχωθούν στο έδαφος τα φύλλα των δέντρων, όπου είναι δυνατόν ή μόλις πέσουν όλα τα φύλλα να ψεκαστούν με διάλυμα ουρίας. Συνιστάται, επίσης, να ψεκαστούν τα δέντρα πριν πέσουν τα φύλλα, επειδή η εφαρμογή αυτή ευνοεί την μετέπειτα αποσύνθεσή τους στο έδαφος. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, για να αποφευχθούν φαινόμενα τοξικότητας.

Την περίοδο αυτή πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι προνύμφες του εντόμου σέζια, στα σημεία προσβολής των δέντρων, που εντοπίζονται στη βάση των βραχιόνων και του κορμού, με σκοπό τη θανάτωσή τους. Για την καταπολέμηση των προνυμφών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά μέσα με μεγάλη υπολειμματική δράση.

Στους οπωρώνες της αχλαδιάς που σημειώνονται προσβολές ψύλλας, πρέπει να γίνει άμεσα ψεκασμός με στόχο να μειωθούν τα ακμαία του εντόμου που προορίζονται να διαχειμάσουν. Ο ψεκασμός ενδείκνυται να γίνει μια ζεστή και ηλιόλουστη ημέρα, με καλή διαβροχή των δέντρων και με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

 

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

Στα πυρηνόκαρπα συνηθισμένες είναι οι προσβολές από τους εντομολογικούς εχθρούς, τον ανθονόμο και τον ρυγχίτη. Για την αντιμετώπιση του ανθονόμου, που η ωοτοκία των ακμαίων του γίνεται στους ανθοφόρους οφθαλμούς από τον Δεκέμβριο έως και το τέλος Φεβρουαρίου, απαιτείται η εφαρμογή ενός κατάλληλου, εγκεκριμένου εντομοκτόνου, που τα θανατώνει πριν ωοτοκήσουν. Το εντομοκτόνο που θα χρησιμοποιηθεί, μπορεί να επιλεγεί έτσι, ώστε να αντιμετωπίσει συνδυαστικά και τον ρυγχίτη, που και αυτός καταστρέφει τους οφθαλμούς των πυρηνοκάρπων.

Σημειώνεται ότι είναι πολλές φορές δύσκολο να διαπιστώσει κανείς σε ποιόν από τους δύο εχθρούς οφείλεται η καταστροφή.

 

ΕΛΙΑ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα, η συγκομιδή τόσο των ελαιοποιήσιμων όσο και βρώσιμων ποικιλιών ελιάς.

Προτείνονται για την παραγωγή ελαιολάδου καλής ποιότητας από τις ελαιοποιήσιμες, αλλά και τις βρώσιμες ελιές που δεν είναι κατάλληλες για την αγορά, μερικές χρήσιμες συμβουλές που κρίνονται απαραίτητες:

α) Ο ελαιόκαρπος θα πρέπει να έχει ωριμάσει καλά και το χρώμα του να είναι μαυροϊώδες.

β) Οι ελιές που μαζεύονται με τα δίχτυα πρέπει να ωριμάσουν σε αυτά για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και να ελαιοποιούνται αμέσως μετά τη συλλογή τους και εάν είναι δυνατόν και αυθημερόν. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συγκομιδή, ώστε να περιορίζονται και εάν είναι δυνατόν να μηδενίζονται, οι τραυματισμοί του ελαιοκάρπου.

γ) Τα μέσα συλλογής και μεταφοράς, όπως τα δίχτυα, τα σακιά και τα τελάρα, πρέπει να διατηρούνται καθαρά και στεγνά.

δ) Η μεταφορά για την αποθήκευση του ελαιοκάρπου πριν την ελαιοποίηση, θα πρέπει να γίνεται με διάτρητα πλαστικά τελάρα και όχι με σάκους, σε χώρο δροσερό, με ήπιες θερμοκρασίες και καλά αεριζόμενο. Στις περιπτώσεις που αντί για τελάρα χρησιμοποιούνται σάκοι, θα πρέπει να είναι από ύφασμα και όχι από νάυλον και να τοποθετούνται στην αποθήκη πάντοτε όρθιοι.

ε) Ο ελαιόκαρπος πρέπει να αποφυλλωθεί και να πλυθεί με άφθονο καθαρό καιρό πριν την άλεση.

στ) Η θερμοκρασία μάλαξης της ελαιοζύμης ενδείκνυται να είναι μικρότερη από 32 βαθμούς Κελσίου, για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ δε μικρότερη από 27 βαθμούς Κελσίου.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<