Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

27-10-2014, 12:39
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Η ελιά προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες, όπως το κυκλοκόνιο και η καπνιά, με την τελευταία να αντιμετωπίζεται κυρίως με την καταπολέμηση του λεκανίου. Πρόβλημα στην ελιά μπορούν να δημιουργήσουν σε κάποιες περιπτώσεις και οι λειχήνες. Στη φιστικιά προσοχή στις μυκητολογικές (βοτρυοσφαίρια-σεπτορίωση) και εντομολογικές (σκολύτης - ευρύτομο) προσβολές. Η εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση πολλών βολβωδών καλλωπιστικών σε γλάστρες, ζαρτινιέρες και παρτέρια.

 

ΕΛΙΑ

Το κυκλοκόνιο είναι μια μυκητολογική ασθένεια, η οποία προκαλεί πρόωρη φυλλόπτωση και εξασθένιση των δέντρων. Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι οι χαρακτηριστικές κυκλικές καστανές κυλίδες, «μάτια παγωνιού», στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι περισσότερες μολύνσεις από το κυκλοκόνιο γίνονται το φθινόπωρο με την πτώση της θερμοκρασίας (16-20 βαθμούς Κελσίου) και βροχερό ή πολύ υγρό καιρό (δροσιά, πάχνη). Ευπαθείς ποικιλίες είναι Θρουμπιά, η Καλαμών, η Άμφισσας και η Τσουνάτη. Η Κορωνέϊκη είναι σχετικά ανθεκτική.

Η ασθένεια περιορίζεται, εάν η φύτευση των ελαιοδέντρων είναι αραιή, και με το κατάλληλο κλάδεμα.

Συνίσταται προληπτικός ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε ελαιόδεντρα ευπαθών ποικιλιών, που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη υγρασία.

Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται στις μελικώδεις εκκρίσεις εντόμων, κυρίως του λεκανίου. Κλαδιά και φύλλα των δέντρων καλύπτονται από μύρο στρώμα καπνιάς, που δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, διαπνοή, φυτοσύνθεση). Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες με πυκνή βλάστηση.

Αντιμετωπίζεται με την καταπολέμηση του λεκανίου και με το κατάλληλο κλάδεμα.

Μετά τη συγκομιδή των ελαιοκάρπων, συνίσταται επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα.

Οι λειχήνες στην ελιά προδίδονται από το κιτρινοπράσινο επίχρισμα, που καλύπτει τον κορμό και τα κλαδιά, κυρίως σε υγρές περιοχές. Για την αποκόλλησή τους συνιστώνται ψεκασμοί των κορμών και των κλάδων με χαλκούχα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί γίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

ΒΟΛΒΩΔΗ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ

Η εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες ή παρτέρια των φθινοπωρινών καλλωπιστικών φυτών, όπως οι φρέζες, οι τουλίπες, οι νεραγκούλες, οι ανεμώνες κ.ά., που πολλαπλασιάζονται με υπόγεια αναπαραγωγικά όργανα (βολβοί) και στόχο να ανθήσουν στο τέλος του χειμώνα ή στη διάρκεια της άνοιξης.

Το χώμα που θα χρησιμοποιηθεί, πρέπει να είναι ελαφρύ, η επιφάνειά του να μην «ταρατσώνει», μετά τη βροχόπτωση και η προετοιμασία να γίνει με επιμέλεια. Το βάθος φύτευσης των βολβών να μην είναι μεγαλύτερο των 5 εκατοστών και η υγρασία του εδάφους να είναι επαρκής, για να υπάρξει γρήγορο και ομοιόμορφο φύτρωμα. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση η καλή ποιότητα των βολβών που θα φυτευτούν.

 

ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Στη φιστικιά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της βοτρυοσφαίριας είναι παρατεταμένες και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του Αυγούστου, ιδιαίτερα σε θερμοκρασία που δεν εφαρμόστηκαν ή τουλάχιστον έγκαιρα οι ψεκασμοί Ιουνίου και Ιουλίου.

Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι ξήρανση των καρπών και των ταξικαρπιών, ξήρανση των φύλλων και των οφθαλμών και έλκη στους βλαστούς.

Τα προσβεβλημένα όργανα, που παραμένουν πάνω στα δέντρα, αποτελούν πηγή μολύσματος για την προσβολή της νέας βλάστησης και της καρποφορίας, γι’ αυτό συνίσταται:

- Μάζεμα και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων οργάνων (ταξικαρπίες, ξηροί κλάδοι και κλαδίσκοι) πριν πέσουν τα φύλλα, γιατί τότε διακρίνεται η προσβεβλημένη από την υγιή βλάστηση.

- Απομάκρυνση των ξερών πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ένα ελαφρύ φρεζάρισμα. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της σεπτορίωσης.

Η σεπτορίωση είναι μύκητας που προσβάλλει τα φύλλα και δημιουργεί πολυάριθμες μικρές μαύρες κηλίδες. Ευνοείται από την επικράτηση συνθηκών υψηλής σχετικής υγρασίας. Για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος, κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, συνίσταται:

- Ψεκασμός με ένα ανόργανο χαλκούχο σκεύασμα πριν πέσουν τα φύλλα.

- Μετά την πτώση των φύλλων, φρεζάρισμα και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος.

Από τα έντομα που προσβάλλουν τη φιστικιά, ιδιαίτερη σημασία έχουν ο σκολύτης και το ευρύτομο.

Για τη μείωση του πληθυσμού του σκολύτη, τα ακμαία του οποίου διαχειμάζουν σε εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, στους οποίους εγκαθίστανται όταν το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, συνίσταται:

- Άμεση αφαίρεση και κάψιμο κάθε ξερού, ημίξερου ή καχεκτικού κλάδου.

- Τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δέντρα ξερών και ημίξερων κλάδων, που λειτουργούν ως «παγίδες» για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων.

Οι κλάδοι αυτοί συλλέγονται και καίγονται κατά το Φεβρουάριο.

Το ευρύτομο διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα στους μουμιοποιομένους καρπούς πάνω στο δέντρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού των εντόμων συνίσταται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<