«Σκιές» στη διαχείριση ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

21-10-2014, 14:17
«Σκιές» στη διαχείριση ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ

Σκιές στον τρόπο λειτουργίας των δύο «γαλαζοπράσινων» συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ελέγχου που διεξήχθη στα οικονομικά τους.

 

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Ο διαχειριστικός έλεγχος, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραγγελίας του τότε αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, έδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η διαχείριση της επιχορήγησης που ελάμβαναν από τον ΕΛΓΑ γίνονταν με λογική... μπακάλικου. Από τα πορίσματα προκύπτουν πάρα πολλές περιπτώσεις που διακινούνταν χρήματα χωρίς παραστατικά ή χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.

 

Συγκεκριμένα, για την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, ΓΕΣΑΣΕ το πόρισμα δείχνει ότι έλαβε επιχορήγηση 1,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ στις 13 Μαρτίου του 2012, παρά το γεγονός ότι από 18 Οκτωβρίου του 2011 δεν είχε νόμιμο Δ.Σ. Η επιχορήγηση υπεγράφη από τον τότε υφυπουργό Ιωάννη Δριβελέγκα, παρά τη διαφορετική εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, που σημείωναν ότι η χορήγηση του παραπάνω ποσού στη ΓΕΣΑΣΕ δεν είναι νόμιμη.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών (Μ. Ράδος και Αθ. Μπάρας) διαπιστώνεται ότι η Οργάνωση δεν τηρεί βιβλίο ταμείου και καταγράφονται συνεχή ελλείμματα στις χρήσεις, τα οποία εκτιμάται ότι είναι ταμειακά διαθέσιμα, χωρίς αυτό να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Οι ελεγκτές σημειώνουν ακόμα ότι στις μετακινήσεις, κυρίως υπαλλήλων, δεν εκδίδεται εντολή μετακίνησης και η αιτιολογία της, ενώ δεν προσωποποιούνται οι δαπάνες διαμονής και μετακίνησης.

 

Στο ίδιο πόρισμα καταγράφονται πληρωμές μεγάλων ποσών σε ταξιδιωτικά γραφεία, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη προσφορών («οι υπάλληλοι μάς απάντησαν ότι ίσως ο τότε πρόεδρος είχε λάβει προσφορές, χωρίς όμως να μας παρουσιασθεί φάκελος» σημειώνουν οι ελεγκτές), ενώ τα μέλη του Δ.Σ. φροντίζουν και για το μέλλον των ιδίων και του προσωπικού της ΓΕΣΑΣΕ με πληρωμή ομαδικού ασφαλιστηρίου ζωής.

 

Η ΣΥΔΑΣΕ

 

Προβληματική διαχείριση δείχνει το πόρισμα και για τη «γαλάζια» αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ΣΥΔΑΣΕ. Στις 20 σελίδες του πορίσματος για τη ΣΥΔΑΣΕ (ελεγκτές Ζ. Μεγαλούδη και Ιω. Τσιλιμάντος), γίνεται λόγος για εκκαθάριση πληρωμών του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς δικαιολογητικά, αποδεικτικά εισιτηρίων ή τιμολόγια ξενοδοχείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλεται κόστος διαμονής κατ’ αποκοπήν και εν συνεχεία χρεώνεται το ταμείο της Οργάνωσης επιπλέον το πραγματικό κόστος του ξενοδοχείου, διαπιστώνουν οι ελεγκτές.

 

Τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης εμφανίζονται να λαμβάνουν για όλο το διάστημα του ελέγχου ημερήσια αποζημίωση που υπερβαίνει το προβλεπόμενο ποσό των 100 ευρώ. Μόνο το 2008 οι ελεγκτές καταγράφουν την καταβολή εξόδων διαμονής και μετακίνησης των μελών του Δ.Σ. που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη χωρίς παραστατικά, ενώ το ίδιο έτος η τότε ταμίας της Οργάνωσης, κα Ασ. Κτιστάκη, εμφανίζεται να εισπράττει –«εκ παραδρομής»– με δύο εντάλματα ποσά 726 ευρώ και 561,78 ευρώ για τη συμμετοχή της στην ίδια ακριβώς συνεδρίαση του Δ.Σ.

 

Στο ίδιο πόρισμα καταγράφεται και διπλή πληρωμή του ίδιου παραστατικού. Πρόκειται για την αμοιβή δημοσιογράφου, ο οποίος επιμελείτο την εφημερίδα της ΣΥΔΑΣΕ και στον οποίο κατεβλήθη το ποσό των 8.300 ευρώ, ως αποδοχές, δύο φορές (και στις 31/8 και στις 31/10), με μοναδικό παραστατικό τη... φωτοτυπία της ίδιας πρωτότυπης απόδειξης.

 

Μάλιστα, όταν προ ημερών οι ελεγκτές ανακάλυψαν τη διπλοεγγραφή και απευθύνθηκαν στον τότε πρόεδρο Ανδ. Σωτηρόπουλο και την ταμία Ασπασία Κτιστάκη, «εκείνοι από κοινού ανέλαβαν την ευθύνη και αποκατέστησαν τη ζημία» σημειώνεται στο πόρισμα.

 

Αντιδράσεις

 

«Άνθρακες ο θησαυρός», σχολιάζει για το πόρισμα η ΓΕΣΑΣΕ, η οποία κάνει λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκαλεί η συστηματική προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου να απαξιώσει και να ενοχοποιήσει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Τελευταίο επεισόδιο στο συνεχές παιχνίδι εντυπώσεων που μεθοδεύει σε βάρος του, η επιλεκτική διαρροή αποσπασμάτων του πορίσματος για τους ελέγχους στις οργανώσεις, που όμως σε ό,τι αφορά τη ΓΕΣΑΣΕ δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι είναι άνθρακες ο θησαυρός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Παράλληλα, διαψεύδει ότι η Οργάνωση εισέπραξε τον Μάρτιο του 2012 επιχορηγήσεις που δικαιούται χωρίς να διαθέτει νόμιμη διοίκηση. Η αλήθεια είναι, αναφέρει, ότι νόμιμη διοίκηση υπήρχε, καθώς με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή (Ν. 4015, άρθρο 18) με μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 250 ψήφους) είχε παραταθεί η θητεία της προηγούμενης διοίκησης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012. Η παράταση αποσκοπούσε στην ενοποίηση και τη δημιουργία μιας νέας επαγγελματικής αγροτικής οργάνωσης σε σύγχρονες βάσεις, μεγάλης και αξιόπιστης».

 

Μόλις 15% των Αγροτικών Συνεταιρισμών ενεργοί

 

Μόλις 570 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ήτοι ποσοστό 15%, έχουν αξιολογηθεί ως ενεργοί από τους συνολικά 3.858 που έχουν υποβάλει αίτηση πρώτης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ. Τα τέσσερα κριτήρια που αξιολογούνται κατά την πρώτη εγγραφή είναι ο κύκλος εργασιών των τελευταίων τριών ετών, να έχουν καταστατικό καταχωρημένο σε αρμόδια δικαστική αρχή, να έχουν διενεργήσει αρχαιρεσίες με δικαστικό αντιπρόσωπο και ο αριθμός των μελών τους να υπερβαίνει τα 10 άτομα.

 

Στην πορεία αξιολόγησης με τον έλεγχο που διενεργεί η Εποπτική Αρχή, βάση του αρχείου καταγραφής των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προβλημάτων στην πληρότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν, όπως για παράδειγμα ανυπόγραφους ισολογισμούς, πρόχειρες εγγραφές, αδυναμία επικοινωνίας κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δοθεί λάθος 2.000 ταχυδρομικές διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Θέματα της ίδιας ενότητας
10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

10.14.2022 16:54

Γεωργαντάς: Ψυχή της γης μας η Ελληνίδα αγρότισσα
Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<