Αποκλειστικό: Οι απίστευτες χρεώσεις που επιβαρύνουν τον αγρότη

03-10-2014, 12:40
Αποκλειστικό:  Οι απίστευτες χρεώσεις που επιβαρύνουν τον αγρότη

Του NIKOY ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)


Τέλη που πληρώνονται δύο φορές, αναχρονιστικές εισφορές χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος και επιβαρύνσεις που αυξάνουν το κόστος σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, έχουν επιβληθεί επί δεκαετίες στον πρωτογενή τομέα, αδειάζοντας τις τσέπες αγροτών, εξαγωγέων και μεταποιητών.

 

Είναι γνωστό ότι για κάθε μελέτη –και είναι πολλές– που απαιτείται στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία (σχεδόν όλες) πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Αυτή και άλλες απίστευτες χρεώσεις, που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος των επενδυτικών προγραμμάτων, «ροκανίζοντας» τα απαραίτητα κονδύλια, θα αποτελέσουν παρελθόν από το νέο έτος, καθώς με νομοσχέδιο κατ’ επιταγή της Τρόικας, θα καταργηθούν. Η παρέμβαση αυτή αφορά και τη χρέωση υπέρ ΕΛΓΑ, ύψους 2% επί του δηλωθέντος γεωργικού εισοδήματος, το οποίο αποδίδει 4,469 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ και σε ισόποσο βαθμό θα ελαφρύνουν τους Έλληνες αγρότες.

 

Όλα καλά μέχρι εδώ. Οι καταγγελίες, ωστόσο, των ίδιων των αγροτών, των εμπόρων εξαγωγέων και των μεταποιητών, των ανθρώπων δηλαδή της αγοράς, στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, υποχρεώνει την κυβέρνηση να βάλει πιο βαθειά το… μαχαίρι στο κόκκαλο.

 

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που «αλίευσε» η «Παραγωγή»:

 

- Εισφορά υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) στις αγορές γάλακτος και κρέατος από τους αγρότες. Το ποσό στο κρέας ανέρχεται σε 0,2% επί της καθαρής αξίας των παραστατικών και στο γάλα 1%.

 

- Βάσει της Υπουργικής Σπόφασης 10466/18-03-88 (φεκ 98/Τ.α/22-04-05), σε εκτέλεση του Ν.1564/85, επιβαρύνεται με ποσοστό 3% (σε τιμές αναφοράς) τόσο η εισαγωγή όσο και η εγχώρια παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτών λαχανικών). Το ανταποδοτικό τέλος, όπως ονομάζεται, αυξάνει το κόστος και δεν επιστρέφει κανένα όφελος στους παραγωγούς. Το ίδιο ισχύει και για τα λοιπά τέλη που λογίζονται από τα Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλαστιακού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ).

 

- Φόρος υπέρ τρίτων 0,2%, επί όλων των αγορών κρεάτων και πουλερικών, υπέρ του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για τον οποίο έχει κινηθεί διαδικασία επί παραβάσει (υπ. αριθ. 2009/4401) από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εις γνώση της οποίας έχει έλθει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ελληνικό υπουργείο δεν έχει δώσει νόμιμη απάντηση στην παραπάνω διαδικασία και χαρακτηρίζει την εν λόγω εισφορά ως εισφορά υπέρ ελέγχων. Ωστόσο, βάσει της ΚΥΑ 2008/289667 (ΦΕΚ Β, Αρ. Φύλλου 1158/24-06-2008), όλοι οι έμποροι καταβάλλουν ήδη κτηνιατρικά τέλη, από τα οποία καλύπτονται το κόστος των επίσημων ελέγχων. Για το ίδιο προϊόν πληρώνονται δύο φορές τέλη.

 

- Είτε για την έκδοση είτε για την ανανέωση, κάθε δύο χρόνια, άδειας ερασιτέχνη αλιέα, ο αιτών υποχρεούται να καταβάλλει 3 ευρώ υπέρ Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και 7 ευρώ υπέρ ΕΚΟΕΜΝ (Ειδικός Κλάδος Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού). Ακόμα πιο απαράδεκτο είναι το ότι, αν κάποιος ξεχαστεί και δεν ανανεώσει την άδεια πριν την ημερομηνία λήξης (διάρκεια δύο μόνο ετών), πρέπει να πληρώσει τα διπλάσια και να επανεκδώσει νέα άδεια!

 

Διαβάστε περισσότερα στην "Παραγωγή" που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο

Θέματα της ίδιας ενότητας
03.22.2021 13:06

«Τρέχει» η ανανέωση των παγίων του ΑΔΜΗΕ
Την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης στοιχείων του Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων...

03.22.2021 12:56

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον δήμαρχο Καλαμάτας
Με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

03.22.2021 12:52

Η ΔΕΗ ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ακόμη 75 εκατ.
Για επιπλέον 75 εκατ. ευρώ ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών η ΔΕΗ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<