Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

22-09-2014, 11:09
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...

Γράφει η ΑΓΓ. ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή συγκομιδής και ξήρανσης του αραβοσίτου, που καλλιεργείται για παραγωγή καρπών σε όλα τα αραβοσιτοπαραγωγικά διαμερίσματα της χώρας. Η εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση του σκόρδου, αλλά και για την προετοιμασία του εδάφους του λαχανόκηπου για να δεχτεί τα φθινοπωρινά και τα χειμωνιάτικα κηπευτικά. Έχει, επίσης, ξεκινήσει η περίοδος συγκομιδής (καμπάνιας) των ριζών των ζαχαρότευτλων, που εισκομίζονται στο ζαχαρουργείο στο Πλατύ Ημαθείας.

 

ΣΚΟΡΔΟ

 

Το σκόρδο (και το κρεμμύδι) είναι λαχανοκομικό φυτό ψυχρής εποχής. Οι χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο δεν επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξή του, αλλά είναι απαραίτητες για το σχηματισμό των βολβών.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του σκόρδου είναι το Φθινόπωρο (ή χωρίς την άνοιξη). Το σκόρδο εγκαθίσταται στο χωράφι με φύτευση των σκελιδών του, γιατί ο πολλαπλασιασμός του με σπόρο συνήθως αποτυγχάνει. Η φύτευση των σκελίδων γίνεται συνήθως σε αναχώματα μικρού ύψους, 15-20 εκατοστά. Κάθε ανάχωμα απέχει από το διπλανό του περίπου 35 εκ. και περιλαμβάνει 10-15 εκ. και σε βάθος 2,5-2,0 εκ., με την κορυφή προς τα πάνω. Οι σκελίδες που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σκόρδου, πρέπει να είναι μεγάλες, με σχετικά ομοιόμορφο σχήμα, απαλλαγμένες από εχθρούς και ασθένειες. Μέχρι να φυτευτούν οι σκελίδες, οι βολβοί από τους οποίους θα προέλθουν, πρέπει να είναι αποθηκευμένες σε αποθήκες με μέγιστη θερμοκρασία περίπου 10 βαθμούς Κελσίου. Ο διαχωρισμός των σκελίδων από τους βολβούς πρέπει να γίνεται λίγο πριν τη φύτευσή τους. Αν οι σκελίδες δεν διαχωριστούν σωστά, ώστε να φυτευτούν μία-μία, θα προκύψουν διπλά φυτά, που δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά, γιατί θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο.

 

ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ

 

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή (καμπάνια) των ζαχαρότευτλων από τις πιο πρώιμες τευτλοφυτείες και η εισκόμιση της παραγωγής στο ένα και μοναδικό πλέον εν λειτουργία εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, αφού τα εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Η σειρά επιλογής των τευτλαργών, που θα συγκομιστούν πρώτες, γίνεται με κριτήρια βιομηχανικής ωρίμανσης, μετά από δειγματοληψίες, που πραγματοποιούνται από έμπειρο τεχνικό προσωπικό της ΕΒΖ. Για το σκοπό αυτό αναλύονται δείγματα μίσχων των φύλλων σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό φυτών και τευτλαργών κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, για τον προσδιορισμό των ζαχαρικών τίτλων (ποσοστού ζάχαρης στη ρίζα) και την έναρξη της συγκομιδής από τους αγρούς, με το υψηλότερο ποσοστό ζάχαρης.

 

ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ

 

Αρχίζει η προετοιμασία του εδάφους του λαχανόκηπου για να δεχτεί τα λαχανικά του Φθινοπώρου και του Χειμώνα, αφού έχουν συγκομισθεί και τα τελευταία καλοκαιρινά λαχανικά, που είναι η τομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά, το κολοκύθι, τα φασόλια, η ρόκα, η μπάμια.

Το έδαφος πρέπει να εμπλουτισθεί με κομπόστ ή ανόργανα θρεπτικά συστατικά, να ισοπεδωθεί ξανά, όπως στην αρχή της Άνοιξης και να πραγματοποιηθεί τις παραμονές της σποράς ή της φύτευσης ή της μεταφύτευσης ένα όργωμα και ένα σβάρνισμα, ώστε να είναι έτοιμο για την εγκατάσταση της νέας φυτείας.

Η εποχή είναι κατάλληλη για τη σπορά του σπανακιού, που γίνεται σε απόσταση 30 εκ. μεταξύ των γραμμών, 5 εκ. επί της γραμμής και με ποσότητα 2-3 κιλών σπόρων ανά στρέμμα. Προτείνεται, μετά τη σπορά και ανάλογα με την πορεία των καιρικών συνθηκών, να εφαρμοστούν συχνά ποτίσματα, που θα εξασφαλίσουν γρήγορο και ομοιόμορφο φύτρωμα και εύρωστη πρώτη ανάπτυξη των φυτών, στοιχεία, που εξασφαλίζουν υψηλές τελικές αποδόσεις.

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

 

Έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα αραβοσιτο-παραγωγικά διαμερίσματα της χώρας η συγκομιδή του αραβοσίτου, που προορίζεται για παραγωγή καρπών (προηγήθηκε η συγκομιδή του αραβοσίτου, που προορίζεται για παραγωγή ενσιρώματος). Η ωρίμανση του καρπού συντελέστηκε μάλλον φυσιολογικά, γιατί οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος δεν κράτησαν πολύ.

Μετά τη συγκομιδή και επειδή η υγρασία των καρπών φτάνει και το 25%, ο σπόρος οδηγείται στα ειδικά ξηραντήρια αραβοσίτου, για τον περιορισμό της υγρασίας του στους 13-14 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, ο σπόρος θα αποθηκευτεί με ασφάλεια, μέχρις ότου το προϊόν προωθηθεί στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι ο αποθηκευτικός χώρος θα αερίζεται επαρκώς και θα επικρατούν στο εσωτερικό του ήπιες θερμοκρασίες.

 

 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<