Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

15-09-2014, 11:42
Το ημερολόγιο του καλλιεργητή

Γράφει η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΟΥ-ΑΥΓΟΥΛΑ

Γεωπόνος

 

Εποχή αντιμετώπισης της φθοριμαίας της πατάτας στις περιοχές, όπου η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης και έναρξης της συγκομιδής. Στο βαμβάκι έφτασε ο καιρός για τη διενέργεια της αποφύλλωσης, ενώ συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ύπαρξη ή μη πράσινων και ρόδινων σκουληκιών.

 

Στα μηλοειδή και τη δαμασκηνιά απαιτείται πρόνοια για την αντιμετώπιση των σκολυτών και της μηλολόνθης, εκεί που η προσβολή είναι σημαντική.


ΠΑΤΑΤΑ

 

Στις περιοχές της χώρας, όπου η καλλιέργεια της πατάτας βρίσκεται αυτή την εποχή στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης και της συγκομιδής, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του εντόμου φθοριμαία.

 

Εφόσον έχει προηγηθεί κάψιμο των φυτειών, η προνύμφη του εντόμου για να τραφεί, προχωρά προς το έδαφος και από τις ρωγμές, που δημιουργούνται (ανομβρία, απότιστα χωράφια), προσβάλλει τoν κόνδυλο της πατάτας, με τις ζημιές να είναι στο στάδιο αυτό πολύ σημαντικές.

 

Για τον περιορισμό των ζημιών, τα καλλιεργητικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από τους παραγωγούς είναι:

 

α) Η συγκομιδή να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κάψιμο της φυτείας.

 

β) Διαλογή και αποθήκευση μόνο των υγιών κονδύλων, για την αποφυγή μεταφοράς του εντόμου στους αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους η πατάτα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία 5-10 βαθμούς Κελσίου.

 

γ) Απομάκρυνση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας (στελεχών και μη εμπορεύσιμων κονδύλων) από το χωράφι και την αποθήκη και παράχωμά τους αμέσως μετά τη συγκομιδή σε βάθος τουλάχιστον 5 εκατ.  

 

δ) Απομάκρυνση των αυτοφυτών σολανωδών (φυτά της οικογένειας Solanaceae).

 

ε) Βαθύ όργωμα και καλό παράχωμα των υπολειμμάτων της καλλιέργειας στο χωράφι.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ

 

Στο βαμβάκι συνεχίζεται το άνοιγμα των καρυδιών, στις βαμβακοφυτείες που σπάρθηκαν στην κανονική εποχή σποράς, επειδή οι καιρικές συνθήκες μέχρι πριν 15 ημέρες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές (υψηλές θερμοκρασίες) για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων. Ήδη, ο ρυθμός ανάπτυξης και η έναρξη της συγκομιδής στις πρώιμες φυτείες δυσχεραίνονται, λόγω της εν τω μεταξύ πτώσης της θερμοκρασίας, αλλά και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Στις περιπτώσεις που έχει αποφασιστεί να γίνει αποφύλλωση, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν το άνοιγμα των καρυδιών φτάσει περίπου στο 40%. Πρέπει να εκλεγεί το κατάλληλο αποφυλλωτικό, ο ψεκασμός να είναι ομοιόμορφος και το λούσιμο πλούσιο, ώστε όλα τα φύλλα να δεχτούν όσο φάρμακο χρειάζεται για να πέσουν.

 

Η αποτελεσματικότητα της αποφύλλωσης, τα πλεονεκτήματα της οποίας είναι πολλά, εξαρτάται από τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες και από το στάδιο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων. Η επιτυχία της επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν 4-5 ημέρες, μετά την εφαρμογή του αποφυλλωτικού. Όταν οι θερμοκρασίες (ημέρας και νύχτας) είναι υψηλές και επίσης υψηλή η σχετική υγρασία εδάφους και ατμόσφαιρας και τα φυτά βρίσκονται στην ακμή τους (τα φύλλα να μην είναι ούτε πολύ ζωηρά ούτε πολύ γερασμένα), τότε η αποφύλλωση είναι πιο αποτελεσματική.

 

Συνεχίζονται, επίσης, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που γίνονται δύο φορές την εβδομάδα για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, ιδιαίτερα στις πιο όψιμες βαμβακοφυτείες. Για το πράσινο σκουλήκι ο έλεγχος γίνεται 100 φυτά κατά τη διαγώνιο του χωραφιού και ελέγχουμε την παρουσία προνυμφών πρώτου και δεύτερου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστού. Για το ρόδινο σκουλήκι ο έλεγχος γίνεται σε 100 νεαρά καρύδια που μαζεύτηκαν κατά τη διαγώνιο του χωραφιού και εξετάζεται η παρουσία ή μη προνυμφών μέσα στα καρύδια. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών πράσινου σκουληκιού πάνω από 4% και προσβολή των καρυδιών από ρόδινο σκουλήκι σε ποσοστό 5-7%, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με τα κατάλληλα, εγκεκριμένα εντομοκτόνα.


ΜΗΛΙΑ - ΑΧΛΑΔΙΑ - ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

 

Για την αντιμετώπιση των σκουληκιών πρέπει να γίνεται κλαδοκάθαρος και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων. Συνίσταται, επίσης, ψεκασμός από 15-20 Σεπτεμβρίου με κατάλληλο, εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Εάν η προσβολή είναι σοβαρή, πρέπει να γίνει επανάληψη του ψεκασμού μετά από 12-14 ημέρες.

 

Στις περιοχές που σημειώθηκαν προσβολές από μηλολόνθη, συνίσταται καταπολέμηση των νεαρών προνυμφών στις αρχές Σεπτεμβρίου, με κατάλληλο, εγκεκριμένο για την περίπτωση εντομοκτόνο.

 

Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει σε όλη την επιφάνεια και να ακολουθήσει ενσωμάτωση, με ελαφρό σβάρνισμα ή διασπορά με το νερό του ποτίσματος. Αν το εντομοκτόνο εφαρμοστεί στη γραμμή φύτευσης και σε λωρίδες πλάτους ενός μέτρου εκατέρωθεν, τότε η μισή δόση του εντομοκτόνου είναι αρκετή.

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.14.2016 14:14

Ημερίδα φυτοπρόστασίας στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσα
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων,...

10.12.2016 15:03

Ημερίδα για τη βιώσιμη γεωργία με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη»
Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Αιγαίου και ο δήμος Λέσβου για να συμμετέχουν...

07.31.2015 13:46

Το ημερολόγιο του καλλιεργητή...
Περίοδος εκδήλωσης της ξήρανσης της ράχης του αμπελιού, σοβαρής φυσιολογικής ασθένειας που συμπίπτει με την ωρίμανση των σταφυλιών και...

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<